ŠE DANES BO PRISEGEL NOV AVSTRIJSKI KANCLER: Nov bo tudi zunanji minister

Svet

Sedanji avstrijski veleposlanik v Franciji Michael Linhart bo prevzel vodenje avstrijskega zunanjega ministrstva. Nasledil bo dosedanjega ministra Alexandra Schallenberga, ki po odstopu kanclerja Sebastiana Kurza iz vrst avstrijske ljudske stranke (ÖVP) prevzema vodenje avstrijske vlade.

Alexander Schallenberg

Tako Linhart kot Schallenberg bosta še danes zaprisegla pred avstrijskim predsednikom Alexandrom Van der Bellnom. Zaprisega je predvidena ob 13. uri. Linhart se je v današnjem sporočilu za javnost zahvalil tako Kurzu kot Schallenbergu za "izkazano mu zaupanje".

Dosedanji avstrijski kancler Kurz je zaradi očitkov korupcije odstopil v soboto zvečer. Kurz ostaja predsednik ljudske stranke in po novem vodja njene poslanske skupine.

Linhart se je rodil 31. avgusta 1958 v Ankari. Avstrijski veleposlanik v Parizu je od leta 2018. V preteklosti je bil med drugim štiri leta in pol generalni sekretar avstrijskega zunanjega ministrstva ter zunanjepolitični svetovalec nekdanjega avstrijskega kanclerja Wolfganga Schüssla (ÖVP).

Dosedanji kancler iz vrst ljudske stranke (ÖVP) je odločitev, da odstopa, sporočil v soboto, potem ko so v državi stekle preiskave zaradi suma uporabe proračunskega denarja in vpliva, da bi predhodnika Kurza na čelu stranke, Reinholda Mitterlehnerja, predstavili v slabi luči in tako Kurzu tlakovali pot na čelo ÖVP.

Med letoma 2016 in 2018 naj bi ozek krog Kurzevih zaupnikov naročal javnomnenjske raziskave, ki so kazale na občutnejši padec priljubljenosti ÖVP kot druge javnomnenjske raziskave.

Med osumljenimi je tudi Kurz, ki vse očitke zavrača. Kljub temu se je odločil za odstop, da bi, kot je dejal, omogočil, da bi Avstrija v teh zaradi pandemije še vedno težkih časih imela stabilno vlado.

Odločitev je pomirila koalicijske partnerje ÖVP, Zelene, ki so pred tem ocenili, da Kurz ni več primeren za vodenje vlade. V nedeljo so nato napovedali, da ostajajo v koaliciji in vladi pod vodstvom Schallenberga.

Van der Bellen je v nedeljo po srečanju tako s Schallenbergom kot vodjo Zelenih in podkanclerjem Wernerjem Koglerjem obe stranki pozval, naj se sedaj osredotočeno in temeljito posvetita delu, saj da je treba znova vzpostaviti zaupanje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija