SDS ŠARCU GROZI S TOŽBO: "Se opravičujem, če sem izrazil svoje mnenje, ki ni osamljeno"

Slovenija

Stranka SDS od premierja, ki opravlja tekoče posle, Marjana Šarca prek odvetnika Francija Matoza zahteva preklic nekaterih, po njihovem mnenju neresničnih in žaljivih izjav. V nasprotnem primeru napovedujejo sodni postopek. "Se opravičujem, če sem izrazil svoje mnenje, ki ni osamljeno," je odgovoril Šarec.

Marjan Šarec

Kot je razvidno iz dopisa, ki ga je Šarcu poslal Matoz, je SDS zmotila Šarčeva izjava, predvajana v oddaji TV Dnevnik in TV Odmevi na TV Slovenija konec januarja. V izjavi je Šarec za SDS dejal, da je težko sodelovati s stranko, ki izvaja "metode, kakršne izvaja. Se pravi sovražni govor, potem tudi se financira iz Madžarske".

V SDS so prepričani, da je z izjavo posegel v ugled in dobro ime stranke. "Kljub temu da so meje svobode izražanja v tovrstnih razpravah široke, meja svobode izražanja ne more ščititi zavestno neresničnih trditev o dejstvih, ki posegajo v ugled in dobro ime naše stranke," je v dopisu zapisal Matoz.

Pri tem, kot navaja, ni mogoče spregledati, da so bile izjave podane v trenutku, ko še posebej močno odmevajo, pri čemer je spomnil, da jih je Šarec podal potem, ko je odstopil, in ko skuša SDS sestaviti novo koalicijo. "Škoda je še toliko večja, ker je naša stranka kot politična stranka, ki sestavlja koalicijo po vašem odstopu, in sta njen obstoj in uspešnost v okoliščinah oblikovanja koalicije še posebej odvisna od zaupanja ljudi," je zapisal Matos.

Prejel sem "prijazno" pismo s strani odvetnika stranke SDS. Pravi, da sem nedostojno govoril o stranki in da bom prejel...

Objavil/a Marjan Šarec dne Ponedeljek, 10. februar 2020

Po prepričanju Matoza gre za za nepoštene in neresnične navedbe z izrazito negativno in objektivno žaljivo konotacijo, ki SDS "neupravičeno diskvalificirajo v javnosti in jo prikazujejo v izrazito negativni luči". "Da ste izjave podali z namenom žalitve, pa izhaja iz dejstva, da vam je dobro znano, da je financiranje političnih strank po 21. členu zakona o političnih strankah nezakonito in da se SDS ni financirala iz tujine," je zapisal.

"Prijazno pismo", kakor je označil Matozov dopis, je na Facebooku objavil Šarec in dodal: "Pravi, da sem nedostojno govoril o stranki in da bom prejel tožbeni zahtevek, če se ne opravičim. No, se opravičujem, če sem izrazil svoje mnenje, ki ni osamljeno. Ne nazadnje (še) živimo v svobodni državi."

Janez Janša 

Je pa s tem pismom, kot je zapisal, "lepo izražena prihodnost, če bo sestavljena vlada stranke SDS". Zapisal je tudi, da ga v SDS očitno že vidijo v opoziciji, glede na to, da so mu pismo poslali na elektronski naslov državnega zbora. "Želja po oblasti je močna," je dodal.

V SDS so Šarčevo objavo danes na Twitterju pospremili z navedbo, da je Šarec takoj potem, ko je zrušil lastno vlado, "začel opletati z obtožbami nezakonitega ravnanja na račun SDS". Uradno zahtevo za umik izjav so mu, kot navajajo, poslali že pred dnevi, ter dodali, da v nasprotnem primeru sledita tožba in odškodnina.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tom |  10 .02. 2020 ob  21: 59
z užitkom je gledati najbolj pokvarjeno politično stranko v Sloveniji in njegovega vodjo, ki ga grabi panika, kajti ponovno mu ne bo uspelo sestaviti vlade v veselje mnogih Slovencev, ki razmišljajo s svojo glavo !
Ištrijan |  10 .02. 2020 ob  21: 51
Bogi nas gologlavi Kalimero, spet je nekdo prizadel njegovo obcutljivo dusico. Pa kaj rine v politiko ce so tam tako surovi ljudje. Naj se raje doma igra z otroki.
kokodek |  10 .02. 2020 ob  17: 55
tožibaba janez v svojem naravnem stanju.....