SAGA O RAZPISU ZA SMS PARKING: Okolje Piran je kršilo načelo enakopravne obravnave, plačati morajo stroške zahtevka revizije!

Piran

Že nekaj dni spremljamo zgodbo okoli izbire ponudnika sistema plačevanja parkirnine preko sms sporočil v Piranu. Potem ko je Okolje Piran prvotno izbralo podjetje Easypark, nato pa odločitev zaradi 'nedopustnosti' razveljavilo in izbralo ponudnika 2Mobile, se je Easypark pritožil Državni revizijski komisiji. Ta je ugotovila, da je tudi ponudba 2Mobile nepopolna, Okolje Piran pa je opozorila na kršitev načela enakopravne obravnave.

Okolje Piran je aprila letos objavilo javno naročilo za zagotavljanje sistema za plačevanje parkirnine preko mobilnega telefona, ker podjetju Easypark, ki je storitev opravljalo do nedavnega, poteče pogodba. Ponovno so jih izbrali, a so čez nekaj dni odločitev razveljavili in izbrali drugega ponudnika, podjetje 2Mobile. V oči je zbodla predvsem provizija, ki jo podjetji zaračunata. Easypark zaračuna en odstotek, 2Mobile pa kar 7,8-odstotno provizijo. Vse to se je dogajalo v času, ko je Okolje Piran vodil Alen Radojkovič, potem pa je na njegovo mesto prišel Gašpar Gašpar Mišič.

"Gre za poslovno odločitev pred mojim nastopom mandata, pod vodstvom Alena Radojkoviča. Ko sem pa izvedel za ta primer, sem tudi sam vprašal, zakaj vendarle niso izbrali cenejšega ponudnika. Odgovor je bil, da zaradi nepopolne dokumentacije. Zame je pomembno samo, da sistem deluje in za en procent provizije zaradi mene lahko delajo do upokojitve. Očitno gre za še eno napačno poslovno odločitev mojega predhodnika," je za naš portal komentiral Gašpar Mišič. Ob tem velja omeniti, da je bil 2Mobile izbran za ponudnika sistema za plačevanje parkirnine v Kopru v času, ko je ravno Mišič vodil koprsko Marjetico.

Na izjavo Mišiča se je nato odzval Radojkovič, ki je povedal: "Bila sta dva ponudnika. Kot je bilo zapisano, en ponudnik ni imel ustrezne dokumentacije. Prijavitelj, ki je bil izločen, se je pritožil. Rezultat je jasen in transparenten. Med tem časom se je obstoječemu dobavitelju začasno podaljšala pogodba. V nasprotnem primeru sistem ne bi deloval. Ne sprejmem izjave, da je to bila moja napačna poslovna odločitev. Vse postopke so vodile strokovne službe. Strokovne službe so predlagale, kakšen sistem plačevanja želijo imeti in kaj je najbolj sprejemljivo za občane in turiste. Očitno se bo Gašpar Mišič naslednja štiri leta njegovega mandata vlekel name in bom očitno kriv tudi zato, da vsak dan vzhaja in zahaja sonce!"

Easypark se je pritožil Državni revizijski komisiji (DRK), ki je navsezadnje odločila, da je pritožba upravičena. Odločitev Okolja Piran o izbiri 2Mobile so pri DRK razveljavili, saj naj bi bila tudi njihova ponudba nedopustna oziroma nepopolna. Okolje Piran pa je DRK opozorila na kršitev načela enakopravne obravnave.

Zdaj je zadeva ponovno v rokah Okolja Piran, ki mora Easyparku plačati oziroma povrniti 1.671 evrov nastalih stroškov. Na Okolje Piran smo vprašali, ali bodo javno naročilo ponovili? Bodo brez ponovnega naročila morda izbrali Easypark? In, ali bodo od odgovornih za nastalo situacijo terjali povrnitev nastalih stroškov? Na odgovore še čakamo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija