SAGA MED MARINO IN OBČINO DOČAKALA ZADNJE POGLAVJE: Piranski občinski svet potrdil poravnavo

Piran

Piranski občinski svetniki so na torkovi seji dokončno potrdili predlog ureditve razmerij med občino in Marino Portorož. Gre za poravnavo nekaj let trajajočega spora, na podlagi katerega bodo končno uredili koncesijsko razmerje in izpeljali menjavo določenih zemljišč. Za predlog je glasovalo 16, proti pa je bilo sedem svetnikov. Svetniki so obenem sprejeli, da se turistični taksi za zaselke Seča, Sečovlje, Dragonja, Sv. Peter, Nova vas in Padna doda promocijsko takso, ki je prihodek Slovenske turistične organizacije (STO).

Župan Peter Bossman je na torkovi seji spomnil, da je bila občina zadnja tri leta v sporu z marino, prek mediacije pa so prišli do pričujočega kompromisa. "Danes imate pred sabo paket, ki več ali manj ureja vsa odprta vprašanja, ki jih imamo z marino," je povedal župan.

Zelena luč tudi za Termalno riviero

Pri tem so po Bossmanovih besedah zasledovali predvsem javni interes in tako dobili veljavno koncesijsko pogodbo in višjo koncesnino. Občina prav tako prihaja do lastništva nad Parkom sonce (Marina Portorož bo v zameno dobila otok ob marini) in dobiva zemljišča, potrebna za gradnjo novega zdravstvenega doma. Tudi zelena luč za projekt Termalne riviere je posredno v javnem interesu, saj bo občina na ta račun zaslužila s turistično takso, odprla se bodo tudi nova delovna mesta. "Zadovoljen sem z izplenom pogajanj," je sklenil Bossman in pozval svetnike, naj dogovor sprejmejo v celoti.

'Zgodovinski dan za občino'

"Za Občino Piran je danes zgodovinski dan," je po potrditvi predloga povedala občinska svetnica in poslanka državnega zbora Meira Hot (SD). Spomnila je, da je Občina Piran največja turistična občina v Sloveniji in da je njihovo gospodarstvo skoraj v celoti odvisno od turističnih aktivnosti. Zato je pozdravila oživitev vsaj petnajst let stare ideje o Termalni Rivieri: "V sosednji hrvaški Istri so v času, ko mi govorimo, planiramo, kreiramo ideje, zgradili že dva podobna parka in beležijo res izjemen turistični obisk, tudi naših soobčanov oziroma Slovencev. Zakaj bi imeli dogodke samo dva meseca na leto, zakaj ne deset mesecev na leto, k čemur bi z našim projektom nedvomno pripomogli. Čas je, da gremo od ideje k realizaciji."

Predlog ureditve razmerij med Občino Piran in Marino Portorož zajema vrsto aktov, od soglasja občinskega sveta k besedilu poravnave med občino in marino do noveliranega odloka o koncesiji za upravljanje marine. Vključen je tudi predlog odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za marinin projekt Termalna riviera.

Poravnava podpisana, vendar lahko pride do sprememb

Med razpravo je bilo več vprašanj glede vsebine dogovora. Kot je izpostavila Kristina Ivančič z občinskega urada za premoženjskopravne zadeve, četudi v prvem branju ni bilo pripomb, imajo svetniki pravico dogovor spremeniti, vendar bodo potem verjetno potrebna vnovična pogajanja z Marino Portorož. Slednja je namreč že potrdila poravnavo, obe strani pa sta jo tudi že podpisali pri notarju.

Jakin in Premru Lovšinova proti sporazumu

Eden od nasprotnikov sporazuma z marino, Robert Jakin (Slovenija za vedno), je pred glasovanjem dejal županu: "Jaz sem bil celo prvi, ki je rekel, dajmo se z marino poravnati. Bil sem celo eden od pogajalcev, ki se je pogajal na drugi strani."  Izpostavil je, da je bilo tisto, kar so takrat dosegli, bistveno boljše od tega sporazuma. Po njegovem mnenju se sporazum zdaj sprejema zaradi volitev. "Veste, kaj se po ulicah govori? Po ulicah se govori, da boste dobili od marine denar za volilno kampanjo. To se govori."  Bossman je njegovo izjavo pospremil z besedami: "Kakršne koli indice prosim dajte policiji, da vam to raziskuje."

Med svetniki, ki so glasovali proti sporazumu z marino, je bila tudi Stanislava Premru Lovšin (DeSUS), ki je že na začetku seje opozorila, da je sporazum za občino škodljiv. Zato je predlagala umik točke dnevnega reda. Tega župan ni naredil, svetniki pa so večinsko potrdili dnevni red.

Naknadno je mandatno-volilna komisija sicer ugotovila obstoj pravne praznine, saj svetniki nimajo možnosti glasovanja o umiku posamezne točke, tako da so kasneje obravnavali umik točke, kar pa je podprlo le osem svetnikov, 15 pa jih je bilo proti.

Premru Lovšinova je po potrditvi predloga pojasnila, da je "to, kar je s cenitvijo narejeno, v škodo Občine Piran. Vidim namreč, da se je delalo samo neke izravnave. Pri menjavi je najlaže, da ocenim parcelo v parku Sonce enako kot otok v marini in tako dalje." Ob tem je menila še, da so v čisto vsaki stvari ugodili marini.

Deli novico:

Simon |  01 .08. 2018 ob  15: 50
Komaj čakam občinske volitve. Upam, da bojo tudi drugi volili proti SD in "Moiri"
briše |  19 .07. 2018 ob  10: 11
Lepo se vidi ,na sliki iz letala.kaj vse je izgubila KS Lucija
Samorog |  18 .07. 2018 ob  19: 39
Hvala za 100 odstotno podražitev turistične takse! Seča bo sedaj dobila javno razsvetljavo, med sezono avtobusno povezavo s Piranom v 30 minutnem taktu, odvoz smeti dvakrat tedensko, dodatne table z oznako strnjenega naselja, redno obveščanje o dogodkih v piranski občini...
In potem se zbudiš in sanje se razpočijo kot milni mehurčki. Turizem niso samo hoteli, v katerih so osebni stiki z gostom prepovedani, turizem smo tudi mali sobodajalci, tisti, ki gosta sprejmemo kot prijatelja, saj si želimo, da bi se vračal in s svojimi pozitivnimi vtisi prepričal še druge, da obiščejo naše kraje. Dokler so še naši
Pametnjakovici |  18 .07. 2018 ob  15: 14
Koncno so resli nekaj ne pa da stvar visi v zraku in se caka , edino pravilno da so se zmenili, Lovsinovo In Jakina pa poslat pometat park sonce ! Lubosumje vas dalec pripelje hahahaha Doma sedite in komentirate na volitve ne greste da bi se kaj spremenilo, pogledali ste si 2 oddaje Lepo je biti Miljonar in mislite da ste najpametnejsi ...
Vaš vzdevek: |  18 .07. 2018 ob  13: 02
Ena dobrih potez občine. Raje kot se tožarit naslednjih dvajset let in izgubiti. Ampak populistom ne bo nikoli nič prav, tipično slovensko.
Dejan |  18 .07. 2018 ob  12: 18
Edina občina ki nima prenosa sej občinskega sveta. Že vejo zakaj. #beda
@Indigo |  18 .07. 2018 ob  11: 38
nnič se ne bo doseglo smo sami poskušali in kaj je blo nič ovadba padla ker kao nek dokument neobstaja a sami ga imamo in vrjamejo uradnikom ne pa oskodovancem kiatere je občina oškodovala
Indigo |  18 .07. 2018 ob  11: 18
Meni je fascinantno kako se ne gnusijo sami sebi s temi puhlimi frazami in lažmi.

Sicer pa kak kako ovadbico vložiti, županu, občinski upravi in vsem svetnikom ki so glasovali za.
Ni vse belo ali črno |  18 .07. 2018 ob  10: 32
Negativizem ... je slovenska olimpijska disciplina. Ali želite še naslednjih 30 let biti spalno naselje z LUNA PARKOM, kot največjim presežkom v Luciji? Ali ne jamrate da se bo ZD kmalu podrl? Ne more se ga zgraditi na tuji zemlji in v kanalu FAZAN je samo še nekaj barčic domačinov, ker so privezi zanje predragi, ostalo so prišleki.
@lucija |  18 .07. 2018 ob  10: 19
briga jih za ljudi in občino zanima jih samo denar in lastni interes.
lucija |  18 .07. 2018 ob  10: 02
škodljivo za Lucijo.......................
STRUNJAN |  18 .07. 2018 ob  09: 55
Bravo svetniki, lepo da delate za javni interes. Problem je v tem, da so javnost hoti, petani, tysoni,...
1