SALMONELA V LUCIJI: Inšpektorji čakajo Nacionalni inštitut za javno zdravje, ti danes v šolo (FOTO)

Piran

Kot je včeraj sporočila ravnateljica lucijske osnovne šole Tanja Vincelj, njihove šole v zvezi z okužbami s salmonelo zdravstvena inšpekcija ni obiskala, so pa sami vzorce hrane dostavili Centru za medicinsko mikrobiologijo Koper. Danes so naši bralci pred šolo opazili avtomobil Zavoda za zdravstveno varstvo Koper, ki deluje pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kjer pravijo, da vir okužbe še ni znan.

Z vprašanji o okuženosti vsaj dveh učencev lucijske osnovne šole z bakterijo salmonela smo se obrnili tako na ravnateljico OŠ Lucija kot zdravstveni inšpektorat in Nacionalni inštitut za javno zdravje. Ena od mater okuženega osnovnošolca, ki se je konec minulega tedna zdravil v izolski bolnišnici, pa nam je zaupala, da so včeraj iz šole poklicali starše štirih otrok, naj jih pridejo iskat, saj imajo drisko.

Ravnateljica Tanja Vincelj nam je včeraj sprva posredovala le obvestilo, ki je objavljeno tudi na spletnih straneh šole, nato pa se je zvečer odzvala še s komentarjem, da je bila uradno o potrjeni salmoneli pri dveh učencih seznanjena včeraj. Poudarila je, da so med odsotnimi učenci na njihovi šoli tudi tisti "z diagnozo angine in ne samo s trebušnimi težavami".

Kot so v šoli včeraj zapisali v sporočilu za javnost, inšpekcijskega nadzora še niso imeli, so pa starši danes zjutraj pred šolo opazili parkiran avtomobil Zavoda za zdravstveno varstvo Koper.

Z zdravstvenega inšpektorata so nam odgovorili, da so za odgovore na naša vprašanja pristojni na NIJZ. "V skladu z Zakonom o nalezljivih boleznih Nacionalni inštitut za javno zdravje v primerih suma nalezljive bolezni izvede epidemiološko preiskavo, s katero odkriva vire okužbe in poti prenašanja," pojasnjujejo in dodajajo, da je s sumom salmoneloze v OŠ Lucija NIJZ včeraj seznanil Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter Zdravstveni inšpektorat. Ta bo sodeloval z NIJZ v skladu s svojimi pristojnostmi, so še zapisali.

"Seznanjeni smo s tem, da sta dva otroka iz Lucije zbolela za salmonelozo," so danes potrdili tudi na NIJZ in dodali, da izvor okužbe raziskujejo, zaenkrat pa še ne vedo, kje sta se omenjena otroka okužila. Na vprašanje, koliko otrok se je okužilo, so odgovorili, da imajo sami podatke o dveh.

Včeraj so tudi v Splošni bolnišnici Izola potrdili, da sta bila v četrtek k njim sprejeta dva otroka s potrjeno okužbo s salmonelo, ki sta bila včeraj odpuščena v domačo oskrbo. "Obolevnost je bila zadosti huda, da so potrebovali več dnevno hospitalizacijo," je pojasnila Alenka Stepišnik, predstojnica oddelka za pediatrijo.

"Kolikor je znano, nihče drug ni poiskal pomoči zaradi istih težav. S šolo nismo v stiku in ne raziskujemo vzrokov, za to skrbi epidemiolog zadolžen za to področje," je še pojasnila. Znaki okužbe z omejeno bakterijo so sicer vodena driska, lahko s primesjo krvi in sluzi, krčevite bolečine v trebuhu, predvsem pred odvajanjem blata, visoka vročina. Kot svetuje Stepišnikova velja ob tovrstnem obolenju striktna higiena rok, skrb za zadostno hidracijo - ob obilni driski z oralnimi rehidracijskimi raztopinami in probiotiki.

Na NIJZ pa so pojasnili še, da je salmoneloza nalezljiva bolezen, katere povzročitelj se iz živali posredno ali neposredno prenaša na ljudi. "S salmonelami je lahko okuženo npr. surovo meso, najpogosteje perutnina, jajca. Če omenjenih živil pred zaužitjem toplotno dobro ne obdelamo, se lahko okužimo," so pojasnili in dodali, da se salmonele širijo s stikom z okuženimi in obolelimi osebami, bolnik pa izloča salmonele z blatom. "Od tod pridejo na roke oziroma v okolje in na druge ljudi. S salmonelo se (teoretično)  lahko okužimo tudi s pitjem vode, kar pa je v Sloveniji izjemno redko. Okužba se lahko pojavi tudi zaradi neposrednega stika z okuženimi živalmi," so zapisali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija