SAGA O PRODAJI SAVE NE POJENJA: Zakaj še ni v rokah Slovenije in kako so se v igri znašli Madžari?

Slovenija

Medtem ko predsednik vlade Janez Janša, minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in tudi nekateri drugi vidni člani SDS vztrajno zanikajo, da je vlada povezana s prodajo Save Madžarom, portal necenzurirano.si razkriva dokument, ki njihove trditve postavlja pod vprašaj.

Kot razkriva portal, se je Slovenski državni holding (SDH) že pred pol leta dogovoril, da bo od ameriškega finančnega sklada York Global Finance kupil 43-odstotni lastniški delež Save, ki ga ta zdaj prodaja Madžarom.

To vsebino razkriva kupoprodajna pogodba, ki sta jo konec avgusta 2021 uskladila SDH in York. Pri tem sta se dogovorila tudi o ceni, po kateri bi bil nakup za državo sprejemljiv, posel pa bi se moral zaključiti v začetku jeseni.

S tem bi država postala večinska lastnica Save, a sledil je preobrat. V SDH so si 14 dni pred podpisom pogodbe premislili. V pogodbo so želeli vključiti določbo, po kateri bi se v primeru ponovne razglasitve epidemije covid-19 začel nov krog pogajanj o ceni, pri čemer so se sklicevali na priporočila svojega pravnega svetovalca v postopku. Američani na dodatne pogoje niso pristali in so prekinili pogovore z državo. Le nekaj mesecev pozneje se je v igro vključilo madžarsko podjetje Atlantis Property.

Počivalšek sicer poudarja, da bo SDH izkoristil uveljavitev predkupne pravice na delnicah Save, ki jih sklad York prodaja. Država namreč lahko izenači madžarsko ponudbo in prevzame lastništvo. Časa za to bi imela 30 dni, v tem času pa bi morala izpeljati vse postopke in zagotoviti finančna sredstva za odkup.

A kot poroča portal, so v SDH v strahu, da bi prišlo do še ene spremembe. Bojijo se namreč, da bi ameriški sklad Madžarom prodal ne samo Savinih delnic, temveč celotno družbo, ki je uradna lastnica delnic. "To pomeni, da so bile v zgodbi o prodaji slovenskih hotelov Madžarom ključne poteze predstavnikov največje vladne stranke v SDH, ki so sabotirali že dogovorjeno prodajo," so še navedli.

"Dokaz o tem, da bi država raje prodala Savo kot pa v njej prevzela večinski delež, je letni načrt upravljanja SDH, ki ga je pred dnevi potrdila Janševa vlada. Če je bil prej cilj oblikovanje državnega turističnega holdinga in združitev turističnih kapacitet pod okriljem države, je po novem mogoča tudi prodaja državnega deleža v Savi. In njegov najverjetnejši kupec bi bil tisti, ki bi se prej s skladom York dogovoril o nakupu njegovega deleža. Torej Madžari," so zaključili na necenzurirano.si.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  28 .01. 2022 ob  10: 29
-1
Ko ti državo vodijo komunisti 25 let in za celotno nesnago kriviš trenutno vlado ! Janez Janša je "kriv". Po eni strani zamerim tej vladi, da se ni lotila teh smradov bolj s trdo roko nad vsemi temi lažnimi novicami, ki jih propagirajo nevladne organizacij, kvazi kulturniki, kvazi umetniki ipd skorupcala kot so inštitut 8 marec. Za moje pojme se marsikdo ne zaveda, da lahko v tej državi nekomu poči film...pol pa nastopi panika...samo se vi igrajte, ne boste dolgo.
ManofSteel |  28 .01. 2022 ob  10: 23
Ko človek bere komentarje vseh tistih "veleumnih" nadpovprečno neinteligentnih kretenčkov, ti da vedet, da na volitve še vedno hodijo totalni imbecili, ko niti ne vedo kje živijo kaj šele tisto kar se dejansko dogaja v tej državi. Kako kaj Cerar, Bratušek, Janković, Fajon, Mesec, Glob ipd. golazen...torej za vso nesnago, ki so jo vam/nam prinesli nikome ništa ali kako že ? E moje zlate ribice. Resno me zanima vaš CV...najbrž na papirju A4 formatu bi pisala le dva stavka...toliko o nebulozah, ki jih nabijate. Z vsem srcem upam, da boste sami nasedli na skalo...pa da vidimo koga boste pol obtoževali ? Tisti, ki mislijo, da bo kaj profitiral denarja od teh levakov, ki imajo polna usta "sociale"...a pokojnina vam je vsako leto nižja....in Janša je kriv....bwahahahahahaha
ManofSteel |  28 .01. 2022 ob  10: 17
Če želite odgovor, vprašajte sklad YORK, zakaj in kako ? To pa vam je prodala vaša vrla leva vlada...da se ne bomo sprenevedali in pisali lažne članke !
kokodek |  27 .01. 2022 ob  16: 32
grobarji države !!! pred volitvami pa nam bodo prali možgane z zgodbami o poštenosti in skrbi za nas...
Obala1 |  27 .01. 2022 ob  12: 16
@vseved on je shiptar, torej ve se kateri je njegov jezik…a prijatelj Orban mu bo nakazal nekaj milionov za Savo ( pod mizo seveda )
 |  27 .01. 2022 ob  12: 11
-1
zakaj na regional obala nič ne pišete o najbolj znani slovenki in slovencu nina radi in ambrož - ali sta ponovno par
--to je bistvo in kar nas in vas mora zanimati!!!
vseved |  27 .01. 2022 ob  11: 49
Če Janša dobi naslednje volitve bo v šalah mađarščina obvezen predmet.