ŠE DRUGO OPRAVIČILO TAJANIJA NE POMAGA, PODPORA PETICIJI ZA NJEGOV ODSTOP RASTE: Zakaj gospod predsednik ne umaknejo izjav iz Bazovice?

Slovenija

V SD ne sprejemajo včerajšnjega opravičila predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija glede njegovih spornih izjav na nedeljski slovesnosti v Bazovici in ga še naprej pozivajo k odstopu. Opravičilo je "zgolj poceni spin" slovenskih in hrvaških evropskih poslancev iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP), so ocenili v stranki.

Kot so objavili na Twitterju, "že drugo opravičilo predsednika Evropskega parlamenta za izrečene besede v Bazovici ni dovolj". "Tajani svojih izjav ni umaknil, to opravičilo je zgolj poceni spin SLO+HR poslancev iz vrst EPP. Socialni demokrati skupaj s podporniki peticije zahtevamo umik izjav, opravičilo in njegov odstop," so zapisali.

Tudi evropska poslanka iz te stranke Tanja Fajon (SD/S&D) je tvitnila, da se "kolegi iz EPP smešijo". "Tajani nas v drugem poskusu opravičila želi prepričati, da ne ve točno, kaj govori na prireditvah in takega predsednika Evropski parlament ne more imeti! Zato v stranki SD vztrajamo s peticijo. Podpora kolegov vseh političnih barv je izjemna," je zapisala in dodala poziv "resign" - odstopi.

Matjaž Nemec

Enako je Tajanija k odstopu pozval poslanec SD Matjaž Nemec, sicer tudi predsednik zunanjepolitičnega odbora DZ. Kot je menil, Tajani zaradi svojih besed na slovesnosti v Bazovici pri Trstu ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb, da naj "živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija", ne more biti več predsednik vseh Evropejcev.

V SD zato še naprej zbirajo podpise pod mednarodno peticijo, ki poziva Tajanija k odstopu. V času objave članka so zbrali že več kot 3500 podpisov.

Tajani se je včeraj po srečanju s slovenskimi in hrvaškimi evroposlanci iz vrst EPP vnovič opravičil za nedeljske izjave v Bazovici. V pismu se je že opravičil hrvaški predsednici Kolindi Grabar-Kitarović in hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću, v EPP pa so napovedali tudi njegovo pismo slovenskemu zunanjemu ministru Miru Cerarju.

"Iskreno obžalujem in se opravičujem, da sem uporabil besede, ki so morda užalile vaše državljane in so bile razumljene kot neke vrste ozemeljske zahteve. Zagotavljam vam, da to ni bil niti moj namen niti ni to moje stališče o zadevi," je zapisal v izjavi za javnost.

Dodal je, da je, ko je omenil italijansko Istro in Dalmacijo, govoril o istrskih in dalmatinskih italijansko govorečih izgnancih, njihovih otrocih in vnukih, med katerimi jih je bilo veliko na nedeljski slovesnosti v Bazovici.

V izjavi je še zapisal, da njegova politična kariera ponuja številne dokaze o velikem prijateljstvu in spoštovanju do prebivalcev Hrvaške in Slovenije.

Tanja Fajon

Poudaril je še, da si vse oblike totalitarizmov zaslužijo odločno obsodbo, žrtve fašizma, nacizma in komunizma pa je treba obravnavati z enakim spoštovanjem.

Tajani je svoje izjave skušal omiliti že v ponedeljek, ko je med drugim dejal, da so bile napačno razumljene. A s to njegovo izjavo številni niso bili zadovoljni. Slovenski in hrvaški evroposlanci iz vrst EPP so zato v skupnem pismu od njega zahtevali jasno opravičilo in umik izjav iz Bazovice.

Pod pismo predsedniku parlamenta, ki sicer prav tako prihaja iz EPP, se je podpisalo deset evropskih poslancev, ki so se včeraj popoldne z njim tudi srečali. Na srečanju so bili vsi slovenski evroposlanci iz EPP Milan Zver, Romana Tomc, Patricija Šulin (vsi SDS), Alojz Peterle (NSi) in Franc Bogovič (SLS), ter hrvaški Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Željana Zovko, Ivica Tolić in Marijana Petir.

Bogovič in Peterle sta bila po včerajšnjem srečanju zadovoljna z opravičilom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
goldhorn |  14 .02. 2019 ob  15: 20
-1
Poceni nabijanje političnih točk s strani SD. Tip se je opravičil in to je postala drugorazredna tema. Imamo dosti pomembnejših stvari, kot obujat zgodovino. Se vidi da SD ne more iz kože svojih prednikov.....
Komunisti, povsod so |  14 .02. 2019 ob  13: 08
-5
Komunisti. Šoltes, Cerar, Fajon, Šarec, Bratušek, Nemec, Kučan in (kdo bi te pozabil) Erjavec, naši starši imajo kljub obljubam in lažem, po 15 letih v EU še vedno cca 50-70% nižje pokojnine od kolegov v Avstriji in Italiji. Kdo bo odstopil na vaši strani?
ljubo |  14 .02. 2019 ob  12: 22
-1
Zakaj nihce ne sprozi ukrepe proti Nigel Farage ki je zakuhal Brexit. On se lepo sedi v eupallamentu in ciao...
Sicer sta oba Mussolinijeva in Soltas potomca...ja...to nas vodi...