SDS STISNIL REP MED NOGE: Prekinil sporno posojilno pogodbo, a posledicam se ne bo izognil

Slovenija

SDS je danes vrnila že počrpani del kredita Dijani Đuđić z obrestmi in prekinila kreditno pogodbo, so sporočili na strankinem Twitter profilu. Pojasnili so, da so se za to odločili glede na razlago 22. člena zakona o političnih strank, ki jo je podal predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel.

Janez Janša

SDS je namreč pred novim letom najela 450.000 evrov posojila pri Đuđićevi iz Prijedora v davčno ugodni Republiki srbski v BiH. Znesek so razbili v tri dele in posojilno pogodbo sklenili za obdobje do konca leta 2019. Za posojilo pa so zastavili delež v podjetju Nova obzorja, za katerega so v stranki sicer odločili, da ga odprodajo, je na sredini novinarski konferenci pojasnil predsednik SDS Janez Janša.

Toda slovenska zakonodaja, kot je v sredo poudaril predsednik računskega sodišča, določa, da lahko politična stranka pridobi posojilo od fizične osebe največ v višini desetkratnika povprečne bruto mesečne plače letno.

Dijana Đuđić

Kot je dejal Janša, so po nasvetu pravnikov znesek razbili v tri dele v treh koledarskih letih ravno zato, da ne bi presegli omejitve v slovenski zakonodaji. A po njegovih besedah se je očitno izkazalo, da so interpretacije v zakonu zapisane omejitve različne.

"Če bo dokazana kršitev zakona, bomo kazen plačali," so napovedali v današnjem tvitu. Obenem so izrazili pričakovanje, da bodo mediji pokazali enako vnemo tudi pri raziskavi afere o domnevnem iranskem pranju denarja v NLB, prodaje Večera in odpisa 16 milijonov evrov obveznosti podjetju, ki je v lasti družinskih članov ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Vrnitev posojila ne bo ustavila postopkov pri organih nadzora in pregona

Na računskem sodišču so za STA pojasnili, da vrnitev domnevno spornega posojila na njihove postopke ne vpliva. Tako bodo izpeljali napovedani predrevizijski postopek in v primeru ugotovljenega prekrška v skladu z zakonodajo podali obdolžilni predlog na okrajno sodišče v Ljubljani. To nato določi globo, in sicer v višini od 4200 do 21.000 evrov za stranko in od 450 do 900 evrov za odgovorno osebo, v tem primeru predsednika stranke Janeza Janšo. 

Na računskem sodišču so tudi potrdili, da jih je SDS uradno zaprosila za mnenje o posojilu. Tega jim bodo tudi posredovali, ko bodo dobili in pregledali potrebno dokumentacijo oziroma, ko bo končan predrevizijski postopek. V predrevizijskem postopku bo namreč računsko sodišče v skladu z zakonodajo od SDS uradno pridobilo dokumentacijo, ocenilo tveganja nezakonitega ravnanja in se na tej podlagi odločilo tudi o morebitni uvedbi revizije.

Postopek bo prav tako stekel na policiji. Na policiji tudi danes namreč vztrajajo pri pojasnilih, da o morebitnih nepravilnostih v povezavi z izpostavljenim pravnim poslom niso bili seznanjeni, bodo pa v nadaljevanju obstoječe informacije preverili v smislu obstoja morebitnih razlogov za sum kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti.

Ministrstvo zahteva opredelitev notarske zbornice

Notarska zbornica se mora opredeliti do ravnanja notarja Jožeta Sikoška, ki je pripravil notarski zapis posojilne pogodbe SDS z Dijano Đuđić. Pravosodno ministrstvo jo je namreč pozvalo, naj ga v najkrajšem možnem času seznani s stališčem v zvezi z zadevo in z morebitnim ukrepanjem po delu zakona o notariatu, ki se nanaša na disciplinski postopek.

V zbornici so ob vprašanjih STA o vlogi notarja Sikoška pri sklepanju posojilne pogodbe SDS z Đuđićevo navedli, da mora notar v skladu z 42. členom zakona o notariatu pred sestavo notarske listine strankam na razumljiv način opisati vsebino, pravne posledice nameravanega pravnega posla ali izjave volje ter jih izrecno opozoriti na znana in običajna tveganja v zvezi s sklenitvijo takšnega pravnega posla ali izjave volje.

Notar mora stranke opozoriti tudi na morebitne druge okoliščine v zvezi z nameravanim pravnim poslom, če jih pozna, razen podatkov, ki jih je notar v skladu s 25. členom zakona o notariatu dolžan varovati kot tajnost. Stranke mora tudi odvračati od nejasnih, nerazumljivih ali dvoumnih izjav ter jih izrecno opozoriti na možne pravne posledice takšnih izjav. Če stranke pri svojih izjavah vztrajajo, jih mora vnesti v notarsko listino, ob tem pa navesti tudi opozorila, dana strankam v zvezi z njimi, je za STA pojasnila predsednica zbornice Sonja Kralj.

V primeru, da bi se izkazale kakršne koli nezakonitosti, notar odgovarja v skladu z disciplinsko odgovornostjo, ki je opredeljena v zakonu o notariatu, je pojasnila.

Deli novico:

ma |  12 .01. 2018 ob  17: 41
čudno pri vsem tem, da njegovi podložniki, ki so ponavadi najbolj glasni, tokrat niso bili pri besedi. So bežali od mikrofonov, tisti, ki se je najbolj razgovoril v Bruslju, je tudi stisnil rep med noge in pobegnil pred kamero.
škoda |  12 .01. 2018 ob  17: 12
da ni bilo lustracije!...
jože kralj |  12 .01. 2018 ob  16: 44
mislim , da je janša s tem kreditom nastavil limanico za ...............pustimo se presenetit
@ Atila  |  12 .01. 2018 ob  14: 25
Prepozno,je ze zaprt in premajhen za danasnje standarde
copi |  12 .01. 2018 ob  09: 04
Slovenski Levaki, so ovčke, ki se vsake 4 leta preimenujejo, si zatiskajo oči pred resnico, njihov največji sovražnik je SDS in Janša stranka z imenom in tradicijo, ki je tu in bo. Premaga se jo lahko na volitvah le s prevaro, režimskimi mediji in skorumpiranim sodstvom...
Majer |  12 .01. 2018 ob  08: 33
ko je bil na Dobu je imel dobre inštrukcije od sozapornika Snežiča , ma očitno niso stavri izpilili do konca, tista revica iz Bosne je samo figura v poslu za zameno za dobro provizijo, denar se ve čigav je , problem je samo kako ga čim bolj čisto oprat.
Ivo |  12 .01. 2018 ob  07: 46
Jansa prevarant st.1 v Sloveniji.
Lustracija |  12 .01. 2018 ob  07: 09
Če bi Slovenijo leta 1991 lustrirali, partijca Ivana danes ne bi več gledali. Albanski častni doktor je poden od človeka, edina ovira pri razvoju države. Saj ni čudno, iz komentarjev njegovih podpornikov veje sam primitivizem in cinizem.
BOBO |  12 .01. 2018 ob  07: 07
Pizda , ma sem mislil , da so se nekaj izučili iz preteklosti. Prekleti naivci , še dobro ,da so takšni amaterji , ker jih dobimo z rokami v marmeladi , še preden posežejo kam drugam.
Atila |  12 .01. 2018 ob  06: 46
1/2 Slovenije za Goli otok!
Če ni prepozno?
Vprašanje |  12 .01. 2018 ob  06: 28
-1
A je danes Tomaž Majer že twitnil? Da vemo, kaj naroča vojski SDSovc
Princ Teme |  11 .01. 2018 ob  22: 15
10
Janšat na plečih davkoplačevalcev celo življenje. Dosmrtni javni uslužbenec, ki kaže s prstom na vse druge javne uslužbence. Da ne pozabimo na njegovo žlahto. Vsi parkirani v javni upravi.
1