SE BO ZARADI SPROSTITVE UKREPOV VRNILA ISTRSKA PUSTNA POVORKA? Na Cerkljanskem bo veselo dva dni

Koper

"Negotove razmere, povezane z epidemijo koronavirusa, so tudi letos krive za odpoved tradicionalne Istrske pustne povorke v Kopru," so konec januarja sporočili s koprskega Zavoda za mladino, kulturo in turizem. So si po sprostitvi epidemioloških ukrepov premislili? Na Cerkljanskem, denimo, bo tradicionalna lufarija, ki je bila sprva zaradi epidemičnih razmer načrtovana le v spletni obliki, po zadnjih sprostitvah ukrepov potekala tudi v živo. Kaj so se odločili v Kopru?

Kljub sprostitvi epidemioloških ukrepov tradicionalne Istrske pustne povorke tudi letos v Kopru ne bo. Kot so nam pojasnili na Zavodu za mladino, kulturo in turizem Koper, so odločitev o odpovedi sprejeli januarja, "ko je epidemiološka slika kazala na to, da sproščanja ukrepov, ki bi omogočali organizacijo in izvedbo prireditve, ne bo". Sama organizacija prireditve terja zahtevne priprave, ki v tako kratkem času sedaj niso možne, pravijo na zavodu.

Kot še razlagajo, tudi siceršnji udeleženci povorke niso pripravljeni: "Priprava na pustovanje pri društvih in skupinah, ki običajno sodelujejo na pustni povorki, poteka več mesecev. V času, ko bi morali skupinsko urejati vozove, druženje ni bilo dovoljeno, s tem pa je bila onemogočena izvedba vseh potrebnih aktivnosti."

So pa v koprskem zavodu za kulturo zaznali nekaj napovedi različnih organizatorjev, ki načrtujejo pustne dogodke in plese ta konec tedna.

Tudi v Zavodu za mladino, kulturo in turizem Koper so ob informaciji o sproščanju ukrepov za mlade pripravili dogodek "Maškarada zmerne svobode ali Za-Pust-i-PCT", ki bo v Centru mladih Koper v soboto, 26. februarja, od 20. ure dalje. Za plesne ritme bo poskrbel DJ JK Soul. Vstop na dogodek bo brezplačen, izbirali pa bodo tudi najboljše pustne maske, so sporočili. 

Kljub spremenjenim okoliščinam se za izvedbo organiziranega karnevala niso odločili niti na Ptuju, bo pa v živo potekala tradicionalna cerkljanska laufarija. Predsednik Društva Laufarija Cerkno Tomaž Lahajnar je danes za STA pojasnil, da bodo izvedli tradicionalni program, ki zajema sprevod po ulicah in branje obtožnice, in sicer na pustno nedeljo in pustni torek.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija