SE BO ZNIŽAL TUDI DDV ZA HRANO? Prihodnje leto bo prizadeto vse gospodarstvo, potrebovalo bo milijardo pomoči

Slovenija

Predlog zakona o pomoči gospodarstvu zaradi višjih cen elektrike in plina, ki predvideva 40 milijonov evrov pomoči, je po besedah premierja Roberta Goloba usmerjen predvsem v letos, ko je problemov še dokaj malo. Prihodnje leto bo prizadeto praktično vse gospodarstvo in pričakuje se, da bo potrebna pomoč do ene milijarde evrov.

Golob je napovedal, da naj bi se v dveh tednih na širšem srečanju sestali predstavniki vlade in gospodarstva, kjer bodo razpravljali o razmerah in možnih rešitvah.

Pred današnjo izredno sejo DZ, na kateri naj bi odločali o znižanju DDV za več energentov z 22 odstotkov na 9,5 odstotka, je predlog opozicije o dodatnem znižanju DDV na pet odstotkov ocenil kot nepotreben. "Nismo znižali samo DDV, ampak smo naredili cel paket, vključno z zamrznjenimi cenami električne energije in plina, in na to smo uporabili nižji DDV," je dejal. "Ciljali smo, da bodo ljudje kljub draginji to zimo preživeli z nižjimi stroški," je poudaril.

Proračunska sredstva, če bo to potrebno, bo vlada po njegovih besedah raje uporabila za znižanje DDV na hrano, kot pa da bi pregloboko zniževali DDV na energentih. "Vsi ukrepi znižanja DDV so najbolj učinkoviti, če jih spremlja regulacija cen, sicer se del tega znižanja prelije v trgovske marže ali izgubi nekje v verigi," je dejal Golob.

Kar zadeva pomoč gospodarstvu, Golob meni, da je letos problemov sorazmerno malo, po analizi GZS naj bi draginja prizadela 27 odstotkov podjetij. "V prihodnjem letu pa bo z draginjo obremenjeno celotno gospodarstvo, in če je letos potrebna pomoč 40 milijonov, bo za v prihodnje leto - in do septembra se pričakuje, da bomo imeli te ukrepe na mizi - lahko prišla do ene milijarde," je dejal.

S tem so danes seznanili gospodarstvo, stekel bo tudi ekonomsko-socialni dialog, v dveh tednih pa je torej pričakovati "neke vrste shod gospodarstva na GZS, na katerem bomo javno razpravljali o tem", tema pa bo tudi javnofinančna situacija.

Pred prihajajočimi stotimi dnevi vlade je ocenil delovanje koalicije. Dejal je, da "praske so, a to je najtrdnejša koalicija v zgodovini Slovenije", ki po njegovih besedah dela za ljudi. Glede referendumov, za zdaj so napovedani trije, Golob pa ne izključuje možnosti še kakšnega, se zavzema za referendumski dan, na katerem bi se odločalo o vseh.

Pred jesenskim vrhom voditeljev EU v Pragi, kjer naj bi bile na mizi nove sankcije proti Rusiji, vključno z ukinitvijo izdajanja turističnih vizumov za ruske državljane, je dejal, da glede oblikovanja slovenskega stališča posvetovanja tečejo. "Smo še precej daleč od odločitve, opravili bomo razpravo na vladi in na odboru za zunanjo politiko, šele potem bomo sprejemali odločitev," je dejal.

Pri kakršnem koli ukrepu je smiselno gledati, da je sorazmeren, je dejal. "Menim, da Ukrajini lahko pomagamo na druge načine in je prav, da ji pomagamo na druge načine. Nekateri ukrepi, ki jih je tudi Evropska komisija v preteklosti sprejemala, pa ni nujno, da so imeli ravno tak učinek, kot smo si vsi skupaj želeli," je menil.

