SDS bo očitno zbirala 40.000 podpisov za referendum o arhivski noveli

Skupina državljank in državljanov s prvopodpisano poslanko SDS Evo Irgl bo danes vložila podpise za začetek postopka za razpis referenduma o arhivski noveli, so sporočili iz poslanske skupine SDS. Po neuradnih informacijah iz stranke so predlagatelji iz vrst SDS do danes, ko se izteče rok za oddajo vloge, zbrali več kot 10.000 podpisov.

DZ je arhivsko novelo sprejel pred tednom dni, konec minulega tedna pa je SDS vse, ki želijo oddati podpis proti zaprtju arhivov, prek Twitterja pozvala, naj to storijo najpozneje do ponedeljka. S tem se je lotila zbiranja potrebnih 2500 podpisov za začetek postopka za razpis referenduma o noveli. Podpise mora v DZ oddati najpozneje danes, razen če bi DS na današnji seji vendarle izglasoval odložilni veto, česar pa neuradno ni pričakovati.

Od današnji vložitvi podpisov za začetek postopka za razpis referenduma bodo poslanci SDS Eva Irgl, Vinko Gorenak in Franc Breznik ter predsednik Društva za raziskovanje polpretekle zgodovine RS Roman Leljak podali tudi izjavo za medije.

Ker po novi ustavni ureditvi referenduma ne morejo več zahtevati poslanci, bo SDS morala za zahtevo referenduma zbrati 40.000 podpisov državljanov. Po novi ureditvi so tudi za veljavnost referenduma ostrejši pogoji. Zakon bo na referendumu zavrnjen, če bo proti njemu glasovala večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje najmanj petina vseh volivcev.

Potrebne podpise za začetek postopka za referendum morajo predlagatelji predložiti v DZ najpozneje v sedmih dneh po sprejetju zakona. Predsednik DZ mora nato v sedmih dneh določiti 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov.

Drago |  05 .02. 2014 ob  11: 25
klinček | včeraj ob 14:38 0-
Tem se kisajo možgani. Namesto, da bi denar za referendum namenili za sanacijo škode, ki jo povzroča ujma, razmišlja ta "cvet slovenske pameti" o strankarskih referendumih. Ne govori zastonj pregovor, da je s tujim k....m lahko mahati po koprivah. Ta gos na sliki verjetno ne živi brez elektrike in vode že nekaj dni, zato ji je tuje trpljenje drugih, tudi njenih sokrajanov.
....................................................................................................
Se strinjam s tabo v zvezi prvih stavkov. To kar očitaš Irglovi pa povej tvoji Alenčici in ji povej, da na ogroženem področju v namen pomagati oškodovancem zamrzne davke na nepremičnine za naslednjih 5 let. Kar seveda ne bo storila.

pa vprašanje: Kdo bo pa saniral otrokom in ženam tistih, ki jih je udba pobila. Moja mama je dobivala za trpljenje v vojni 12 eur odškodnine , ker je bila v nemških zaporih. Pa,, da veš nemčija je Jugoslaviji izplačala vojno škodo. Denar pa so pobasali prav takšni, ki jih raziskujejo. Mogočpe bomo zvedeli kje je končal ta denar. Pa se še vprašaj kam je izginil denar 5o milijonov dolarjev, ki je bil namenjen, da se ob izgubi Trsta izgradi recipročno za izgubo luke Trst luka v Sloveniji to je luka Koper.
Drago |  05 .02. 2014 ob  11: 12
Dule verjetno ne bo podpisal peticije. Tisti, ki niso obremejeni in niso bili povezani z UDBO pa bodo. Tako pač je če nimaš greha lahko mirno spiš in tu in tam kakšno rečeš.
zbiranje |  04 .02. 2014 ob  20: 44
-2
podpisov nas bo rešilo vseh tegob!!!!! (Janša že ve, saj je pravi komunist!!!)
palinko |  04 .02. 2014 ob  20: 40
ta gos pripada stranki ki je nas ovce nekoč med drugimi stvarmi opozarjala tudi na to kaj se bo zgodilo z ukinitvijo SDK; takrat se nam je vsem fučkalo za neko SDK danes pa cvilimo kako so nas neki imaginarni lopovi pokradli in kakšne krivice se nam godijo
slinček |  04 .02. 2014 ob  17: 05
-1
Ta gos na sliki ima vibrator na baterije.
klinček |  04 .02. 2014 ob  14: 38
-1
Tem se kisajo možgani. Namesto, da bi denar za referendum namenili za sanacijo škode, ki jo povzroča ujma, razmišlja ta "cvet slovenske pameti" o strankarskih referendumih. Ne govori zastonj pregovor, da je s tujim k....m lahko mahati po koprivah. Ta gos na sliki verjetno ne živi brez elektrike in vode že nekaj dni, zato ji je tuje trpljenje drugih, tudi njenih sokrajanov.