SE BO STAVKA ZAOSTRILA? Sindikati zdravstva danes o nadaljnjih aktivnostih

Slovenija

Koordinacija stavkovnih odborov sindikatov v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva se bo po sredini stavki na sestanku danes dogovorila o nadaljnjih aktivnostih. "Vsekakor bomo stavkovne aktivnosti stopnjevali, če vlada ne bo konstruktivno pristopila k pogajanjem," so sporočili.

Zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu so včeraj zaradi neizpolnjenih zahtev stavkali v zdravstvenih domovih, bolnišnicah, socialnovarstvenih zavodih, centrih za socialno delo in lekarnah. Na Regionalu smo preverili, kako je stavka potekala v Slovenski Istri.

V sindikatih so ob tem že napovedali nadaljnji boj za višje plače in boljše delovne pogoje, kot so napovedali bodo o nadaljnjih aktivnosti odločali na današnjem sestanku.

Minister za zdravje Janez Poklukar sicer razlogov za stavko ne vidi. Po njegovih besedah je bil na koncu problem spreminjanje rokov v že doseženem lanskoletnem dogovoru. "Če sprejemamo neke dogovore, je potem seveda praviloma najbolj korektno, da se jih vsi držimo, sicer se lahko sprašujemo o smiselnosti slehernega dogovora, ki ste ga kdaj sprejela vlada in sindikati," je dejal v torek po napovedi sindikatov o izvedbi stavke.

Sindikati so namreč zahtevali, da bi se pogajanja zaključila do 4. marca, medtem ko je novembrski dogovor predvideval zaključek pogajanj do 24. aprila, ko bodo sicer državnozborske volitve. Lanski dogovor je sicer predvideval tudi, da se bodo pogajanja nadaljevala najkasneje 15. januarja, a vlada do takrat ni sprejela pogajalskih izhodišč, kar je tudi bil povod za napoved stavke.

Do konca dneva naj bi se o načrtovani splošni stavki izrekli tudi člani sindikata Sviz. Sestali naj bi se tudi odbori sindikatov javnega sektorja, saj se vlada do torka ni opredelila do njihovih zahtev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  17 .02. 2022 ob  09: 27
Za nedelo je treba vsem ki so prisesani na proračun zmanjšat plačo za 30% !