SAMOIZOLACIJE POZITIVNIH NA HITREM TESTU NE MORE NADZIRATI NIHČE: Inšpektorji začeli drugačen nadzor, globa do 4000 evrov

Slovenija

Zdravstveni inšpektorat je začel zbiranje dokazil o morebitnih nepravilnostih pri tistih, ki kljub pozitivnemu rezultatu hitrega testa niso opravili PCR-testiranja. In čeprav odlok o načinu izpolnjevanja pogoja preboleli, cepljeni in testirani (PCT) osebam po pozitivnem hitrem testu nalaga samoizolacijo, pa tega nihče ne more nadzirati.

Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja PCT za zajezitev širjenja novega koronavirusa je sicer sprva določal, da v primeru pozitivnega rezultata na hitrem testu zdravnik napoti testirano osebo na potrditev s testom PCR. A podatki, ki jih je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), kažejo, da se od februarja do konca septembra 4387 oz. 13,6 odstotka tistih, ki so bili pozitivni na hitrem testu, ni udeležilo testiranja s PCR-testom.

Številčnosti tistih, ki kljub pozitivnem hitrem testu ne gredo na PCR-testiranje, so se očitno začeli zavedati tudi na ministrstvu. Vlada je namreč sredi septembra v odlok dodala določbo, da se mora pozitiven na hitrem testu udeležiti tudi testiranja s testom PCR, se umakniti v samoizolacijo in upoštevati druga navodila NIJZ.

Na zdravstvenem inšpektoratu so pojasnili, da lahko skladno z določbami zakona o nalezljivih bolezni nadzirajo upoštevanje izolacije, ki jo odredi zdravnik ali Nacionalni inštitut za javno zdravje. Po pozitivnem hitrem testu pa zdravnik oz. NIJZ ne odredita osamitve, saj je za dokončno potrditev okužbe potreben še test s PCR metodo, ki je bolj zanesljiv.

Režim potrjevanja pozitivnih hitrih testov velja od 13. februarja. Za to so se pristojni odločili zaradi slabše zanesljivosti hitrih testov ob začetku množičnega presejalnega testiranja prebivalstva.

Na ministrstvu za zdravje so potrdili, da tako ni organa, ki bi lahko nadziral, ali se posamezniki po pozitivnem hitrem testu v resnici umaknejo v samoizolacijo. Umik v osamo namreč preprečuje, da potencialno okuženi širi okužbo na druge osebe.

Inšpektorat bo tako preverjal, ali se osebe po pozitivnem hitrem testu ne udeležijo PCR testiranja. "Inšpektorat je uvedel inšpekcijski nadzor in začel zbiranje dokazil o morebitnih nepravilnostih. Postopkov, ki so v teku, do zaključka ne moremo komentirati," so pojasnili. Ker omenjeni odlok določa obveznost udeležbe testiranja s testom PCR za osebe, ki jo je zaradi pozitivnega rezultata hitrega testiranja zdravnik napotil na potrditev s testom PCR, globa za to kršitev znaša med 400 in 4000 evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija