ŠE EDEN, KI RAD IZZIVA NESREČO: S kolesom po izolski obvoznici (FOTO)

Izola

Vozniki se pogosto pritožujejo in bentijo čez kolesarje na cestah, posebej tam, kjer je frekvenca prometa večja. Kolesarjenje po hitri cesti je pa že 'višek', bi lahko rekli. Na spletu so se včeraj pojavile fotografije kolesarja, ki se je napotil proti Kopru kar po izolski obvoznici.

Foto: Facebook Promet za Obalo

Kaj je tako zanimivega v tem, da se kolesarji odločijo voziti po prometnicah kljub temu, da imajo na voljo kolesarsko stezo?  Voznikom pogosto 'parajo živce' na močno obremenjenih obalnih cestah. Darsove kamere pa so jih v preteklosti zabeležile celo v predorih Dekani in Markovec.

Pravila so jasna. Kolesarji morajo voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer tega ni, morajo voziti ob desnem robu vozišča v smeri vožnje. Voziti morajo eden za drugim. Edino na kolesarski stezi lahko vozita dva kolesarja vzporedno, če širina poti to omogoča. Kazen za kolesarja, ki vozi po pločniku oziroma ne vozi po kolesarski stezi, je 40 evrov.

Ne gre pozabiti na prižgano prednjo luč in zadnjo pozicijsko svetilko, ki oddaja rdečo svetlobo, ob zmanjšani vidljivosti in ponoči.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
va cagar |  26 .10. 2020 ob  12: 53
@ZigaZois
pred krožiščem hitre ceste je znak za kolesarje desno, pred hitro cesto pa za prepoved kolesarjem, traktorjem in pešcem, tudi kolesarji morajo poznati prometne znake, če ne naj se vozijo po svojem dvorišču
ZigaZois |  26 .10. 2020 ob  12: 45
Večkrat sem tujce v Izoli preusmeril proti kolesarski stezi na krožišču tik pod obvoznico. Kolesarji so nameravali na obvoznico, ker niso vedeli kam . . .
Od Livad pa do avtokampa je zelo slabo označeno in se morajo voziti v prometu, če so dovolj obzirni, da ne grejo na pločnik. Dokler ne bo dokončana kolesarska steza od "rude" do Livad bi bilo dosti bolje, če bi postavili označbe in povezali kolesarsko stezo mimo kampusa na že narejeno kolesarsko stezo mimo OŠ Vojke Šmuc do avtokampa.