SAGE O PODALJŠANJU LETALIŠKE STEZE ŠE NI KONEC: Bo Aerodrom Portorož poslej imel dva direktorja?

Piran

Letošnja jesen ni nič kaj rožnata za slovensko letalsko panogo. Edini slovenski prevoznik Adria Airways je nedavno doživel stečaj, prihodnost letališča Edvarda Rusjana v Mariboru pa je vedno bolj črnogleda, saj letališče nima ne strategije ne denarja, s katerim bi pokrilo milijonske izgube. Na drugi strani letalski promet na Aerodromu Portorož raste, a kaj ko se je vlada očitno odločila uničiti še eno dobro stvar v državi. V Portorožu že več kot desetletje čakajo na nujno potrebno podaljšanje steze, ki bi letališču omogočilo razcvet in ne zaton, a je to odvisno predvsem od države in večinskega lastnika. Kot vemo, je slednji Miodrag Kostić, ki je na včerajšnji skupščini lastnikov želel še dodatno povečati svoj vpliv v letališču: predlagal je, da bi letališče po novem imelo dva direktorja.

"Vsi skupaj, vključno z največjim lastnikom, ki je tudi največji hotelir v Portorožu, si prizadevamo, se trudimo in prepričujemo državo, da se stvari končno premaknejo. Iščemo načine in rešitve, kako to stvar pospešiti. Dali smo že določene pobude in rešitve, ki pa jih nikakor ne moremo izpeljati, ker se pri državi nič ne premakne. Želeli bi si, da bi šlo hitreje," nam je ob vprašanju, na kakšni točki je podaljšanje letališke steze, pojasnil direktor Aerodroma Portorož Robert Krajnc.

Dejstvo je namreč, da je obstoječa letališka infrastruktura, predvsem v poletnem času, nezadostna in premajhna. "To kažejo že rezultati letošnjih prvih osmih mesecev, ko smo imeli precej večje število gostov kot lani. Če bodo v prihajajočih mesecih vremenski pogoji primerni za letenje, bomo morda letos podrli rekord iz leta 2013," je dejal Krajnc. Spomnimo, da je bilo pred šestimi leti preko portoroškega letališča prepeljanih skoraj 26 tisoč gostov.

Miodrag Kostić (levo) in Robert Krajnc (desno)

Krajnca predvsem jezi, da država za podaljšanje letališke steze za 220 metrov zahteva protipoplavno študijo za celotno dolino Dragonje. "To, kar se ves čas govori, da bomo šli v soline in podobno, so nebuloze. Kot občanu se mi sicer zdi pomembno, da se zaščiti premoženje vseh, ki živimo tukaj, ampak, da moramo zaradi 220 metrov delati študijo, ki zajema celo dolino, se mi pa zdi nesprejemljivo." Direktor aerodroma od države pričakuje, da bo pospešila državni prostorski načrt. Kot je dejal, so sami predlagali določene rešitve, ki jih pozna tujina in drugi zakoni v Sloveniji. "Bomo videli, če nas bo kdo uslišal."

Krajnc ne bo edini direktor letališča?

Na včerajšnji skupščini lastnikov letališča, ki sta poleg Kostićeve MK Group še Občina Piran in gradbeno podjetje CPK, so med drugim govorili tudi o možnosti, da bi Aerodrom Portorož po novem imel dva direktorja. "To je predlagal večinski lastnik, tj. Miodrag Kostić. Predlagal je, da bi se o tem pogovorili, ni bilo pa nič govora o tem, kdo naj bi ta drugi direktor bil. Predstavniki lastnikov smo se dogovorili, da se bomo o predlogu pogovorili, določili pa smo tudi, da se izoblikuje pravno mnenje, na podlagi katerega bi bila ta zadeva lahko sprejemljiva tudi za manjšinske lastnike, torej občino in CPK," je pojasnil Bruno Kuzmin, ki je na včerajšnji skupščini zastopal Občino Piran.

Bruno Kuzmin

Zadkoviću primanjkuje kadra, da na skupščino pošilja PR-ovca?

Ob novici, da je piransko občino na skupščini letališča zastopal nekdo, ki je na občini odgovoren za stike z javnostjo, so nekateri zastrigli z ušesi. "Ali županu Đeniu Zadkoviću primanjkuje kadra, da na skupščino Aerodroma Portorož pošilja PR-ovca?" so se vprašali. Kuzmin v tem ne vidi nič nenavadnega: "Pazite, skupščina ni nadzorni svet. Nadzorniki so imenovani, skupščine pa se lahko s pooblastilom lastnika udeleži kdor koli. Lahko bi župan poslal tajnico, lahko bi vratarja, tokrat je pač poslal mene, ker recimo, da lažje zagovarjam stvari, o katerih se je razpravljalo. Nenazadnje sem od samega začetka Zadkovićevega županovanja delal kot njegov svetovalec, nato sem na občini ostal kot PR-ovec. Poleg tega o tej tematiki vem veliko, saj sem iz letalstva dvakrat diplomiral na strojni fakulteti."

Da naj v tem primeru ne bi šlo za nič posebnega, meni tudi direktor letališča Krajnc. "Ni nujno, da so na vsaki skupščini isti predstavniki lastnikov. Že v preteklosti so se menjavali."

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  14 .10. 2019 ob  12: 44
Minusarji delite minuse. Si obetajo dobro službo. Predvidevam, da ne živijo v bližini letališča Sečovlje.....
Srbine pa je zavohal javni denar zato že išče še enega direktorja, ki nebo nič odgovarjal.... Lp
Tiramola  |  11 .10. 2019 ob  20: 38
Oj. Ali vam še ni jasno, da mi ne želimo povečanje steze. Ne želimo.
Ne želimo hrupa reaktivni letal.
Imamo že dovolj prometa na lokalnih cestah.
Ne da nam normalno živeti.

Sorrrrborree
solinar |  11 .10. 2019 ob  15: 33
Daljše steze letališče ne rabi. Hrupa je že sedaj dovolj, mrtvih ptic tudi. Od privatnih interesov krajani nimamo nič,
Pred leti so pristajala letela do 50 potnikov in kje so sedaj? NI jih.
Do Brnika je dobra ura vožnje, do Ronk še manj,rednih linij pa v Sečovljah tako in tako ne bo nikoli.
Če so Kostiću Sečovlje premajhne, je mogu kupit Ronke (Ronchi dei legionari - Trst)..