Satelit Goce zgorel v Zemljini atmosferi

Tehnologija

Satelit Goce je po štiriletni misiji končal svoje delo. Zgodaj davi je vstopil v Zemljino atmosfero, nato pa je pet metrov dolgi in 1,2 tone težki satelit razpadel v več delov in v pretežni meri zgorel, je sporočila Evropska vesoljska agencija (ESA), ki ima sedež v italijanskem Frascatiju. Nekaj njegovih delov naj bi padlo na Zemljo.

Glede na domneve znanstvenikov naj bi nekaj več kilogramov težkih delov satelita padlo tudi na Zemljo. Prve ocene kažejo, da bi se to lahko zgodilo nekje na poti med Vzhodno Azijo, Zahodnim Pacifikom in Antarktiko, poroča britanski BBC.

Pri tem naj ne bi nastala gmotna škoda. V preteklosti je že več deset satelitov na podoben način in brez nesreče končalo svojo misijo.

Posnel nove, natančnejše fotografije

Goce je med drugim posnel nove, natančnejše fotografije Zemljine površine, tudi do centimetra natančne višinske točke. Zbrani podatki so med drugim potrdili zvišanje morske gladine in spremembe tokov. Goce je npr. tudi zaznal za človeško uho neslišne infrardeče žarke, ki jih je marca 2011 sprožil močan potres na Japonskem.

Prvotno je bilo predvideno, da bo misija satelita Goce trajala zgolj leto in pol, zaradi manjše Sončeve aktivnosti pa je bilo goriva dovolj za trikrat dlje. Oktobra letos je nato dokončno zmanjkalo goriva, nato pa je po treh tednih satelit prenehal delovati.