SDS Erjavca poziva k zadržanosti v pogovorih o Južnem toku

Poslanec SDS Jožef Jerovšek je danes pojasnil stališče največje parlamentarne stranke glede petkovega obiska zunanjega ministra Karla Erjavca v Rusiji. SDS med drugim zanima, ali bo Erjavec v Rusiji nadaljeval pobudo za posredovanje v ukrajinski krizi, stranka pa ministra poziva tudi k zadržanosti v pogovorih glede plinovoda Južni tok.

V poslanski skupini SDS po besedah Jerovška menijo, da gre očitno za poseben obisk, ki ni bil vnaprej načrtovan in za obisk v državi, ki je trenutno posredno vpeta v oborožene konflikte v Ukrajini. Ob tem je poslanec ponovil stališče stranke, da bi moral o vidikih in okoliščinah ter namenih obiska spregovoriti zunanjepolitični odbor DZ. SDS je zahtevo za sklic nujne seje OZP o Erjavčevi poti v Rusijo zahtevala v sredo.

Jerovšek je na današnji novinarski konferenci omenil, da se je Erjavec ob izbruhu krize na Krimu ponujal kot posrednik med Ukrajino, EU in Rusijo, zato SDS zanima, če gre morda pri tem obisku za enostranski poskus nadaljevanja te pobude. V stranki bi po njegovem radi vedeli tudi, ali je ta dejavnost usklajena z zvezo Nato, EU in pristojnimi institucijami v EU. Zanima jih še, ali gre morda tudi za razgovore glede interesa Rusije glede Telekoma.

Opozoril je še, da želi EU zmanjšati energetsko odvisnost od Rusije, pri čemer se priporoča zadržanost tudi glede plinovoda Južni tok, dokler se ne doseže skladnost z zakonodajo EU. Jerovšek je menil, da bi se slovenska diplomacija morala uskladiti z Avstrijo, ki je nedavno podpisala sporazum o kraku Južnega toka skozi Avstrijo.

"Mi na to opozarjamo, ker nas skrbi, da bi v primeru soliranja prišlo do sprožitve pravnega postopka zoper Slovenijo, kot se je to zgodilo Bolgariji, ki je skušala solirati, o čemer poroča članek na portalu Euractiv," je, kot so sporočili iz SDS, dejal Jerovšek.

Erjavec se mora opredeliti do situacije v Ukrajini

SDS po besedah poslanca med drugim tudi opozarja, da je minister na obisku dolžan opozoriti na spoštovanje ozemeljske celovitosti Ukrajine in izreči jasno stališče glede poseganja v akcije separatistov v vzhodni Ukrajini.

Erjavec je danes za medije dejal, da je zelo začuden, ker se v SDS z njegovim obiskom ne strinjajo, ker gre za reden obisk, pripravo 11. zasedanja medvladne slovensko-ruske komisije za gospodarsko sodelovanje, ki bo jeseni v Sloveniji. V Moskvi se sicer namerava sestati tudi z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, s katerim se bo pogovarjal tudi o krizi v Ukrajini in Južnem toku. Poudaril je, da obisk ni presenečenje, saj je na seji OZP 14. maja povedal, da bo šel na obisk v Moskvo, če ne bo težav zaradi morebitnih sankcij EU proti Rusiji zaradi ukrajinske krize. Minister je zato ocenil, da "opozicija želi ideološki spopad".

Deli novico:

Idrija 4 nadstropje |  30 .05. 2014 ob  19: 23
ma kam nas peljejo tej penzioneri brez jajac, ma kakšne sorte je to prostitucija! Preden gredo s tega sveta je treba vse razprodati, uničiti in zastrupiti, da za otroke in vnuke ne ostane nič, ma kaj bodo nesli s sabo!
Halo |  30 .05. 2014 ob  15: 57
Kahl ti počneš ideološki spopad. Pa ne pozabi titovke z rdečo zvezdo in partijsko zastavo. Rusi te imajo radi.
Re slovenec | včeraj ob 22:57  |  30 .05. 2014 ob  15: 55
Jaz pa ne maram tebe. In kaj bo zdaj..... konec sveta
slovenec |  29 .05. 2014 ob  22: 57
Nas se ne tice UKRAJINA in RUSIJA, anj oni sami resijo svoje konflikte, sem pa PROTI VMESAVANJU ZDA, ki nimajo kaj poceti v EU, cene naj RUSIJA kar ukrepa, ker te americane je treba pregnati, ker jih ne maram!!!!!
klldmoll |  29 .05. 2014 ob  22: 01
logoreja od Karlettota - nekaj podobnega ( z enako "končnico" ) kot diareja ? ... :-))