SD IN GZOP ZADKOVIĆU: "To ni populizem, to je hiter odziv pri reševanju krizne situacije, kateri niste dorasel"

Piran

Poročali smo že, da je svetniška skupina SD Piran na župana Đenia Zadkovića v sredo naslovila zahtevo za sklic dopisne seje občinskega sveta Piran. Županu očitajo, da je v svojem delovanju pri reševanju epidemiološke krize v primerjavi z drugimi istrskimi župani popolnoma pasiven in ni reagiral v skladu s pričakovanji občank in občanov. "Sedaj ni čas za populizem, ne na državni ne na lokalni ravni," jim odgovarja Zadković, SD skupaj z Gibanjem za občino Piran pa njemu nazaj: "To ni populizem, to je hiter odziv pri reševanju krizne situacije, kateri niste dorasel." Hkrati poudarjajo, da za sejo niso podali pobude, temveč zahtevo.

Piranski župan Đenio Zadković je v odgovor na zahtevo SD-ja dejal, da so njihovi predlogi ukrepov zelo podobni tistim, ki jih je Občina Piran že sama oblikovala, bodo pa z uvedbo marsikaterega ukrepa počakali na državo, "saj ni smiselno, da bi zaradi populizma sprejemali odločitve, ki nam jih bodo v kratkem 'povozili' državni ukrepi." Ob tem je župan poudaril: "Smo v narodnoosvobodilnem boju proti virusu. Sedaj ni čas za populizem, ne na državni ne na lokalni ravni. Ohraniti moramo mirne glave in se v največji možni meri posvetiti solidarnosti in skupnemu delovanju, ne pa populizmu ter obtožbam." 

V svetniških skupinah SD in GZOP so z velikim razočaranjem ugotovili, "da se župan na poslano zahtevo obnaša popolnoma neprofesionalno." "Ne, gospod župan. To ni populizem, to je hiter odziv pri reševanju krizne situacije, kateri niste dorasel," mu odgovarjajo.

Vodja svetniške skupine SD Meira Hot

Kot pravijo v SD in GZOP, je težava v tem, da župan ni v zadostni meri poskrbel za obveščenost svetnikov in občanov o dani situaciji. Pri tem poudarjajo, da svetniški skupini na župana nista naslovili pobude, temveč sta podali zahtevo za sklic seje. Župana opozarjajo, da obe zahtevi izpolnjujeta minimalno število potrebnih svetnikov za zahtevo sklica, kar je po poslovniku ¼ števila vseh občinskih svetnikov. Ker zahtevo SD-ja podpirajo in dopolnjujejo svetniki GZOP, je podpisanih skupaj 10 svetnikov, kar narekuje takojšnjo obravnavo in sklic skladno s poslovnikom delovanja občinskega sveta.

Vodja svetniške skupine GZOP Kristijan Cerovac

"Želeli bi poudariti, da svetniški skupini SD in GZOP želita v dani situaciji preseči označevanje na leve, desne, naše in vaše, temveč je čas, da stopimo skupaj in takoj povzamemo vse potrebne ukrepe na transparenten in povsem jasno določen način premagovanja vsakodnevnih težav naših občank in občanov, ko se je potrebno skupno pripraviti in še bolj skupno nenehno konkretno delovati po vseh segmentih, ki opredeljujejo življenje in delo ter nenazadnje obstoj občine," še pravijo in dodajajo, da občina Piran potrebuje odločno, jasno in strateško opredeljene ukrepe, informiranje ter krizno komuniciranje ter akcijske plane delovanja, katere naj pripravijo zadolžene strokovne službe na občini v sodelovanju s strokovnjaki po posameznih področjih zato, da se izognemo neminovni stagnaciji in propadanju virov preživetja.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  28 .03. 2020 ob  11: 51
Občinarji si želijo, da so občani tiho ker motijo njihov mir.
Občina čaka kaj bo rekla država.
Država čaka kaj bo rekla Europa.
Europa čaka kaj bo rekla Kitajska
Kitajska čaka kaj bo rekel Mao Cetung.

On ne bo rekel nič, ker je na drugem svetu.....
Občina Piran je tudi na drugem svetu..... Amen
Kristijan |  28 .03. 2020 ob  09: 42
Ponoven poskus razdvajanja in delitve z namenom ohranjanja status quo? Priučeni in drugorazredni PR zadružnega tipa ne uspeva s prikritim trgovanjem v tej krizi? Le rezultati stejejo
Pri mafiji se vsaj ve, kdo pije in kdo plača.
Izgleda, da je prav to problem pri vodenju občine... Zahtevamo le učinkovitost v dobrobit občine. Skupaj!
PortoPirančan |  28 .03. 2020 ob  01: 50
11
Tako Cerovac kot tudi Hot-ova sta povezana z mafijskim ozadjem ali dejanji.
Se vam zdi primerno, da taki “vodijo” oz skušajo voditi občino?

Hot-ova ima vsaj primerno izobrazbo, ta mali Cerovac pa izgleda, da mu je konstantno dolgcas, zato nenehno “pali vatro” bi rekli balkanci.
Športnik |  27 .03. 2020 ob  14: 29
-3
Jaz bi pa samo @Veronika Izabela sporočil, da je popolnoma brez veze "se javljati" na vsak zapis o Piranu, ker je vsem jasno da si plačanec: ali imaš 30 fake profilov, ali pa kako drugače limaš sebi pluse, drugim minuse. Ampak OK.

Mene kot občana tudi zanima kakšni/kateri so na občinski ravni KONKRETNI ukrepi (odmislimo državo, ta bo zašpovedala kar bo, ko bo, če bo) za oilitev te krize? Katera šele pravzaprav pride, ne v smislu zdravja, v smislu vsega drugega. Dejansko bomo lizali sol.
Kristijan |  27 .03. 2020 ob  13: 04
Diletant. Diletant je tisti, ki razmišlja o levih in desnih in ne razume, da je v takih situacijah potrebno stopiti skupaj v dobrobit občine.
Kristijan |  27 .03. 2020 ob  13: 02
-1
Definicija politike je umetnost zmožnega.
Irena |  27 .03. 2020 ob  12: 51
Veronika Izabela Co může být také v češtině.
Občan |  27 .03. 2020 ob  11: 58
29
Ukrepe koordinira drzava, lokalni politiki dajte mir s svojimi strankarskimi golaži. Pa raje "ostanite doma" in ne agitirajte ljudi.
Veronika Izabela |  27 .03. 2020 ob  11: 28
30
Nemogoče je mogoče, včeraj so bili največji politični sovražniki, danes so največji zavezniki. Kakšen bordel od političnih diletantov. To dobiš, ko se začnejo s politiko pečati prodajalke čevljev in serviserji klimatskih naprav...