Novinarji ves čas prehajajo iz novinarstva v politiko, odkar imamo parlament, pa je odgovoril na vprašanje o razmerju med politiko in novinarstvom. "Verjamem, da bodo prehajali v politiko še naprej. Huje je, ko politika prehaja v novinarstvo. Ko politika zlorabi institucijo, v kateri smo danes, in tja nastavlja politike, ki sploh niso novinarji. To pa je nekaj, čemur je treba narediti konec," je še dejal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  23 .08. 2022 ob  14: 00
-2
Včeraj sem gledal, kako je gospod pek pokazal za primerjavo lanske račune in zadnjega v tem letu. Prvi je bil slabih 1200 eur za elektriko. Za prejšnji mesec v istem obdobju kot lanije dobil položnico za slabih 5000 eur. Ga imate na FBju...vse vam lepo prikaže z novimi cenami od moke do olja ter vseh ostalih produktov za peko kruha.
Pa mokre sanje vam želim...jaz to zimo pečem kruh doma ;)
ManofSteel |  23 .08. 2022 ob  10: 28
Gospoda iz Livade Izola kakor je meni znano ste povečini rdeči in še povrh imate velikega zagovornika trenutne vlade. Ob petkih, ko ste protestirali v centru Izole na kolesih vas nič ni skrbelo za našo skupno prihodnost ampak le za vašo primitivno spirjeno ideološko prepričanje. No, zdaj imate kolesa in pozimi lahko se komot grejete po sobi...pa srečno pri reševanju problematike, eni smo že poskrbeli drva za celo zimo. Verjamem, da tudi vašim dragim voditeljem ne bo mraz....bwahahahahaha imbecili jedni kdaj boste dojwli, da ste glupi kot moški spolni organ! :)
zoran13 |  23 .08. 2022 ob  09: 06
NORE CENE

Uparjeni plin mešanica Butan in Propan

V našem naselju v Livadah v Izoli uporabljamo mešanico Butan in Propan, tako za gretje kot uporabo sanitarne vode in je bilo potrebno za zimske mesece potrošiti za neko povprešno stanovanje tudi čez 260€ na mesec.

Tako je za m3 mešanice uparjeni plin Butan Propan potrbno odšteti:

* marec 2021 = 2,74810 € 22% DDV,
* julija 2021 = 3,17400 € 22% DDV,
* avgusta 2021 = 3,33400 € 22% DDV,
* septembra 2021 = 3,65820 € 22% DDV,
* januarja 2022 = 3,83387 € 22% DDV,
* februarja 2022 = 4,01940 € 22% DDV,
* aprila 2022 = 4,23770 € 22% DDV,
* junija 2022 = 4,29080 € 22% DDV,

V enem letu so se podražile cene plina za 54%, v juniju pa še več, pa takrat še ni bilo vojne v Ukrajini,...

Ko smo se preselili rekli, da bo naše kurjenje zelo ekološko, zelo ekonomično, sedaj pa je veliko ljudi zaradi draginje zamenjalo vrsto ogrevanja, v večini primerov toplotne črpalke ali klime ter el.panele, saj se distributer Butan Plin še ni odločil za zamenjavo mešanice Butan Propan, na bolj poceni zemeljski plin.
Poleg tega, pa je problem v instalaciji, saj bi dobesedno v vseh stanovanjskih blokih morali narediti in vgraditi nove dimnne tuljave. Težava je tudi v tem, da obstoječi plinski bojlerji, ki so starejšega datuma, kisik za gorenje, jemljejo iz zraka, kar po novih zahtevah za kotle, se ne bi smeli več uporabljati.
Na kakšen način bodo v tako velikem naselju ukrepali, bi morali to urediti in povedati strokovnjaki, tisti, ki je takšne stanovanjske bloke gradil in tisti, ki je izdal gradbeno dovoljenje. Občina Izola, posebej pa KS Livade, pa morata obvezno prisluhniti, kajti, lahko se pripeti, da bomo jeseni in pozimi zmrzovali...delno krivdo pa nosi tudi Stavbenik, ki je gradil te bloke v Livadah, saj je že veliko let v stečaju...zelo verjetno, pa bo moral za napake odgovornih odgovarjati uporabnik ter potrošnik, saj bo padlo vse breme na njega...medtem, pa so v Italiji, vsaj zmanjšali DDV na 5%...pri nas pa še kar sestankujejo...
Pesceserra |  23 .08. 2022 ob  07: 36
Tale ptič pa visoko leta..........