"SAMOMOR JE BIL UPRIZORJEN, URO JE IMELA NA NAPAČNI ROKI": V primeru smrti Tržačanke (pre)več nesmislov?

Kronika

Samomor Liliane Resinovich je bil uprizorjen, uro je imela na napačni roki, trdi odvetnik družine 63-letne Tržačanke, ki je izginila 14. decembra lani, njeno truplo pa so našli v začetku januarja. Pred nekaj tedni sta sodna izvedenca tožilstva predstavila svoje ugotovitve, s katerimi pa se njena družina ne strinja.

Liliana Resinovich je izginila 14. decembra 2021, njeno truplo so našli 5. januarja 2022. 

Odvetnik družine Resinovich, Nicodemo Gentile, ne verjame v domnevni samomor Liliane Resinovich in dvomi o celotnem poročilu, ki sta ga pripravila svetovalca tožilstva, zdravnika Fulvio Costantinides in Fabio Cavalli. Slednja sta sicer ugotovila, da v smrt 63-letne Tržačanke niso bile vpletene druge osebe, kar nakazuje na hipotezo, da je ženska naredila samomor. A Gentile meni drugače: "Iz travmatičnih znakov na telesu ženske je razvidno, da je bila tepena. Skoraj banalni so dokazi kot otekla desna veka, kri v desnem korenu in poškodba na desni strani jezika ter udarec na levih sencah, pa še modrica na prsih in majhna ureznina na prstih ene noge. Poleg tega pa še nekaj nenavadnih zlomov."

Odvetnik nadaljuje z navedbo, da naj bi Liliano "pretepli in vlekli", hkrati pa je s prstom pokazal na "neroden poskus manipulacije prizorišča". Po njegovih besedah naj bi domnevni napadalec (ali napadalci) 63-letnice njeno uro namestil na napačno roko in narobe obrnjeno. Vsi ti elementi po njegovem kažejo na uboj na mah, na "zločin bližine, ki se je porodil iz sveta Lilianinih širših odnosov".

Da si Liliana ni sama vzela življenja, je prepričan tudi njen soprog Sebastiano Visintin.

Gentile je prepričan, da zaključki izvedencev državnega tožilstva – tako v zvezi s časom smrti, predvsem pa glede vzroka smrti – niso sprejemljivi, saj so očitno ločeni od cele vrste okoliščin, ki jih je mogoče sklepati s skrbnim pregledom kraja zločina. Hkrati ne upoštevajo psihološkega profila žrtve, za katero je družinski zdravnik potrdil, da je bila umirjena, brez motenj in neravnovesij, ki bi lahko bila povezana z jemanjem zdravil, piše Trieste Prima.

Kako se je odvilo usodno jutro?

Odvetnik je prepričan, da objektivna ocena trupla in okoliščin kaže, da je 63-letnico 14. decembra zjutraj, potem ko je napolnila pralni stroj ter zajtrkovala prekinil ali presenetil obisk nekoga, ki jo je dobro poznal. Sledil naj bi energičen prepir, Liliano naj bi nekdo zagotovo pretepel in vlekel, kar bi povzročilo najdene znake poškodb na njenem telesu. Verjetno jo je z nečim za trenutek dušil, kar je povzročilo srčno popuščanje, k čemur so vsekakor pripomogle tudi Lilianine srčne težave. "Po drugi strani pa to, da premagaš vitko in drobno žensko, ki ni imela niti 50 kilogramov, ne zahteva velikega fizičnega napora," pravi Gentile.

Nespretno uprizarjanje samomora

Po boju je moral napadalec Liliano obleči oziroma preobleči, da bi lahko uprizorili samomor. A je naredil veliko napako. Poleg tega, da je uro pri zapenjanju narobe obrnil, zapel ji jo je tudi na napačno, levo roko. Liliana je namreč, kot je razvidno iz neštetih fotografij, uro vedno nosila na desni roki.

"Del nespretnega poskusa manipulacije zločina je najdba rezervnih ključev, nenavadna vsebina torbe, verjetna odsotnost nogavic in tista vrvica, ki jo je isti svetovalec tožilstva opredelil kot "laso", ki torej bi imela le okrasno funkcijo, glede na to, da na ženskem vratu ni bilo najdenih sledi, še najbolj pa izstopa nelogična uporaba vrečke za smeti, v katerih je bilo najdeno truplo, ki so v nasprotju z zdravo pametjo in izkušnjami pri samomorih," meni odvetnik, ki ne izključuje niti hipoteze, da je med borbo Liliana krvavela, zaradi česar jo je moral napadalec preobleči.

Kraj, kjer je bilo najdeno truplo.

Na mizi je tudi možnost naklepnega umora, vpoklican nov mrliški oglednik

Odvetnik pa ne izključuje niti možnosti naklepnega umora, zaradi katerega je nato napadalec neizogibno moral opraviti naslednjo fazo, tj. prikrivanje trupla. "Najverjetneje ga je nekaj dni hranil v mrzlem prostoru, hladilnici ali podzemlju, nakar ga je odvrgel v parku ob nekdanji psihiatrični bolnišnici." Vreče za smeti, v katerih je bilo zavito truplo, pa bi lahko nakazovale obžalovanje, glede na to, da je napadalec Liliano najverjetneje poznal.

Čas smrti (po ugotovitvah sodnih izvedencev naj bi Liliana umrla v začetku januarja, nekaj dni pred najdbo trupla) je v očitnem nasprotju z množico elementov, ki segajo od izjemnega naključja istega zajtrka, zaužitega 14. decembra, in vsebino v njenem želodcu, čistih oblačil do odkritja snovi v krvi, ki nam pove, da je Liliana imela stik z detergentom, ki se uporablja tudi za pranje v pralnem stroju, kar je počela ravno na jutro izginotja, pa tudi do drugih drobcev logike, ki ne sovpadajo z ugotovitvami sodnih izvedencev tožilstva, povzema tržaški portal. 

Odvetnik družine Resinovich je med čakanjem na končne odločitve tožilstva že imenoval še enega mrliškega oglednika, Vittoria Fineschija, nosilca katedre za sodno medicino na univerzi v Rimu. Nato pa se bo družina odločila, kako postopati naprej. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  01 .09. 2022 ob  22: 14
Prekmurska gibanica?