SAHARSKI PESEK NA OBISKU DO TORKA: Pripravite kratke rokave

Vreme

Se čudite, zakaj imate tako umazane avtomobile? Saharski pesek je pustil svoje sledi. Nekaj ga bo k nam zaneslo tudi danes in jutri. Začetek tedna bo spremenljiv, a topel. V drugi polovici se bodo temperature še povišale.

Sledi puščavskega peska na oknu (levo) in avtomobilu (desno)

"Danes pas oblačnosti in padavin prihaja iz puščav severovzhodnega dela Libije. Ob tem še višinsko jedro hladnega zraka, kar bo popoldan sprožalo padavine po vsej Sloveniji," pravi Valter Grizančič z vremenskega portala Ciklon. Danes bo tako spremenljivo do pretežno oblačno, dopoldne se bodo pojavljale predvsem krajevne plohe, ki bodo popoldne še pogostejše. Možne so nevihte, ob njih pa tudi nalivi. Ponekod bo čez dan pihal vzhodni veter. Najvišje temperature bodo od 16 do 22 °C.

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno. Še se bodo pojavljale krajevne plohe, ki bodo verjetnejše sredi dneva in popoldne. Na Štajerskem in v Prekmurju bo zapihal severovzhodnik, na Primorskem šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 13, v Gornjesavski dolini okoli 6, najvišje dnevne pa take kot danes, od 16 do 22 °C, piše na spletni strani Agencije RS za okolje (Arso).

V sredo in četrtek bo delno jasno. Ponekod bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem večinoma šibka burja. Malo topleje bo. Je pa bilo že minuli vikend precej toplo, ponekod celo vroče. "V Dubrovniku so v nedeljo izmerili najvišjo letošnjo temperaturo: 30,2 °C," je povedal Grizančič. 

Danes bo težak dan

Vremenski vpliv bo obremenilen, z vremenom povezane težave bodo pogoste, okrepljeni bodo tudi nekateri bolezenski znaki. Spanje bo moteno. Priporočeno je dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večja previdnost, opozarja Arso.

Deli novico:

k |  17 .04. 2018 ob  18: 50
Če bi malo spremljal vreme in z njim povezane tokove, ti je lahko takoj jasno, da je to saharski pesek. Jaz to redno spremljam in vem o čem govorim.
To nam je prinesel ciklon, kateri se je poglobil nad Severno Afriko. Puščavski pesek se je dvignil v ozračje, do nas pa je pripotoval z južnimi vetrovi, zaradi česar smo imeli nizek pritisk, vlažno vreme, visoke temperature in dež s peskom.
Polde |  16 .04. 2018 ob  14: 45
-1
Ne tisto je moje scanje...Keri si ti kaliber če bi si prebral malo več o tem bi vedel kaj je in iz kje izvira ne pa da verjameš kar ti na pop tv-ju natvezijo
@polde |  16 .04. 2018 ob  13: 50
in kaj je tisto rumeno po avtih? mačje scanje?
Polde |  16 .04. 2018 ob  12: 22
Saharski pesekdejte ne serite dej!