SDS ŽELI V POKOJNINSKI SISTEM UVESTI "DVOJNI STATUS": Po upokojitvi bi delali poln delovni čas in prejemali pokojnino

Slovenija

V SDS so v postopek v DZ vložili predlog novele pokojninskega zakona, s katerim želijo delodajalcem omogočiti, da obdržijo delavce za poln delovni čas tudi po njihovi starostni upokojitvi, pri čemer bi prejemali celo pokojnino. Tako bi imeli t. i. dvojni status. Delavce s pogoji za polno upokojitev želijo motivirati, da zaposlitev sprejmejo.

Po zdajšnjem sistemu posameznik ne more istočasno opravljati dela s polnim delovnim časom in prejemati polne starostne pokojnine. Pač pa je ureditev, veljavna do konca leta 2012, poznala institut t. i. izvzema iz zavarovanja, ki je posameznikom pod določenimi pogoji omogočal upokojitev in prejemanje polne starostne pokojnine, hkrati pa so lahko še naprej opravljali samostojno dejavnost, so zapisali v SDS.

Delavcem po veljavni ureditvi torej ni omogočeno, da po izpolnitvi pogojev za starostno pokojnino nadaljujejo delo, ne da bi to vplivalo na višino njihove pokojnine, to pa v slab položaj po mnenju SDS spravlja tudi delodajalce. Ti namreč delavca, ki ga potrebujejo in so z njegovim delom zadovoljni, po njegovi izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev ne morejo obdržati v delovnem razmerju, ne da bi se odpovedal precejšnjemu delu pokojnine. Poleg tega je delna upokojitev omejena na največ tri leta, so spomnili.

Delodajalci morajo glede na to iskati nove delavce, kar je v določenih primerih težko izvedljivo. Določeni delavci imajo namreč izkušnje in znanja, ki jih je v kratkem času težko nadomestiti. Gre denimo za statike in določene specializacije v zdravstvu, so omenili.

Po predlogu bi zavarovanci z izpolnjenimi pogoji za polno starostno upokojitev, za katere delodajalec zaradi delovnih potreb izrazi interes po vnovični zaposlitvi tudi po njihovi upokojitvi, lahko prejemali starostno pokojnino v stoodstotnem znesku in hkrati opravljali delo v delovnem razmerju za poln delovni čas. To pomeni, da bi imeli t. i. dvojni status.

Predlog zaradi zagotavljanja kvalificirane delovne sile prinaša tudi dolgoročne pozitivne posledice za gospodarstvo, so še navedli v SDS.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  19 .10. 2022 ob  11: 25
Z SDS predlogi se redkokdaj strinjam. S tem, se! Seveda je predlog potrebno dobro preučit in pregledat vse vidike takšne rešitve.

Na splošno pa vsak naj dela dokler želi in dokler se čuti, hvala bogu! Pri tem pa je seveda potrebno imet varovalke v sistemu in delavca, ki je res, dokazano, nesposoben in neučinkovit, se lahko iz dela odstrani.

So pa resnično svinjski in protičloveški, da ne govorim proti generacijski solidarnosti komentarji, ki pravijo, da naj bodo "stari" doma in naj spokajo mesto mladim, kot češ, stari nič nisi več vreden, daj mesto meni, ki sem mlad, lep in pameten......To je odvratno razmišljanje, tudi zato, ker starost bo prej ali slej doletela tudi nas, ki smo bolj ali manj mladi od nekaterih. In takšnega ravnanja in obravnave si verjetno ne bi radi želeli.

Sicer pa je stvar (ne)zaposlivosti stvar zaposlitvene in delovne politike, ne stvar starejših, da enostavno svoja delovna mesta odstopijo mlajšim (sploh pa takim, ki imajo dve leve).......
Zarja |  19 .10. 2022 ob  07: 19
pa kaj še ? mladi naj zasedejo delovna mesta, stari pa v dostojno penzijo in naj bodo doma.
nylarazgotra |  18 .10. 2022 ob  19: 04
Mladi nimajo za položnice, eni pa bi kar praktično imeli dve plači, kaj to zato ker so kiksnili z ljudmi ki so v penziji in imajo 500 eu.pokojnine? Zdaj bodo pa šli v čisto nasprotje da si operejo dušo ,in še izkoriščajo z delom bodoče penzioniste. Katastrofa. Izjema so podjetniki kateri imajo svoje podketje in naj delajo dokler jim paše in dokler se poçutijo da jom podjetje ne propade.
nylarazgotra |  18 .10. 2022 ob  18: 52
Ne razumem to potezo. Zakaj bi delavec bil plačan 2x, in mladi sedeli doma? Kje bodo mladi dobivali zaposlitev? Konec koncev, nekdo ki ima 60 ali 65 let ni več tako hiter in reaktiven ko mlajši, koncentracija ni več kot pred 20 leti itd. Res je da glede izkušenj je pa sigurno nad nivojem mlajšega, ampak ta se zato bo učil( če ne bo pametoval da zna že vse, in da nobeden ni tako dober). Ko pride čas za upokojitev mislim da je ta več kot zaslužena, in je ura da se človek umakne in uživa zdaj, to kar ni mogel nikoli prej zaradi obveznosti. Obstajajo pa aktivnosti v katere se upokojenci še kako lahko vkluçijo in sodelujejo z njihovim znanjem in prispevkov.
manemebasat |  18 .10. 2022 ob  16: 37
Ne skrbite, vse gre po planu agende 2030. Penzionisti so za to gnilo genocidno “elito” USELESS EATERS. Malokateri cepljen clovek bo docakal penzijo.
ZigaZois |  18 .10. 2022 ob  15: 38
Prispevke že upokojenih delavcev bi lahko uporabili za socialne transferje mladim, ki čakajo, da jim "penzionisti" sprostijo svoja delovna mesta.
ZigaZois |  18 .10. 2022 ob  15: 34
To samo omogoča delodajalcem, da lahko slabše skrbijo za svoj kader. Kadrovska služba zelo dobro ve, koliko so stari njihovi delavci. Naj poskrbijo, da izkušeni delavci poučijo svoje naslednike pred odhodom v pokoj.
Po predlogu bojo neproduktivni zaposleni ostajali v svojih lepih službah in vlekli dobro pokojnino ob še boljši plači, medtem ko je ogromno število mladih med 20. in 30. letom brez zaposlitve, ki živijo na strošek svojih staršev ali pa socialnih transferjev. Kdor je za v penzijo naj gre v penzijo in ta ki želi delat še naprej naj dela in dobi največ 20% penzije.
hribi |  18 .10. 2022 ob  15: 09
Predlog gre v pravo smer, boljši bi bil, če bi zapisali namesto starostnega pogoja ali 40 let delovne dobe. Ker čez 15l et bo zelo malo teh , ki bo imel pri 65 letih 40 let delovne dobe. Izjema dobo ljudje brez zobrazbe, ti pa ponavadi opravljajo težka dela in komaj čakajo da gredo v penzion