Sanaderjevi hčerki nista želeli pričati

Hčerki bivšega hrvaškega premiera in predsednika HDZ Iva Sanaderja, Bruna in Petra, sta v današnjem nadaljevanju sojenja v primeru Fimi-media izkoristili pravico, da jima ni treba pričati proti članu družine. Sanader je obtožen načrtovane kraje najmanj deset milijonov evrov javnih sredstev, ki naj bi delno končala v žepih članov družine Sanader.

Sodišče je Bruno in Petro Sanader povabilo na obravnavo, potem ko so po sprožitvi kazenskega postopka proti njunem očetu tudi njima blokirali bančne račune. Tako so Petri Sanader blokirali 58.000 evrov, 39.600 dolarjev in 1000 frankov na računih v treh bankah. Mlajši sestri Bruni pa so v istih treh bankah blokirali 34.000 evrov, 1000 frankov in 925 dolarjev.

Sanaderjeva obramba je opozorila, da so Bruni Sanader, ki je zdravnica v Zagrebu, blokirali tudi računa, ki sta bila odprta po sprožitvi kazenskega postopka proti Sanaderju. Tožilstvo je odgovorilo, da ni seznanjeno s tem, ker ne gre za računa, ki bi morala biti blokirana.

Petra Sanader, ki je igralka in živi v ZDA, bo sicer izkoristila pravico do nadomestila potnih stroškov za današnjo obravnavo, poročajo hrvaški mediji.

Sojenje v eni od največjih korupcijskih afer v hrvaški politiki bodo nadaljevali v ponedeljek, ko naj bi pričala Sanaderjeva soproga Mirjana in njen oče Ivo Šarić. Oba bi že morala pričati, a sta se opravičila. Sanaderjeva soproga je pojasnila, da je bila na strokovnem simpoziju, 83-letni Šarić pa se je opravičil zaradi zdravstvenih težav.

Sanaderjeva soproga zaradi izogibanja obravnavam kaznovana

Sodnica je Mirjano Sanader prejšnji teden zaradi izogibanja obravnavam kaznovala s 5000 kunami kazni (667 evrov). V ponedeljek je opozorila, da bo policija privedla Šarića, če sodišču ne bo poslal ustrezne zdravniške dokumentacije.

Šarić se je pred letom dni že skliceval na pravico, da mu ni treba pričati proti družinskemu članu, je pa sodišče sprejelo njegovo izjavo preiskovalcem, ki naj bi po poročanju hrvaških medijev bremenila Sanaderja. Trdil naj bi namreč, da je zet v njegovem imenu podpisoval nepremičninske pogodbe in odpiral račune na bankah v tujini, kamor je polagal milijonske zneske sumljivega izvora.

Deli novico: