ŠE BOLJŠE KOT ISTRA, ŠE VEČ KOT ISTRA: Promocija istrske kulinarike z blagovno znamko Altroke Istra (FOTO, VIDEO)

Koper

V letu 2021 se na območju slovenske Istre obeta kar nekaj novosti. Slovenija je letos namreč nosilka naslova Evropska gastronomska regija. V Zavodu za mladino, kulturo in turizem Koper in Vinakoper so v koprski destinaciji prepoznali izjemno gastronomsko ponudbo, izdelke in doživetja ter se jih odločili združiti pod novo blagovno znamko Altroke Istra. 

Ker je Slovenija gastronomska regija leta 2021, bodo v tem letu v ospredju nacionalne promocije kulinarika, trajnostni razvoj gastronomije in promocija gastronomskega turizma, je na današnji novinarski konferenci povedala Karmen Novarlič s Slovenske turistične organizacije. V skladu z usmeritvami Slovenske turistične organizacije pa bo gastronomijo v ospredje postavil tudi Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper.

Prek različnih promocijskih aktivnosti in v sodelovanju z različnimi partnerji jo bodo predstavljali pod pomenljivo blagovno znamko Altroke Istra, je pojasnila direktorica Zavoda za mladino, kulturo in turizem Mojca Vojska

"Kot vsi vemo, so odličnost, trajnostna naravnanost in pestrost okusov ključne, a ne edine sestavine naše istrske bogate kulinarike. V tej smeri smo, ne glede na to da je gastronomska regija, temveč tudi zaradi položaja, v katerem so se znašli gostinci, razmišljali že v lanskem letu, ko smo se začeli pripravljati na promocijo in na načine, kako bi lahko gostincem pomagali," je še dejala Vojska. Obenem je pojasnila pomen "altroke - še boljše kot Istra, še več kot Istra. Kuhinja na našem območju je res altroke".

Vinakoper razvil inovativni izdelek

Uvertura, ne samo v bogato gastronomsko dogajanje, temveč tudi v "boljše čase, ki so pred nami", pa bo inovativni izdelek – prvo čokoladno jajce, zasnovano z mislijo po odličnem ujemanju s sladkim refoškom Altroke Istra by Vinakoper. Ta bo letošnjo veliko noč zagotovo navdušil z zanimivim prepletanjem okusov in arom, ki jih ustvarjajo istrska zemlja, sonce in ljudje.

"Z razvojem tega izdelka smo vsem skupaj želeli dati nov zagon. Vsem, ki nas vodijo kreativnost in umetniška žilica: gostinstvu oziroma vinarstvu, kulturi, pa tudi slehernemu posamezniku, ki neguje svojo ljubezen do avtentičnega, kreativnega, domačega. Zato smo se odločili podpreti lokalno umetnico, ki je s svojo umetnijo našemu produktu dodala posebno vrednoto," je dejal direktor Vinakoper Borut Fakin.

Celoten izdelek tako povezuje kreativna nota priznane koprske likovne umetnice Lare J. Marconi. "Na ta način smo uspeli to združiti v zelo lepo zgodbo, ki v sebi skriva več manjših zgodb," je še dejal Fakin.

"Poleg tega bodo kupci čokoladnega jajca Altroke Istra by Vinakoper prejeli tudi nepozabno darilo – voden obisk naše kleti z degustacijo izbranih vin za dve osebi," je dejal direktor Vinakoper in ob tem napovedal tudi odprtje nove restavracije Kogo s pristno istrsko kulinariko, ki bo ponudbo vinske kleti in vinskega butika na sedežu Vinakoper še dopolnila.

Od galerije na prostem do kulinaričnega festivala

Da gre gastronomija z roko v roki s turizmom, potrjuje tudi Ylenia Loredan, ki je v koprskem Zavodu zadolžena za področje turizma. Po njenih besedah so kljub veljavnim ukrepom za zajezitev epidemije koronavirusa zasnovali številne aktivnosti. Na koprski Kidričevi ulici so postavili galerijo na prostem Okusi Kopra, katere rdeča nit je istrska gastronomija.

Kot je pojasnila, so letošnji projekt kovali že od lani. V sodelovanju s fotografom Jako Ivančičem in Kleva films so nastale fotografije fritul, bobičev, tartufov, refoška in malvazije ter drugih istrskih dobrot, pa tudi video in fotografije najbolj prepoznavnih gastronomskih obratov destinacije Koper.

Ker so ravno gostinski ponudniki na račun epidemije utrpeli največjo škodo, jim bodo v zavodu s promocijskimi aktivnostmi pomagali, da se bodo ob sproščanju omejitev znova postavili na noge.

Altroke Istra gourmet festival

V načrtu imajo tudi izvedbo festivala, ki bi ga v sodelovanju z lokalnimi gostinci in Društvom vinogradnikov slovenske Istre radi izpeljali vse zadnje četrtke v mesecu med majem do vključno septembrom. V sredini junija pa v sodelovanju z ostalimi istrskimi občinami pripravljajo prenovljen dogodek. Dnevi kmetijstva slovenske Istre se bodo preimenovali v Okusi Istro, ob tem pa bodo obiskovalce navdušili z osveženim konceptom in novimi vsebinami. Dodajajo pa, da bo vse odvisno od sproščanja ukrepov.

"Posebnost festivala je predvsem ta, da bo vsaka izvedba na drugi lokaciji. Začeli bomo ravno na dvorišču Vinakoper, potem pa se bomo selili še dvakrat v mestno jedro in dvakrat na podeželje," je pojasnila Loredanova. "Festival bo še ena odlična priložnost, da se gostinski ponudniki predstavijo širši javnosti in jih prepričajo, da jih obiščejo tudi v lokalih."

Napovedala je tudi, da bodo vse aktivnosti "zelene", zato na dogodkih ne bo plastične embalaže za enkratno uporabo, poskrbljeno bo za ločeno zbiranje odpadkov, obiskovalci pa bodo na lokaciji vedno imeli na voljo tudi brezplačno pitno vodo, predvsem pa bodo spodbujali lokalno.

ALTROKE ISTRA - tiskovna konferenca

ALTROKE ISTRA - tiskovna konferenca

Objavil/a Visit Koper dne Četrtek, 11. marec 2021

Napovedala je tudi odprtje prenovljenega Turistično-informacijskega centra (TIC) Koper v Pretorski palači, kjer bo zaživela tudi prodajalna istrskih izdelkov, kot so oljčno olje, vino, suho sadje in druge lokalne dobrote.

Aktivnosti, povezane z gastronomijo, se bodo nadaljevale tudi v sklopu operacije Gastronomski zakladi Istre in morja – MARISTRA. Ob tem je Loredanova še posebej izpostavila knjižico istrskih receptov s slovarčkom in prevodi narečnih izrazov istrskih jedi, različne gastronomske prireditve in izdatno promocijo istrske kulinarike.

Predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič se je zahvalila direktorju Vinakopra, ki "ima trend povezovanja in ne izključevanja". "Želim si, da bi kot slovenska Istra prišli tudi na vinski zemljevid sveta, to pa je seveda možno samo na tak način," je povedala in dodala, da se veseli vseh festivalov. "Naj nas to čokoladno jajce popelje do Altroke gourmet festivala, ta festival pa do novih promocij, vse do tega, da bomo spet nekega dne srečni, svobodni, predvsem pa zadovoljni ob dobri kapljici iz slovenske Istre."

Kot so še naknadno pojasnili, so k sodelovanju povabljeni vsi ponudniki iz celotne regije, prednost pa bodo pri prijavi imeli koprski ponudniki, ki bodo imeli tudi določene ugodnosti, je pojasnila Loredanova. Po besedah Vojske pa je vprašanje o povezovanju vseh štirih občin "smiselno nasloviti na občine".

"Altroke gourmet festival je zaenkrat načrtovan v Kopru, še vedno pa je odprta možnost, da pristopijo tudi ostale občine, če bodo želele pristopiti in ga razširiti na svoja območja. Ponudniki bodo vabljeni iz celotne Istre," je še poudarila Vojska. Kot pa je dodal Fakin, že pretekla tri leta delajo na povezovanju z vsemi obalnimi občinami. "Projekt Altroke Istra ima možnost in lahko preraste v vseobalni projekt," pojasnjuje Fakin in dodaja, da je to "nek začetek skupne poti, verjamem pa, da če bo to prvo leto uspešno, se nam bodo zelo hitro pridružili tudi ostali".

Kot je še dodatno pojasnila Loredanova, se bodo dogodki v vsakem primeru odvijali ne glede na epidemiološko situacijo, bodo pa se slednji prilagajali. "Vse aktivnosti so zastavljene tako, da jih lahko v vsakem primeru izvedemo. V kolikor bo možna fizična izvedba dogodkov, upamo, da bomo lahko dogodke v omejenem obsegu izvedli. V kolikor pa to ne bo mogoče, bodo ponudniki jedi ponujali v svojih gostinskih prostorih za osebni prevzem. V vsakem primeru prireditve in dogodki bodo."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija