SANACIJA V STRUNJANSKIH SOLINAH POTEKA PO NAČRTU: V času del je prepovedano prehajanje pešpoti

Piran

Sanacija visokomorskih nasipov v Strunjanskih solinah, ki so se začela spomladi, napredujejo v skladu s terminskim planom in bodo predvidoma zaključena do konca novembra, zagotavljajo na direkciji za vode. Ocenjena vrednost del znaša 1,2 milijona evrov, odstopanj oz. podražitev pa do zdaj ni. Sprehajalce za čas trajanja del prosijo za razumevanje.

Sanacija je bila potrebna zaradi izredno slabega stanja nasipov, zaradi česar ob plimovanju morska voda pogosto vdira v območje solinskih polj in povzroča škodo. Ob pojavu ekstremnega plimovanja pa se zaradi njihove nezadostne višine na številnih lokacijah pojavljajo prelivanja, tako da obstaja nevarnost porušitve nasipov, kar bi lahko povzročilo trajno poplavitev solinskih polj in objektov v zaledju, so pojasnili na direkciji za vode.

Sanacija sicer poteka etapno. Pred leti so zaključili dela vzdolž nasipov potoka Roja, trenutno pa izvajajo dela na čelnih zidovih, ki soline varujejo pred neposrednim škodljivim delovanjem morja. Obnovljen in s sedanje višine 1,6 metra na 2,2 metra zvišan nasip bo območju solin zagotavljal večjo varnost pred neposrednim poplavljanjem morja ob visokih plimah in s tem tudi boljšo poplavno varnost širšega zaledja. Poleg tega bo tudi priljubljena pešpot po nasipu varnejša.

Na odseku od Roje do iztoka Stjuže pri ribiškem pristanišču je predvidena izvedba dvojnega zidu, v skupni dolžini 480 metrov, iznad katerega se uredi zemeljski nasip. Odseki, kjer se izvaja sanacija so projektirani na pojav visoke gladine morja s stoletno povratno dobo, kar pomeni, da naj bi predvidena življenjska doba saniranih zidov znašala vsaj 50 let.

Za potrebe izvajanja del so na morski strani nasipa morali predhodno izvesti začasno gradbiščno dostopno pot in postaviti montažni jekleni most preko izlivnega dela vodotoka Roja. Za zaščito pred izpiranjem morja in prekomernem kaljenju pa je gradbiščna pot zavarovana z jekleno zagatno steno. Ob zaključku del je predvidena odstranitev vseh gradbiščnih provizorijev.

Za časa gradnje je iz varnostnih razlogov prepovedano prehajanje pešpoti preko nasipa. Kot so navedli na direkciji, se dela izvajajo v poletnem obdobju, ker je razmočenost muljnatega terena v tem obdobju najmanjša, zaradi česar so časovne prekinitve pri izvedbi del minimalne. V tem obdobju so prav tako nižji vodostaji morja, kar omogoča racionalizacijo pri izvedbi in prečrpavanju vode.

Prehod je onemogočen z ograditvijo območja gradbišča in postavitvijo opozorilnih tabel. Kršitelje sicer opozorijo in jih preusmerimo na alternativno pot. Sprehajalce pa prosijo za strpnost in razumevanje, saj gre za njihovo varnost.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Eho |  01 .07. 2020 ob  01: 11
Kaj bo šla železnica čez most, ki ga trenutno obnavljajo, samo vprašam...