ŠAREC SKLICAL SVET ZA NACIONALNO VARNOST: "Gre za obsojanja vredno ravnanje brez primere"

Slovenija

Premier Marjan Šarec bo po razkritju poskusov vplivanja hrvaških predstavnikov na poročanje POP TV za danes popoldne sklical Svet za nacionalno varnost. Zunanje ministrstvo pa bo na pogovor poklicalo hrvaškega veleposlanika v Ljubljani ter na posvet slovensko veleposlanico v Zagrebu, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Kot so poudarili, je predsednik vlade zaskrbljen zaradi razkritja poskusov vplivanja hrvaških predstavnikov na poročanje POP TV o delovanju hrvaške obveščevalne službe. Dodali so, da gre za resne navedbe, ki terjajo ustrezna pojasnila.

Izpostavili so še, da so vsakršni pritiski na medije nedopustni in v nasprotju s temeljnimi načeli demokracije. "Če so taki pritiski dirigirani celo s strani tuje vlade, pa to kaže na velik demokratični deficit in odmik od temeljnih evropskih vrednot, tudi od vladavine prava," so poudarili v kabinetu premierja in dodali, da gre za obsojanja vredno ravnanje brez primere.

24ur.com je v ponedeljek poročal, da je hrvaška vlada skušala preko posrednika vplivati na POP TV, da ne bi prišlo do razkritja, kdo naj bi stal za prisluhi v arbitraži med Slovenijo in Hrvaško. Prav tako naj bi Hrvaška s prisluškovanjem nadzirala tuje novinarje, navajajo. Spletni portal je prejšnji teden objavil, da je za prisluhe slovenski agentki in arbitru odgovorna hrvaška obveščevalna služba SOA.

Na portalu so tudi objavili posnetek pogovora, na katerem je po navedbah novinarja POP TV Jureta Tepine vodilni predstavnik avstrijske Styrije na Hrvaškem, 51-letni Ivan Tolj, ki naj bi bil "alfa in omega časnika Večernji list in spletnega portala 24sata.hr". Tolj naj bi omenjenega neimenovanega direktorja tuje multinacionalke klical v imenu hrvaške vlade, kar je dal sogovorniku tudi jasno vedeti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  09 .04. 2019 ob  16: 25
Še nekaj sem pozabil.

Preiskava odmevne prisluškovalne afere, v katero sta bila vpletena nekdanji slovenski arbiter Jernej Sekolec in nekdanja agentka Slovenije v arbitražnem postopku Simona Drenik, je po dobrih dveh letih dobila prvi epilog.

Na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) so za Siol.net potrdili, da zoper preiskovance niso našli dokazov za storitev kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali pravic in nevestnega dela v službi. Preiskavo v tem delu so končali in maja letos oddali poročilo na okrožno državno tožilstvo v Ljubljano.

In kaj to je sodstvo? To je policija? Dva izkušena diplomata nista vedela, da ne smeta klepetati po telefonu? Ma kaj smo v vrtcu ali kaj?
 |  09 .04. 2019 ob  16: 10
Meni se zdi, da Hrvati v vseh teh letih delajo iz nas, kar hočejo. Imam občutek kot, da so naši politiki in diplomati na njihovi plačilni listi. Ko je bila Jugoslavija ni bilo heca. Če si šel ilegalno čez mejo ali lovil ribe pri nas je pomorska milica ali vojna mornarica streljala. Tako je žal umrl nesrečni italijanski ribič Bruno Zerbin iz Gradeža, ki je lovil ribe na naši strani meje. Je žalostno sem proti takim rešitvam, ampak delujejo. Naši pomorski policiji je pa umaški ribič kazal rit. Saj se spomnete je bilo tudi na televiziji. Zato sem za ukinitev pomorske policije v Sloveniji, ker je popolnoma nekoristna in nepotrebna. Za registracijo plovil tako skrbijo luške kapitanije, ki so za razliko od pomorske policije bistveno bolj strokovno usposobljene in naj še izvaja kapitanija kontrolo plovil in dokumentov na morju in to je to. Plovila pomorske policije na dražbo in policiste stražit na mejo, da ne bodo prihajali ilegalni prebežniki. Za beležit ilegalne prestope meje hrvaških ribičev, kar počne naša dobro plačana pomorska policija z dragimi plovili pa zaposlimo ene par študentov za 5-6 evrov na uro in jim kupimo eno rabljeno plastično pasaro za 500 evrov, kar bo prav v redu za to početje. Saj bodo znali, prideš lepo na mejo in šteješ en nedovoljen prehod meje, dva nedovoljena prehoda meje, tri ..., zelo enostavno to še policisti znajo. Sicer to štetje incidentov na morju nima nobenega smisla, ampak kaj ko naši zalivalci fikusov v Ljubljani, pardon to so diplomati, morajo pisati protestne note. Nikoli nisem razumel čemu služijo te diplomatske note.
vseved |  09 .04. 2019 ob  13: 06
To je posledica slovenskega lezenja hrvatom v tazadnjo.