SANACIJA KANALIZACIJSKEGA SISTEMA V ŽUSTERNI SE KONČUJE: Očistili so hudourniške kanale (FOTO)

Koper

V Kopru končujejo ukrepe za preprečitev vnovičnega onesnaženja hudourniškega območja ob kopališču Žusterna. Kot so pojasnili na koprski občini, so hudourniški kanali očiščeni, prav tako so odstranili naplavine in zarasti na odprtem delu hudournika, v naslednjih dneh sledita še čiščenje in ureditev izliva hudournika v morje na območju kopališča.

Lani je v Žusterni prišlo do fekalnega onesnaženja.

Reševanje problematike onesnaženja z izlitjem odpadnih voda na območju hudournika v Žusterni je steklo lani, so spomnili na Mestni občini Koper. Komunalno podjetje Marjetica Koper je po poletju začelo odpravljati in sanirati nepravilnosti, ki so jih ugotovili ob pregledu sistema meteornih voda, letos pa se je lotila še čiščenja in urejanja odprtih hudourniških kanalov celotnega območja.

Namestili posebne senzorje

V okviru del je podjetje na vse prelivne kanalizacijske jaške namestilo tudi posebne senzorje, ki omogočajo popoln nadzor nad stanjem in takojšnje ukrepanje v primeru, da ponovno pride do zamašitve sistema in prelivanja fekalne kanalizacije v hudournik, s tem pa morebitnega onesnaženja kopalnih vod na območju kopališča.

Hudourniški kanali so zdaj očiščeni.

Minuli konec tedna je Vodnogospodarsko podjetje Ptuj Drava odstranilo večletno zarast in naplavine iz hudournika ter saniralo večje erozijske poškodbe brežin vodotoka, ob katerem je pred leti potekala priljubljena pešpot. Slednjo bodo v sodelovanju s krajevno skupnostjo Žusterna znova uredili, so zapisali na občini.

Lani je bilo kopališče nekaj časa zaprto

Lansko poletje so morali kopališče v Žusterni zaradi fekalnega onesnaženja v celoti zapreti za 10 dni, teden dni pa je obratovalo v zmanjšanem obsegu. Pri pregledu meteornih voda je Marjetica Koper ugotovila obstoj črnih priključkov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koprčan |  22 .05. 2020 ob  17: 40
Kako lepo je videti da MO okreva po tolikih letih tiranije Popota. V 16 letih niso bili vredni urediti kanalizacije v žusterni. Enemu nesposobnemu Bržanu pa je to uspelo v 1 letu. 16 let ni bil popo sposoben narediti enih stopnic od parkinga za tržnico proti morju. Danes se stvari delajo brez nepotrebne drame ki jo Popo tako ljubi.
Tine |  22 .05. 2020 ob  09: 52
Sanacija kanalizacijskega sistema pomeni za občino koper, da očisti vodotok. Pohvale vredno, če so ga letos očistili, vendar, ko sem se ta vikend sprehajal ob vodotoku, ni zagledal prav nič počiščen. Kot razumem, bo kanalizacija še vedno tekla na plažo, samo če je bo preveč, bodo senzorji to zaznali?!?!!!