ŠE EN UDAREC ZA OBALNO SEZONO: Odpovedan evropski rokometni festival Eurofest

Koper

Potem ko je zaradi epidemije odpadel tradicionalni Mednarodni velikonočni rokometni turnir, se mora Koper zdaj posloviti še od Eurofesta – Evropskega rokometnega festivala za mlade, ki je uradno odpovedan. Velikega mednarodnega športnega dogodka, ki bi letos potekal med 2. in 7. julijem že 28. leto zapored, tako zagotovo ne bo. Organizatorji vsemu navkljub ostajajo aktivni, saj želijo ob koncu leta organizirati mednarodni rokometni turnir.

"Eurofest je v zadnjih petih letih dosegel visok nivo. Če je v Izoli proračun za dogodek znašal med 100 in 120 tisoč evri, je v Kopru presegel 150 tisočakov," pojasnjuje organizator Evropskega rokometnega festivala za mlade – Eurofest, Tone Barič. Že pred tem je epidemija preprečila izvedbo velikonočnega rokometnega turnirja.

"Kar nas najbolj boli je, da smo v zadnjih letih svetu dokazali kvaliteto obeh turnirjev, saj Koper nudi vrhunske pogoje za izvedbo. Za letošnja dogodka smo beležili rekorde. Za velikonočni turnir je bilo prijavljenih 116, za Eurofest pa več kot 220 ekip. Po dolgem času so bili spet napovedani prihodi ekip iz Velike Britanije, Portugalske, Rusije, Španije," razlaga Barič.

Tone Barič

V prvih letih, ko so pričeli z organizacijo dogodka, so se festivala udeleževale večinoma ekipe iz sosednjih držav, med njimi Čehi, Madžari, Slovaki. V zadnjih petih letih pa je porasla udeležba francoskih in švicarskih ekip, kar je za Bariča dobra potrditev:

"Francija ni le gospodarska, ampak tudi rokometna velesila in Francozi se udeležujejo v tem času mnogih turnirjev po različnih državah. Za nas je njihova udeležba posebno priznanje kvalitete."

Kot dodaja, je zanje odpoved dveh tako pomembnih športnih dogodkov hud udarec, ki finančno predstavlja okoli 50.000 evrov čiste izgube. Čim zaključijo tekmovanje, se pričnejo priprave za novo za prihodnje leto. Barič zdaj upa na finančno pomoč občine oziroma države: "Navsezadnje ustvarjamo veliko promocijo za mesto v tem času."

Natančnih izračunov, kakšen je vpliv dogodka na okolico tako s stališča zasedenosti namestitev in ostale potrošnje oziroma zaslužka lokalnih ponudnikov v času tekmovanja, še nimajo. Kot pojasnjuje Barič, so bili ravno za letos dogovorjeni s Fakulteto za turistične študije – Turistica, Univerze na Primorskem, da opravijo meritve.

"V Kopru zasedemo skoraj vse kapacitete in gremo še v sosednji občini, Izolo in Ankaran. Poleg je treba prišteti še vse, ki pridejo na tekmovanje v lastni režiji, kot so starši otrok," pravi Barič, ki upa, da se bomo vsi skupaj izognili napovedanemu morebitnemu drugemu valu epidemije in da se življenje čim prej normalizira.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija