ŠE EN PRIMER KORONAVIRUSA V NAŠI BLIŽINI: Na Reki okužen moški, ki dela v Italiji

Svet

Na Hrvaškem so potrdili tretji primer koronavirusa. Gre za moškega, ki dela v Italiji in živi na Reki, poroča portal index.hr.

"Na kliniki za nalezljive bolezni dr. Fran Mihaljević v Zagrebu so potrdili tretji primer nove koronavirusne okužbe. Gre za moškega, ki dela v Parmi v Italiji. Nahaja se v bolnišnici na Reki," so sporočili z uprave civilne zaščite. Prvi primer na Hrvaškem so odkrili včeraj pri 26-letniku, ki je preživel tri dni v Milanu s svojim dekletom. Okužil se je prejšnji teden. Mladenič ima blage simptome in se trenutno nahaja v izolaciji na kliniki za nalezljive bolezni dr. Fran Mihaljević. Danes so potrdili okužbo tudi pri njegovemu bratu dvojčku.

Prvi okuženi na Hrvaškem je bil med 19. in 21. februarjem v Milanu, kamor je potoval z avtobusom. Na današnji tiskovni konferenci so potrdili, da so našli vse osebe, ki so bile v neposrednem stiku z okuženima bratoma. Prve preiskave so pokazale, da dekle prvega okuženega nima novega koronavirusa, a bodo preiskavo danes ponovili. Mati okuženih dvojčkov je zaposlena na hrvaškem zunanjem ministrstvu. Po stiku s sinovoma ni bila v službi, so za hrvaške medije potrdili na sedežu hrvaške diplomacije.

Hkrati je bilo na Hrvaškem doslej več kot 85 negativnih izidov laboratorijskih preiskav na okužbo z novim virusom.

Prvi primer novega koronavirusa v Severni Makedoniji

Medtem so v Severni Makedoniji danes potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Minister za zdravje Venko Filipče je na novinarski konferenci sporočil, da je z virusom okužena 50-letna ženska, ki se je nedavno vrnila iz Italije.

Na kliniki za nalezljive bolezni so za koronavirus testirali tri osebe, ki so imeli simptome, podobne gripi, pri čemer sta bili dve negativni. Gre za tri državljane Severne Makedonije, ki so bili nedavno v Italiji in so na kliniko prišli prostovoljno, je še povedal Filipče.

Število okužb se povečuje v Španiji

V Španiji so po zadnjih podatkih tamkajšnjih oblasti zabeležili 12 primerov okužbe z novim koronavirusom, od tega deset od ponedeljka. Dva človeka, pri katerih so okužbo odkrili v začetku meseca, sta medtem že zapustila bolnišnico. Med desetimi primeri, ki so jih zabeležili od ponedeljka, so štirje na kanarskem otoku Tenerife ter po dva v Madridu in Kataloniji. Po en primer so odkrili še v mestih Castellon in Sevilla, poroča španski časnik El Pais.

Število primerov se je v Španiji povečalo, potem ko so viri v zdravstvu za El Pais opozorili, da bi lahko virus po državi krožil že več dni. "Če ga nismo zaznali, je to zato, ker ga nismo iskali. Zdaj moramo to storiti," je povedal vodja oddelka ene od večjih španskih bolnišnic.

Čebašek-Travnikova: "Zdravnike je zaradi novega koronavirusa strah"

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik pravi, da je zdravnike zaradi novega koronavirusa strah, ker ni na voljo dovolj zaščitne opreme in tudi ne jasnih navodil, kam z bolniki, ki imajo sum okužbe s tem virusom. "Zadeve so neurejene, ponekod kaotične," je dejala v današnji izjavi za medije.

Po njenih besedah so nekateri zdravniki napovedali, da bodo zaprli vrata zdravstvenih ustanov in vanje spuščali bolnika po bolnika. Prej pa se bodo prepričali, kako vrsto obolenja ima.

Zdenka Čebašek-Travnik

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje: Vladi že predlagali sprostitev blagovnih rezerv

V Sloveniji še ni potrjene okužbe z novim koronavirusom, je na popoldanski novinarski konferenci ministrstva za zdravje dejala državna sekretarka na ministrstvu Simona Repar Bornšek. So pa vladi danes po njenih besedah že predlagali sprostitev blagovnih rezerv.

Z zdravstvenimi zavodi, ki na primarni ravni zagotavljajo 24-urno zdravstveno obravnavo in kjer naj bi potekala testiranja na novi koronavirus, pa so že bili v stiku, v petek pa imajo tudi sestanek z njimi, je napovedala. "Sistem bo izdelan v popolnosti," je zagotovil Darko Čander z ministrstva.

Slovenci, ki so bili na okuženi ladji, se dobro počutijo

Sicer pa so potniki, ki so se vrnili z ladje Diamond Princess na Japonskem, v redu in brez znakov bolezni, pa tudi oba potnika v karanteni v bolnišnici na Japonskem se dobro počutita, je poudarila Repar Bornškova. Dodala je, da lahko vsi, ki želijo podrobnosti v zvezi s koronavirusom, pa naj bo to širša ali strokovna javnost, najbolj sveža navodila najdejo na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

V Sloveniji so doslej opravili 59 testov na novi koronavirus. Do 12. ure so bili vsi negativni, je vlada zapisala na Twitterju. Po državi se sicer že več dni širijo različne informacije o domnevnih primerih okužbe z novim koronavirusom tudi pri nas.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija