SE BOMO ČEZ DVE LETI KONČNO VOZILI PO KOZINSKI OBVOZNICI? Odpravljene so ovire za začetek gradnje

Slovenija

Odpravljene so ovire za začetek gradnje težko pričakovane obvoznice mimo naselij Hrpelje in Kozina. Državna revizijska komisija je namreč zavrnila zahtevek za revizijo družbe CPK na odločitev direkcije za infrastrukturo o izboru izvajalca. Obvoznico bosta za nekaj manj kot sedem milijonov evrov gradila lokalni gradbinec Godina in reški Rudar.

Direkcija RS za infrastrukturo je odločitev o izboru izvajalca za vzhodno obvoznico mimo obeh naselij v zaledju slovenske obale objavila v začetku avgusta. Ponudba Godine in družbe Rudar s hrvaške Reke je skupaj z DDV vredna 6,99 milijona evrov.

Na to odločitev se je z zahtevo za revizijo na Državno revizijsko komisijo pritožil drugi najugodnejši ponudnik koprski CPK, ki bi prometnico zgradil za malenkost več kot sedem milijonov evrov oziroma okoli 19.000 evrov več.

Komisija je ta teden zahtevek zavrnila kot neutemeljen in sprostila pot podpisu pogodbe med direkcijo in izbranima gradbincema. Do te naj bi po pisanju Primorskih novic prišlo naslednji teden.

Gradnja obvoznice mimo Hrpelj in Kozine je bila zelo težko pričakovana. Nova cesta bo namreč obe naselji razbremenila tovornega prometa na obremenjeni tranzitni povezavi med Kozino in hrvaško mejo pri Starodu, še posebej poleti pa je tam tudi veliko osebnih vozil na poti na kvarnersko obalo. Na ta način pomeni dolgoročno rešitev prometnih zamaškov, umik tranzitnega prometa in predvsem večjo prometno varnost za stanovalce v obeh naseljih.

"Začetek gradnje obvoznice mimo naselij Hrpelje in Kozina je zgodovinskega pomena, saj uresničuje več kot 20-letna prizadevanja Občine Hrpelje-Kozina za prometno razbremenitev obeh naselij," je po treh letih intenzivnih usklajevanj z direkcijo in drugih aktivnosti za začetek gradnje novico za Primorske novice komentirala županja Saša Likavec Svetelšek.

Na 1,5 kilometra dolgi trasi obvoznice bodo dve večji krožišči in trije nadvozi. Gradnja je predvidena po posameznih odsekih, dokončana pa naj bi bila v dveh letih po začetku del.

Na cesti Kozina-Starod te dni po pisanju Primorskih novic medtem zaključujejo z gradnjo krožišča v Gradišču, kjer so na novo uredili tudi avtobusni postajališči, pločnik, cestno razsvetljavo in meteorno kanalizacijo. Dela so stala nekaj manj kot 785.000 evrov, od tega je 532.000 evrov zagotovila direkcija za infrastrukturo, preostalo pa občina.

V kratkem bo po napovedih časnika stekla tudi gradnja krožišča na Kozini pri Jadranu, prihodnje leto pa naj bi začeli urejati še križišče in cesto v Materiji. Občina Hrpelje-Kozina skupaj z direkcijo še išče tudi rešitve za ureditev križišča v Obrovu.

Z rušitvijo starega nadvoza nad železniško progo v Rodiku pa so nedavno zaključili tudi urejanje novega, širšega, višjega in bolj varnega nadvoza. Gradbena dela so stala 790.000 evrov, s 551.000 evri jih je sofinancirala država.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija