SAVUDRIJSKI RIBIČI SE PRITOŽUJEJO: Medtem ko delajo, jim slovenska policija piše "vrtoglave" kazni

Istra

Po besedah savudrijskih ribičev naj bi "vrtoglave slovenske kazni" pustile pečat v Savudriji, kjer se je število ribičev zmanjšalo za 30 odstotkov. Med delom jih varuje hrvaška policija, slovenska pa jim piše kazni. Medtem tudi Hrvati pišejo kazni Slovencem. Slovenskemu ribiču je hrvaška policija napisala več kot milijon evrov kazni.

Potem ko je Evropsko sodišče za človekove pravice odločilo, da so tožbe slovenskih ribičev proti Hrvaški zaradi izdajanja kazni za ribolov v Piranskem zalivu neutemeljene in nedopustne, se kalvarija ribičev na obeh straneh nadaljuje. Kot navajajo savudrijski ribiči, dobijo na leto približno 100.000 evrov kazni. "Vsak izlet je približno 500 do 600 evrov kazni," je za dnevnik.hr navedel školjkar Vladimir Bašić. Ribolov nadzira slovenska policija, ki jih po navedbah ribičev opozori, fotografira in popiše, nato pa dobijo kazen zaradi nedovoljenega ribolova v slovenskih vodah. Takšno ravnanje slovenske policije traja že sedem let in je pustilo sledi. "Ljudje se odpovedujejo morju. Število ribiških podjetij, aktivnih v pristanišču Savudrija, se je od leta 2017 zmanjšalo za približno 30 odstotkov," opozarjajo. 

Pomorska policija Koper je v letu 2023 ugotovila 222 kršitev hrvaških ribičev zaradi nedovoljenega vstopa v Republiko Slovenijo, letos pa je bilo zabeleženih 53 nezakonitih vstopov.

Andreja Metelko-Zgombić, državna sekretarka na hrvaškem ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, je potrdila, da dela hrvaška vlada "vse, da bi ribičem, upoštevajoč vse objektivne okoliščine, omogočila ribolov v ribolovnem morju Republike Hrvaške, ki sega do sredine zaliva. Hrvaška se je večkrat poskušala dogovoriti za nekakšen začasni režim za miroljubni ribolov, kljub sporu glede meje pa do zdaj nismo našli razumevanja," je dejala. "Vztrajno se trudimo z vsemi slovenskimi vladami, tudi s to. Vendar nam ne uspe dobiti pravega partnerja s slovenske strani," je dodala.

Glede strahu hrvaških ribičev zaradi kazni pa je dejala: "Svetovala bi jim, naj prosto preidejo na slovensko stran. Nobene nevarnosti ni in nobena država ni začela nikakršne prisile in to bi bil res pomemben korak k nadaljnjemu poslabšanju naših odnosov, kar res ni nikomur v interesu. Vlada hrvaškim ribičem plačuje odvetnike in zaenkrat niso utrpeli nobene finančne škode, tako bo tudi v prihodnje," je zatrdila Metelko-Zgombićeva.

Kot trdi, bi, če bi vprašali samo Hrvaško, bilo to vprašanje že rešeno. "Od leta 2005 – ko je veljal začasni režim, ki je omogočal ribolov tako hrvaškim kot slovenskim ribičem, potem pa ga je Slovenija preklicala –, imamo skupno izjavo o izogibanju incidentom. Mislim, da bi se morali vsi vrniti k tej izjavi in ​​ne kaznovati ribičev, Hrvaška in Slovenija pa naj svoja vprašanja rešujeta dvostransko, ne pa čez hrbte ribičev," je zaključila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  27 .05. 2024 ob  22: 56
Naši ribiči so z ribiškimi barkami Riba 1 in Riba 2 lovili vse do Malega Lošinja, kar je potrdil tudi eden takratnih kapitan barke Andrejčič Mirko. Ko so prišli predstavniki ministrstva v Izolo, jim je ob pogovoru pokazal razliko, do kje so lahko lovili takrat in do kje lahko lovijo danes. Vse te razprtije z mejo, ki se očitno niso končale z odločitvijo sodišča, kar priznava samo Slovenija, ne koristijo ne enim ne drugim. Očitno vsaka država vztraja na svojih stališčih in pogledih, vendar gre vse to le na škodo predvsem ribičem, njihovim družinam, tveganjem o izgubi lastnega premoženja in medsosedskim odnosom. Vse to se čuti, ko se preide mejo in odide na plažo v Istro ali še niže, ker so medsebojni odnosi zelo načeti. Vse to zaradi nesposobnosti politike, da bi rešila probleme, ki se vlečejo že vse od osamosvojitve, ne pa, da vse prepušča nekim tretjim odločevalcem, ki sedijo v udobnih foteljih. Koliko volitev bo še moralo miniti, da se bodo odločevalci in zakonodajalci zavedlo, v čigavem interesu in kdo plača vse to licemerje, ki se dogaja vsakodnevno in vse gre le še na slabše. Kaj bodo porekli naši zanamci, kaj jim bomo zapustili, s čim bodo upravljali na morju, koliko bark bodo sploh še imeli za ulov ribe...vse to so vprašanja za vse tiste, ki odločajo o naši usodi, seveda brez nas...

Politik razmišlja le o prihodnih volitvah, državnik o prihodnji generaciji.
James Freeman Clarke
Bayliner |  27 .05. 2024 ob  16: 03
Kdo bo koga? Naši "prijatelji" Hrvati (malo morgen)....
JKDWingChun |  27 .05. 2024 ob  15: 00
13
Oni pišejo našim ribičem kazni,mi pa njim! In žogica se spet podaja sem ter tja! Kaj mislijo da bojo samo oni nam pisali kazni? Sej na koncu bomo mi spet popušili ker se itak nikoli ne znamo borit za svoje pravice, vedno se samo nastavi rit kot je ze znano iz preteklosti