SE BOSTE NAŠEMILI? To so prireditve, ki jih lahko obiščete

Slovenija

Po Sloveniji se že danes obeta kar nekaj pustnih prireditev, med drugim v Ljubljani in njeni okolici, medtem ko bodo te prvi vrhunec pred pustnim torkom s tradicionalnimi povorkami doživele v nedeljo na Ptuju, kjer že od prejšnje sobote poteka 59. Kurentovanje, pa tudi v Cerknem in Cerknici. Pestro bo tudi na slovenski Obali.

Po ljubljanskih ulicah bo danes potekal tradicionalni Zmajev karneval, ki vključuje različne skupine tradicionalnih, etnološko obarvanih pustnih mask, otroške skupine ter druge organizirane skupine.

Sprevod z okoli 650 udeleženci se bo po mestnih ulicah začel ob 11. uri na Bregu in bo potekal prek Šuštarskega mostu, Mestnega trga, Stritarjeve ulice, Prešernovega trga, do Kongresnega trga. Pustna povorka se bo zaključila z glasbeno zabavo, župan Zoran Janković pa bo ob 13. uro najboljšim pustnim maskam podelil nagrade.

Tema letošnjega ljubljanskega karnevala bodo pravljični junaki, tako da bodo obiskovalci med otroškimi skupinami lahko videli Muco Copatarico, Mačka Murija, Smrkce, Sneguljčico in sedem palčkov, Škrata Kuzmo, Sovico Oko, Baltazarja in druge maske.

Na Obali so se v pustnem času znova povezale občine Koper, Izola in Piran, kjer se danes začenja 11. Istrski karneval. Eden od osrednjih dogodkov bo današnja pustna povorka v Kopru.

Pustno rajanje za otroke se bo v Kopru in Izoli pričelo že dopoldne, popoldne pa nadaljevalo tudi v Portorožu. Ponovno se v Koper vrača tudi tradicionalna Istrska pustna povorka. Pustno rajanje se bo zvečer nadaljevalo v Kopru v šotoru pri stadionu Bonifika z Ansamblom Modrijani, v piranskem Tartinijevem gledališču pa nas čaka XVII. Veliki pustni ples. V Portorožu bodo pustovali tudi v nedeljo in "skočili v poletje": z latinsko-ameriškimi ritmi bodo obiskovalce zabavali brazilski glasbeniki skupine Salsa Street Orchestra, pridružili pa se jim bodo tudi plesalke in capoeiristi skupine Ipanema Show, ki bodo ustvarili pravi brazilski plesni spektakel. Poskrbljeno bo tudi za pester otroški program in slastne pustne dobrote.

Veselo bo tudi na podeželju. V Pobegih bo v soboto zvečer Tradicionalno pustovanje z Majko in Ne me jugat, v Kubedu bodo na pustni torek imeli povorko po vasi, prav tako bodo vaško povorko imeli na pustni torek v Gračišču, medtem ko bodo tradicionalno vaško povorko v Rakitovcu pripravili v soboto dopoldne, v Zazidu pa v soboto popoldne. Vaška povorka bo tudi v Šmarjah, v nedeljo, s pričetkom ob 12.30. Na Škofijah bo v nedeljo ob 15. uri pustno rajanje za otroke, prav tako se bodo mlade maškare lahko zabavale na otroškem pustovanju, ki bo na pustni torek popoldne v dvorani zadružnega doma v Dekanih. V Dekanih bodo na pustno sredo kot že tradicionalno pripravili simbolični pokop pusta. Pust bomo na isti dan pokopali tudi na Belem križu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija