SE BODO POSLANCI V POSLANSKE KLOPI VRNILI PREJ? Pred izredno sejo DZ o znižanju DDV na energente predvidoma na odboru

Slovenija

Odbor za finance bo danes predvidoma obravnaval predlog zakona za znižanje davka na dodano vrednost na energente. Gre za enega od vladnih ukrepov za naslovitev energetske draginje. Če bo temu danes pritrdil kolegij predsednice DZ, bodo poslanci o njem dokončno odločali na izredni seji v torek.

Predlog zakona o nujnem ukrepu na področju davka na dodano vrednost za omilitev dviga cen energentov je vlada potrdila konec julija, pred dvotedenskim avgustovskim premorom. Predlagano je, da se za vse uporabnike z 22 odstotkov na 9,5 odstotka zniža stopnja DDV na dobavo električne energije, zemeljskega plina, lesa za kurjavo ter na daljinsko ogrevanje.

To dopolnjuje že sprejete vladne odločitev o regulaciji cen elektrike in plina za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in zaščitene odjemalce s 1. septembrom. V prihodnje je napovedana še regulacija cen daljinskega ogrevanja in kurilnega olja.

Ob tem je minuli teden vlada po počitnicah potrdila tudi predloga zakonov za enkratni energetski dodatek za socialno ogrožene in invalide ter za prvi paket pomoči podjetjem zaradi visoke rasti cen elektrike in plina. Ta naj bi DZ po neuradnih informacijah dokončno sprejemal v začetku prihodnjega tedna.

Državni zbor je sicer uradno do konca meseca še na počitnicah, a se bodo poslanci v poslanske klopi vrnili prej. Na današnji seji kolegija predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič se bodo vodje poslanskih skupin dogovorili o sklicu izredne seje. Če bo kolegij potrdil obravnavo predloga zakona o znižanju DDV na energente po nujnem postopku, bi bila izredna seja v torek.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija