ŠAREC PODRL REKORD: Njegovo vlado podpirata dve tretjini vprašanih

Slovenija

Vlada premierja Marjana Šarca uživa že drugi mesec rekordno 62,8-odstotno podporo. Četrtina (25,9 odstotka) vprašanih je z njo nezadovoljnih, 11,2 odstotka pa neopredeljenih, kaže javnomnenjska raziskava Mediane za POP TV. Med strankami ima največjo podporo še vedno SDS, tesno ji sledi Šarčeva LMŠ, na tretjem mestu so Socialni demokrati.

SDS bi po izsledkih ankete prepričala 16,6 odstotka vprašanih, kar je za več kot odstotek manj kot prejšnji mesec. Na drugo mesto bi se z manj kot odstotkom zaostanka uvrstila Šarčeva LMŠ (16,0 odstotka), ki ji sledijo Socialni demokrati z 9,2 odstotka podpore.

Stranko Levica podpira 7,6 odstotka vprašanih, kar je zadostovalo za četrto mesto, peta je SLS (4,0 odstotka). V drugem delu sledijo še SNS (3,8 odstotka), NSi (3,2 odstotka) in Pirati (2,5 odstotka). Na repu sta pristali DeSUS (2,4 odstotka) in Stranka Alenke Bratušek z 1,9 odstotka podpore. Cerarjeva SMC je izpadla iz lestvice. Sicer pa 17,5 odstotka vprašanih ne ve, katero katero stranko bi izbrali, 8,4 odstotka jih ne bi izbralo nobene, 3,2 odstotka vprašanih pa ni želelo odgovoriti.

Najbolj priljubljen politik ostaja predsednik republike Borut Pahor, tesno pa mu na drugem mestu sledi predsednik vlade Marjan Šarec, ki mu podpora še raste. Na tretje mesto se je uvrstila evropska poslanka SD Tanja Fajon, sledi ji evropska komisarka Violeta Bulc, peti je predsednik državnega zbora Dejan Židan. Šesto mesto je zasedel poslanec NSi Matej Tonin, ki je prehitel evropskega poslanca Igorja Šoltesa. Osma je evropska poslanka Romana Tomc, ki je pridobila eno mesto. Prvo deseterico pa zaključujeta Ljudmila Novak in Lojze Peterle. Na zadnjih dveh mestih lestvice ostaja predsednik SDS Janez Janša in prvak Desusa Karl Erjavec.

Anketo je na vzorcu 707 državljanov za POP TV opravil inštitut Mediana.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Erazem |  28 .01. 2019 ob  12: 35
In koliko je po Mediani izgubila LMŠ, ki je prejšnji mesec bila pred SDS?