SAGA V VOLČJI DRAGI SE NADALJUJE: Na dvorišču Martexa še vedno vreče nevarnih odpadkov

Slovenija

Potem ko je stečajni upravitelj septembra prodal nepremičnine nekdanjega Martexa v Volčji Dragi, na dvorišču družbe ostajajo nevarni odpadki, ki jih je tam pustil prejšnji najemnik, italijansko podjetje Isberg. Stečajni upravitelj je obljubljal, da bo poskrbel za odvoz okoli 2300 ton odpadkov, a se to kljub inšpekcijskim odločbam še ni zgodilo.

Za nakup nepremičnin Martexa, kjer so nekoč proizvajali keramične ploščice, so se zanimali tudi domači podjetniki, ki v kompleksu najemajo prostore za svojo dejavnost. O možnosti nakupa so se dogovarjali tudi z Občino Renče-Vogrsko, zato je župan Tarik Žigon spremljal dogajanje in sodeloval s stečajnim upraviteljem Blažem Poljanškom.

Kot je povedal Žigon, pa so se stiki končali po septembrski dražbi, na kateri je bil kompleks prodan. Kljub večkratnim klicem in poskusom stečajnega upravitelja niso uspeli najti in tako na občini še vedno uradno ne vedo, kdo je kupec nepremičnine na obrobju Volčje Drage.

"Čakamo tudi mi stečajnega upravitelja, da nam sporoči, kdo je novi lastnik, če je sodišče sploh odobrilo ta dražbeni posel, ki je bil nazadnje izveden. Vemo, da teče 90-dnevni rok za plačilo kupnine od tistega, ki je bil izbran kot najboljši dražitelj. V tem času sem le enkrat kot župan uspel priti v stik s stečajnim upraviteljem, ki mi je razložil, da se objekt prodaja prazen in da bo tudi poskrbel, da se bo v roku pol leta odpeljalo te smeti," je dejal Žigon.

Kot je dodal, zaenkrat v kraju niso opazili nikakršne dejavnosti, ki bi nakazovala na začetek odvoza odpadkov. "Si pa želimo, da bi kupčija stekla do konca in bi predvsem odpadke odstranili," je dejal. Veliko bo po njegovih besedah odvisno tudi od tega, kdo je novi lastnik in s kakšnimi dejavnostmi se želi ukvarjati na lokaciji nekdanjega Martexa.

STA je poskušala informacije o prodaji kompleksa in o tem, kdaj bodo smeti odstranjene, pridobiti tudi od stečajnega upravitelja Poljanška, ki pa kljub več poskusom ni bil dosegljiv.

Po navedbah časnika Primorske novice naj bi nepremičnino Martexa kupilo ajdovsko podjetje Crono, ki pa naj bi jo že prodajalo naprej potencialnim investitorjem, in to po precej višji ceni.

Za odstranitev odloženih odpadkov na dvorišču Martexa bi moral sicer poskrbeti stečajni upravitelj, kar mu je z odločbo naložilo tudi ministrstvo za okolje, podnebje in energijo.

"Stečajni upravitelj bi moral izvesti ukrepe v spodaj navedenih rokih, vendar je podal na Upravno sodišče predlog za izdajo začasne odredbe za odložitev izvršitve ukrepa, ki se nanaša na odstranitev odpadkov v big bag vrečah. Sodišče je predlogu stečajnega upravitelja ugodilo in zadržalo izvršitev tega ukrepa do pravnomočne odločitve v upravnem sporu," so pojasnili na ministrstvu. Omenjeni sodni postopek poteka na Upravnem sodišču v Novi Gorici in še ni zaključen.

Inšpektorat RS za okolje in energijo pa v zvezi z odpadki v industrijski coni Martex vodi inšpekcijski postopek zoper družbo Isberg, so pojasnili na inšpektoratu. Družbi so 26. maja 2021 z inšpekcijsko odločbo odredili, da mora zagotoviti obdelavo za okoli 2300 ton različnih mešanic odpadkov, skladiščenih v vrečah v skladišču v coni Martex, "in sicer tako, da jih odda zbiralcu, izvajalcu obdelave, proda trgovcu ali pošlje v obdelavo v drugo državo članico EU", so pojasnili na inšpektoraru.

Ker zavezanec v odrejenem roku ni izpolnil obveznosti iz odločbe, je bil uveden izvršilni postopek. S sklepom o dovolitvi izvršbe so podjetju naložili, da mora zagotoviti obdelavo omenjenih odpadkov v Volčji Dragi. Ob tem so mu zagrozili, če v dodatnem roku do 12. avgusta 2021 ne bo izpolnil obveznosti iz izvršljive odločbe, se bo opravila izvršba po drugi osebi na njegove stroške, so zapisali na inšpektoratu. Kot so dodali, se postopek upravne izvršbe zoper Isberg nadaljuje.

Na dogajanje v nekdanji tovarni Martex v Volčji Dragi, ki je od leta 2018 v stečaju, so opozorili domačini. Novogoriški kriminalisti so odprli preiskavo in v kompleksu Martexa našli uskladiščenih 2300 ton odpadkov. V vrečah naj bi bil predvsem granulat plastike in gum.

Italijansko podjetje Isberg, ki je pustilo odpadke, je imelo prostore v najemu od januarja 2019 do marca 2020, nato pa se je za njim izgubila vsaka sled. Isberg naj bi podobno ravnal tudi na več drugih lokacijah po Sloveniji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija