ŠE ENA OVADBA ZARADI ARBITRAŽE: Tokrat zoper ministra

Slovenija

Predsednik stranke Novi socialdemokrati Milan Balažic je danes na okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani vložil kazensko ovadbo proti zunanjemu ministru Karlu Erjavcu zaradi njegovega delovanja v arbitražnem postopku o meji med Hrvaško in Slovenijo. Očitajo mu kršenje kazenskega zakonika in ustave.

V stranki ministru očitajo zlorabo uradnega položaja, nevestno delo, izdajo tajnih podatkov in napad na neodvisnost države. Pri slednjem gre za dejavnost, ki "je Slovenijo spravila v podrejen in odvisen položaj do Hrvaške", so zapisali.

"Ker Slovenija zaradi njegove dejavnosti nima teritorialnega dostopa do odprtega morja, se je morala po njegovi krivdi odreči delu ozemlja in teritorialnega morja po stanju na dan 25. 6. 1991, kar je v nasprotju s 4. členom Ustave Republike Slovenije," piše v ovadbi, ki so jo danes posredovali iz stranke Novi socialdemokrati. Ta določa, da je Slovenija ozemeljsko enotna in nedeljiva država.

Zaradi njegove vloge pri sklenitvi arbitražnega sporazuma o meji s Hrvaško je Balažic pretekli mesec ovadbo vložil tudi že proti predsedniku republike Borutu Pahorju, ki je bil v času podpisa arbitražnega sporazuma leta 2009 premier. Erjavec je bil tedaj zunanji minister.

Arbitražno sodišče je junija lani določilo mejo med državama, vendar Zagreb odločitve sodišča ne spoštuje, saj da je Slovenija kompromitirala arbitražni postopek. Ljubljana je marca Evropski komisiji posredovala pismo glede tožbe proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe, v začetku maja pa je na komisiji potekala ustna obravnava. Bruselj ima do vključno 18. junija čas, da poda svoje mnenje. Ni pa nujno, da to stori. Teoretično lahko Slovenija tožbo na Sodišču EU vloži 19. junija.

Deli novico:

Rnb@jurij |  16 .05. 2018 ob  21: 10
Ti sevraje ukvarjaj z arbizražo,očitno ti je vseeno,kam se meče denar(si v sorodstvu z Erjavcem)Drugače Koper je turistično mesto in če ti nepaše pojdi b žabarijo,drugače nisem za pozidavo,lahko bi zelenico uredili itd kar se pa tiče podeželja,poglej malo,kako vse propada,ampak.s teboj očitno ni vredno razpravljat,a pozidavalo se bo itak al se strinjam ali ne lp.
jurij |  16 .05. 2018 ob  16: 30
@ RNB si v sorodstvu z koprskim vladiko? Kaj bi rad povsod beton in trume žabarjev?
Rnb |  16 .05. 2018 ob  16: 02
Toliko denarja je šlo za arbitražo in nimamo nič od tega saj državljani,vlada pa ima o čem razpljavljat.Če bi toliko denarja namenili razvoju obale ali podeželja,bi.saj pritegnili več ljudi,tako pa ostajamo na.zadnjem mestu(moje mnenje)urejena plaža samo na.bernardinu,del portoriča in koperska,drugi vse razpada in neurejena nič se.ne ulaga,to pa je Slovenija,fajn dr.k