"SAFARI NA CIVILISTE" V OBLEGANEM SARAJEVU DOBIVA NOVE RAZSEŽNOSTI: Dopolnjena kazenska ovadba

Kronika

Sarajevska županja Benjamina Karić je dopolnila svojo kazensko prijavo v povezavi z navedbami iz filma Sarajevo safari, da so tujci plačevali, da so med vojno v Sarajevu streljali nedolžne civiliste. Ob tem je županja izrazila pričakovanje, da bodo pristojni organi na podlagi novih dokazov izvedli zakonsko predvidene ukrepe in preiskovalna dejanja.

Po poročanju N1 BiH je sarajevska županja med novimi dokazi med drugim predložila posnetek televizijske oddaje Al Jazeere Balkans, v katerem je navedeno, da imajo dostop do nekaterih dokumentov oboroženih sil BiH in obrambnega ministrstva BiH samo organi pregona. Kazensko prijavo je dopolnila tudi s pričanjem Johna Jordana na sojenju proti Dragomirju Miloševiću in z zaslišanjem priče Luce Leona.

V dopolnjeni kazenski prijavi sarajevska županja pristojnemu tožilstvu tudi predlaga, da "zaradi ugotovitve vseh relevantnih in pomembnih dejstev iz moje prijave stopi v stik z oboroženimi silami BiH ter ministrstva za obrambo BiH".

Tožilstvo BiH že preiskuje navedbe iz dokumentarnega filma Mirana Zupaniča Sarajevo safari, da so med vojno v BiH med letoma 1992 in 1995 v Sarajevo prihajali tujci, ki so plačevali visoke zneske, da so lahko streljali na civiliste, zlasti otroke. Kazensko prijavo je že po prvem predvajanju filma vložila prav sarajevska županja. Karićeva je kazensko prijavo vložila konec septembra proti neznanim osebam, ki so "sejale smrt" po Sarajevu, in proti njihovim pomočnikom.

"Menim, da je prav in moja dolžnost, da se tako odzovem na predstavljena dejstva v dokumentarnem filmu Sarajevo safari režiserja Mirana Zupaniča, po katerem so tujci, lovci na človeške glave, plačevali, da so med obleganjem Sarajeva streljali po nedolžnih civilistih," je takrat sporočila županja Sarajeva.

Slovenski režiser Miran Zupanič je film zgradil okoli pripovedi človeka, ki da je dobil priložnost sodelovati v lovu na ljudi, na avtentičnih posnetkih ubijanja civilistov v obleganem Sarajevu ter na izpovedi Stane in Samira Čišića, ki trdita, da je ostrostrelec namerno ubil njuno enoletno hčerko.

O "lovu" na civiliste v BiH se je sicer šušljajo dlje časa. O tem so ljudje v Sarajevu, tudi novinarji, govorili in pisali v preteklosti.

Med prvimi, ki je to javno storil, je bil italijanski novinar, avtor in soustanovitelj založbe Infinito Edizioni Luca Leone. V svoji knjigi z naslovom The Bastards of Sarajevo, ki je bila prvič objavljena leta 2014 in posodobljena v drugi izdaji leta 2018, omenja nekatere tuje turiste, ki ustrezajo opisom turističnih strelcev iz filma Sarajeva safari, je nedavno poročal na svoji spletni strani newlinesmag.com.

Dodaja, da je o izjemnem nasilju v Sarajevu pisal tudi pisatelj iz BiH Haris Imamović v svoji knjigi Vedran in gasilci, v kateri je tudi pričanje nekdanjega ameriškega marinca in mednarodnega prostovoljnega gasilca Johna Jordana, ki je bil v Sarajevu od novembra 1992 do oktobra 1995 s skupino, ki je med vojno sodelovala z vsemi stranmi.

Jordan je opisal svoje izkušnje med pričanjem v Haagu na sojenju nekdanjemu poveljniku Sarajevsko-romanijskega korpusa vojske bosanskih Srbov, generalu Dragomirju Miloševiću. Ta je bil kasneje zaradi umorov, nečloveških dejanj in teroriziranja prebivalstva Sarajeva in po pritožbi obsojen na 29 let zapora.

Jordan je v svojem pričanju odgovarjal na vprašanja o "turističnih strelcih". Med drugim je priznal, da je te ljudi videl med "obiskom srbskih gasilcev na Grbavici" in ob več drugih priložnostih, tudi na ozemlju vojske bosanskih Srbov, pa tudi na različnih "nadzornih položajih".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija