ŠE ENA POZITIVNA NOVICA IZ KOPRSKE KNJIŽNICE: Knjižnično gradivo bodo brezplačno dostavljali na dom

Koper

V času epidemije in posledičnih interventnih ukrepov je tudi Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper že dlje časa zaprta. Trenutno deluje v obliki virtualne knjižnice, ki pa občanom ne zagotavlja vsega nujno potrebnega gradiva. Zaradi zaprtja knjižnice so prikrajšani zlasti mladi, ki ne morejo dostopati do študijskega gradiva, pa tudi starejši občani, ki niso vešči sodobne tehnologije. Zato uvajajo izredno storitev – izposojo z brezplačno dostavo knjižničnega gradiva na dom. 

V času epidemije in posledičnih interventnih ukrepov je tudi Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper že dlje časa zaprta, a to še ne pomeni, da občani ne morejo dostopati do kakovostnega branja. Zanje pospešeno gradijo Virtualno knjižnico Koper, ki je odprta je 24 ur na dan in 7 dni v tednu, dosegljiva pa je s samo nekaj kliki od doma. V spletni knjižnici Biblos ponujajo več kot 1.800 aktualnih knjig za odrasle in otroke. Za čas zaprtja knjižnice je vpis preko spletnega COBISS+, s tem pa tudi izposoja e-knjig, časopisov in drugega gradiva za vse občane brezplačna.

Nasvete za branje dobrih knjig ponujajo preko portala Dobreknjige.si. V Virtualni knjižnici Koper so na voljo še številni elektronski viri, ki jih kupujejo in gradijo za različen ciljne skupine, od bogate zbirke vsaj 5.000 dnevno svežih časopisov in revij PressReader do zvočnih pravljic, enciklopedij in podatkovnih zbirk iz različnih področij človekovega znanja.

"Kljub skokovitemu porastu uporabe virtualne knjižnice se zavedamo, da občanom ne zagotavlja vsega nujno potrebnega gradiva. V času zaprtja naše knjižnice so prikrajšani zlasti mladi, ki ne morejo dostopati do gradiva za učenje in študij, pa tudi starejši občani, ki niso vešči sodobne tehnologije, so pa v tem obdobju najbolj ranljiva in pogosto tudi socialno najbolj izolirana skupina. Zanje v soglasju z Mestno občino Koper uvajamo izredno storitev – izposoja knjižničnega gradiva z dostavo na dom. Interventno storitev bomo izvajali brez neposrednega stika z uporabniki in upoštevajoč vsa priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje in drugih pristojnih organov," pojasnjuje direktor knjižnice David Runco.

David Runco, direktor Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper

Storitev bo brezplačna, izvajali pa jo bodo na območju koprske občine, in sicer samo za gradivo, ki ga občani potrebujejo za učenje in študij. Izjema so upokojenci, ki bodo lahko v času izrednih razmer naročali katerokoli gradivo, tudi knjige za branje v prostem času. Vsak občan bo lahko na dom naročil do tri knjige na mesec. Naročila bodo sprejemali vsak delavnik med 9. in 15. uro na telefonsko številko 05 6632 605, na dom pa jih bodo dostavljali ob torkih in četrtkih.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija