SD PIRAN: Zadkoviću očitajo pasivnost, neobveščanje javnosti in zahtevajo te ukrepe

Piran

Svetniška skupina SD iz Pirana je na župana Đenia Zadkovića naslovila poziv, v katerem zahteva sklic dopisne seje občinskega sveta Občine Piran. Prepričani so namreč, da bo zaradi epidemije novega koronavirusa ravno največja slovenska turistična občina najbolj izpostavljena tveganju izjemne gospodarske in socialne krize. Od župana pa pričakujejo bolj proaktiven pristop in sprejetje urgentnih ukrepov. Zadković je v odzivu dejal, da sedaj ni čas za populizem ter da s sprejemanjem ukrepov občina ne bo 'prehitevala'.

V svetniški skupini SD Piran z veliko zaskrbljenostjo spremljajo stanje v občini Piran v zvezi z novim koronavirusom, saj so prepričani, da bo ravno največja slovenska turistična občina zaradi epidemije zelo izpostavljena tveganju izjemne gospodarske in socialne krize. "Dejstvo je namreč, do so vse vodilne gospodarske dejavnosti v občini Piran, morale zaradi vladnega odloka o začasni prepovedi blaga in storitev nemudoma prenehati z obratovanjem. Navedeno bo nedvomno imelo neposreden učinek na veljavni proračun Občine Piran za leto 2020 in upad na prihodkovni strani," so zapisali v pismu županu.

Menijo, da je v trenutnih izrednih razmerah nujno poskrbeti "za vse najranljivejše skupine ter preprečiti morebitno nižanje sprejetih socialnih standardov, kakor tudi za grozečo gospodarsko in socialno katastrofo". Kot so dodali: "Z vidika hude stiske, v kateri smo se znašli občanke in občani občine Piran, smo od vas, spoštovani gospod župan, pričakovali proaktivni pristop, predlog nujnih in urgentnih ukrepov, redno obveščanje javnosti in sklic dopisne seje občinskega sveta Občine Piran."

Đeniu Zadkoviću očitajo pasivnost oziroma neodzivnost. Ugotavljajo namreč, da župani sosednjih istrskih občin javnost dnevno obveščajo o najnovejših dogodkih, prav tako so že sprejeli določene nujno potrebne ukrepe. "Žal v občini Piran ni tako. Menimo, da kot župan niste v zadostni meri poskrbeli za obveščanje in osveščanje javnosti o kriznih razmerah (razen nekaj video nagovorov, ki pa nikakor ne zadoščajo), kakor tudi ne za sprejem nujnih interventnih ukrepov, kar resnično obžalujemo," so zapisali v piranskem odboru SD in župana pozvali k sklicu dopisne seje, na kateri bi po njihovem predlogu sprejeli nabor ukrepov, ki bi vsaj delno ublažili posledice krize in ki so bili v nekaterih slovenskih občinah že sprejeti.

Predlagajo znižanje cene vodarine in komunalnih storitev v občini Piran za vsaj 20 odstotkov za vsa gospodinjstva in malo gospodarstvo, oprostitev plačila vrtca za starše v času zaprtja vrtcev, zagotovitev prehranskih paketov za osnovnošolce, ki so upravičeni do subvencionirane prehrane v celoti in povišanje sredstev za upravičence občinske denarne socialne pomoči. Poleg tega predlagajo oprostitev ali vsaj odlog plačila NUSZ v leto 2021 za fizične osebe s stalnim prebivališčem v občini Piran in za pravne osebe s sedežem v občini Piran, ki so zaradi vladnega odloka morale nemudoma prekiniti z obratovanjem in redno dejavnostjo, oprostitev plačila nadomestila za uporabo javnih površin (npr. teras gostinskih lokalov) ter oprostitev plačil najemnin za občinske poslovne prostore vsem nevladnim organizacijam in tistim najemnikom, za katere velja državni odlok o začasni prepovedi prodaje. 

Menijo, da so vsi predlagani ukrepi upravičeni in legitimni zaradi izrednih razmer ob razglašeni epidemiji in primerni za ublažitev hudih posledic, ki jih imajo sprejeti interventni ukrepi tako na lokalno prebivalstvo, kakor na lokalno gospodarstvo. "Občina je v danem trenutku dolžna sprejeti vse intervencijske ukrepe za preprečitev potencialne hude brezposelnosti, socialnih stisk in kritičnega upada gospodarske dejavnosti v občini Piran," so prepričani v svetniški skupini SD Piran.

Od župana pričakujejo, da bo predlagano dopisno sejo sklical v roku treh dni oziroma v najkrajšem možnem roku.

‼️Danes smo na Župana g.Genia Zadkoviča, naslovili zahtevo za sklic dopisne seje Občinskega sveta Občine Piran. ❌Žal...

Objavil/a Socialni demokrati Piran-Pirano dne Sreda, 25. marec 2020

Zadković: "Sedaj ni čas za populizem"

Župan Občine Piran se je v odzivu zahvalil trem predstavnikom lokalne svetniške skupine SD za poslane predloge. So pa, tako Zadković, "zelo podobni tistim, ki jih je Občina Piran (poleg številnih drugih) že sama oblikovala v preteklem tednu, nekatere že sprejela in jih hkrati večinoma vse tudi finančno in izvedbeno ovrednotila". Kot so dodali na občini, bo s tem namenom župan v kratkem začel pogovore z vodji posameznih svetniških skupin, "s katerimi želi skupaj prevetriti morebitne nove predloge in jim predstaviti svoj pogled na določene predloge ter že sprejete ukrepe".

Ob tem je Zadković poudaril: "Smo v narodnoosvobodilnem boju proti virusu. Sedaj ni čas za populizem, ne na državni ne na lokalni ravni. Ohraniti moramo mirne glave in se v največji možni meri posvetiti solidarnosti in skupnemu delovanju, ne pa populizmu ter obtožbam." Po njegovih besedah imajo v občini s tem namenom pripravljene številne sklepe za začetek izvedbe ukrepov, med katerimi so tudi nekateri predlogi svetniške skupine SD. "Bomo pa z uvedbo marsikaterega ukrepa počakali na državo, saj ni smiselno, da bi zaradi populizma sprejemali odločitve, ki nam jih bodo v kratkem 'povozili' državni ukrepi," je še dodal župan.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  27 .03. 2020 ob  06: 51
Žal občani nismo zasledili nobene dejavnosti glede virusa nobenih pozivov po drugačnem obnašanju občanov.
Tudi odgovori kdo je krivec za lanski požar v Piranu , podražitev vode, iskanje novega vira za oskrbo s pitno vodo, kanal Jernej, plaža (Metropol je podaljšan najem?),

Iz občinske stavbe veje samo mir in tišina.....
Športnik |  26 .03. 2020 ob  19: 30
Pravi Zadkovič "s sprejemanjem ukrepov občina ne bo 'prehitevala." Ne, počakajmo da bo situacija nepopravljivo potonila. Jao, jao, jao, ubogi mi v teh časih. Kje so zdaj vse vehementne pametne glave občine, krizni menedžerji, Fakin, Tomljanovič? Zadkoviču se tako sanja ne, kaj mu je narediti, niti slediti ne zna, kaj šele voditi.
Tom |  26 .03. 2020 ob  14: 17
12
Hinavščine piranskega SD itak ne velja sploh komentirati. Kar pa ne pomeni, da Zadkoviču ne gre kaj očitati, tip je v svoji nemoči poln gneva in slepi sebe in druge s flokulami o dvignjenih palcih mimoidočih. Tako podobno se tudi (ne) odziva na trenutno situacijo.

Še malo, pa dvignjeni sredinci!
anonimnez |  26 .03. 2020 ob  12: 09
24
vprasajte se raje zakaj je v obcini vse v K,nasploh pa turizem, podrocje sportajQuery1123028776841855533764_1585219662872, marina portoroz, zapiranje diskotek, dovoljenje za fast foode v centru portoorza, plaza okolje.. ziva katastrofa.., kje je borba z okoljevarstveniki da se ocisti trava v portorozu ?!, kje je borba za premestitev metadonske ambulante iz pirana?? Sport propada v obcini. Klubi so v dolgovih, eni so ze ugasnili , eni nimajo clanske ekipe. Potem nerazumem bistvo parka v luciji??? ne zelim povedat ,da je za vse kriv zupan obcina itd.. ima pa obcina angazirakost voljo in vpliv, torej postavlja svoje ljudi kateri so bili al neverjetno nesposobni ali pa so imeli zavezane roke. Mislim, da kar oboje. Skratka pustili ste katastrofalno stanje pa imeli ste vec kot 1 mandat, z vasim delom pa niste si zasluzili niti enega. Upam, da ljudje ne nasedejo v bodoce, saj se pretvarjate v neke solidarneze, v resnici pa ne naredite nic kar bi koristilo turisticni obcini. Ni lazjega kot biti rdec in lobirati na starejsi populaciji v Istri, saj ze ko vidijo rdeco barvo se jim cedijo sline neglede na vse. mislim, da Piran tega ne potrebuje.
Veronika Izabela |  26 .03. 2020 ob  11: 34
31
Gabi se mi od tega SD populizma, ki je namenjen reševanju družinskih poslov pod krinko skrbi za pomoči najbolj potrebnim. Beda.
ManofSteel |  26 .03. 2020 ob  10: 29
34
Hvala SD-ju ima občina Piran od Lucije do Pirana le dva - tri lastnika vseh lokalov ! Razumljivo, da bo tukaj nekdo pogorel...v prvi vrsti Hot ˛