ŠAREC V BRUSLJU NA PRVEM OBISKU PRI EU: Srečal se bo s Tuskom in Junckerjem

Politika

Novi slovenski premier Marjan Šarec bo danes na obisku v Bruslju, kjer se bo srečal s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom in predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. To bo njegov prvi delovni obisk v tujini po prevzemu položaja, kar potrjuje strateški pomen EU za Slovenijo.

Šarec, ki se je sicer s Tuskom in Junckerjem že spoznal septembra na neformalnem vrhu unije v Salzburgu, bo Bruselj obiskal pred rednim vrhom EU, ki bo prihodnji teden, tako da bodo po pričakovanjih v središču pozornosti priprave na vrh. Med temami pogovorov v Bruslju izpostavljajo brexit, migracije, schengen, večletni evropski proračun, Zahodni Balkan ter evropske volitve in izziv krepitve populističnih in evroskeptičnih sil.

Premier naj bi se sestal tudi z enim od podpredsednikov komisije, komisarjem za enotni digitalni trg Andrusom Ansipom, bivšim estonskim premierjem. Ta sicer prihaja iz vrst evropskih liberalcev, ki naj bi se jim pridružila tudi Šarčeva stranka. Poleg tega se bo srečal še z evropskimi poslanci iz Slovenije.

Šarec je gostil generalnega sekretarja zveze Nato Jensa Stoltenberga.

Posebnih novic ob Šarčevem obisku ni pričakovati

To bo zlasti prva priložnost, da novi premier v Bruslju predstavi slovenske interese in pričakovanja, pri čemer pri ključnih vprašanjih ni bistvenih odstopanj od dosedanjih slovenskih stališč. Premier naj bi po neuradnih napovedih jasno izrazil slovensko pričakovanje, da se v EU dosledno spoštuje skupne temeljne vrednote, vključno z vladavino prava, torej tudi arbitražno razsodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Za novega premierja je to pomemben teden pri umeščanju na evropsko in mednarodno politično sceno. V torek je namreč v Sloveniji gostil generalnega sekretarja zveze Nato Jensa Stoltenberga, v petek pa gre v Berlin k nemški kanclerki Angeli Merkel.

Deli novico:

Cirkus |  10 .10. 2018 ob  20: 06
Vsa Evropa se smeji nam in temu klovnu
Neumen mož |  10 .10. 2018 ob  17: 43
Pa zna sploh angleškoDeluje mi zabit
Gospodarji  |  10 .10. 2018 ob  08: 40
so hitro začeli z dajanjem direktiv kako in kaj je treba podat in privatizirat!
prst u oko |  10 .10. 2018 ob  08: 37
Najprej gre na inštrukcije k Junckerju, poznanem po vpletenosti v utaji davkov in pranju denarja, potem pa še k Angeli na dodatne inštrukcije, kako ravnati pri zadolževanja države.