SDS NAD PROTESTNIKE: Predlagajo, da se čim prej sprejme odločbo o prepovedi organiziranja shodov

Slovenija

V SDS so danes vložili zahtevo za sklic skupne nujne seje odborov DZ za notranje zadeve in za pravosodje. Na njej bodo člani odborov obravnavali dolžnosti pristojnih organov za zaščito pravnega reda države in njenih demokratičnih postulatov ter za zagotavljanje enakosti pred zakonom.

V SDS so pojasnili, da so se za zahtevo odločili zaradi številnih neprijavljenih protestov, ki se odvijajo v prestolnici. Ti so se začeli organizirati že pred sestavo trenutne vlade in se nadaljevali v času najhuje zaostrene epidemije covida-19, pri čemer so na protestih vzklikali grožnje s smrtjo predsedniku vlade Janezu Janši in privržencem SDS. Nedavno pa so se spremenili v nasilne izgrede.

Čeprav protesti nimajo prijaviteljev, je po navedbah SDS jasno, da jih organizirajo določeni javno izpostavljeni posamezniki. Ob tem so omenili stranko Resni.ca kranjskega politika Zorana Stevanovića ter Jašo Jenulla kot organizatorja petkovih kolesarskih protestov. Na pozive različnih skupin pa so se odzvali tudi člani različnih kriminalnih združb, ki jih je mogoče videti na nezakonitih shodih, so zapisali v SDS.

Od najvišjih predstavnikov policije ter državnega tožilstva, sodišča in državnega odvetništva pričakujejo, da v skladu s svojimi zakonskimi pristojnostmi in obveznostmi nemudoma ostro in učinkovito ukrepajo zoper organizatorje neprijavljenih protestov in posamezne nasilne protestnike. Po enem od predlaganih sklepov naj odbora pozoveta organe odkrivanja in pregona ter državno odvetništvo k uvedbi prekrškovnih, kazenskih in civilnih odškodninskih postopkov zoper organizatorje neprijavljenih protestov in nasilne protestnike.

Upravno enoto Ljubljana naj bi pozvala, da čim prej sprejme odločbo o prepovedi organiziranja shodov, zajetih v 6. členu zakona o javnih zbiranjih. Ta določba med drugim predvideva to možnost za shode, na katerih naj bi se izvajala kazniva dejanja oziroma naj bi se na njih pozivalo k izvajanju kaznivih dejanj. Odbora naj poleg tega od državnega odvetništva zahtevata, da v zvezi z nasilnimi protesti oblikuje pravna mnenja, povezana z varstvom premoženjskih in drugih pravic in interesov države. Prav tako naj oblikuje pravna mnenja o skladnosti mnenj in ravnanj državnih organov s prakso sodišč v Sloveniji in prakso mednarodnih sodišč, še predlagajo v SDS.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  29 .09. 2021 ob  21: 10
25
Naj se spakira pa ne bo protestov kaj se boji lastnega naroda?
Ištrijan |  29 .09. 2021 ob  20: 20
39
Jansa bi rad z odlocbami prepovedal shode?! Sej ni res pa je! Clovek, ki je s pomocjo shoda/ov postal to kar je, bi zdaj kar prepovedal shode in demonstracije. Kako plehko in mizerno razmisljanje.

Pri vsem tem pa se S(d)S in Jansa ne zavedjo, da je ravno njihiva vlada napaka v sistemu!!
Piero Panin |  29 .09. 2021 ob  19: 57
14
Vsak shod je zakonit dokler ne prerase v nasilje.
Ne bo nic
vseved |  29 .09. 2021 ob  18: 25
40
SDS !!! je generator vseh teh protestov.