"SADEŽ VESOLJČKOV" ZA PRSTE POLIZAT: Cvetača Romanesco iz njiv Agrarie v vaše lonce

Koper

Sezona cvetače je odprta in vse bolj pomembno postaja se naučiti uživati sezonsko, lokalno pridelano zelenjavo, kot so to počeli naši predniki. S takšnim prehranjevanjem uživamo sveže plodove, pomagamo lokalnim kmetom in zaradi kratkih prevoznih poti manj onesnažujemo okolje.

Cvetača Romanesco je križanec med cvetačo in brokolijem. Prvič je bila dokumentirana v Italiji, v 16. stoletju. Je nežne rumeno-zelene barve in lepe stožčaste oblike. V primerjavi s tradicionalno cvetačo ima trdnejšo teksturo, je sladkega okusa in ima nežen okus po oreščkih.

Cvetača Romanesco je jeseni in čez zimo posajena tudi na njivah Agrarie. Ker je tako posebna in lepe oblike, kot "bi jo zasadila bitja iz vesolja", jo nekateri imenujejo tudi "sadeži vesoljčkov".

Lahko se jo uporablja v številnih receptih, povsod tam, kjer se uporablja tradicionalna cvetača ali brokoli. Je zelenjadnica z izjemnimi blagodejnimi lastnostmi. Sestavljena  je iz 92 odstotkov vode. Ima majhen odstotek vlaknin in beljakovin. Vsebuje vitamina B1 in B2. Je lahko prebavljiva in pri kuhanju nima tako izrazitega vonja kot tradicionalna cvetača.

Vsebuje tudi nekatere mineralne soli, kot so kalij, kalcij, magnezij in fosfor, ki se z dolgotrajnim kuhanjem neizogibno izgubijo, zato jih je dobro na kratko pokuhati ali še bolje popariti, da ne izgubijo dragocenih lastnosti. Vsebuje zelo malo kalorij.

V kulinariki se uporablja cvetačo Romanesco izključno kuhano. Odlična je kuhana ali pečena v pečici, obnese se kot priloga in je nepogrešljiva sestavina minešter in juh. Enostaven, hiter in zelo okusen recept, ki ga priporočajo v Agrarii, najdete spodaj.

Cvetača Romanesco v pečici s sirom (hitro in enostavno)

Čas priprave: 20 min

Čas kuhanja: 30 min

Za 4 osebe:

1 glava cvetače Romanesco, narezana na velike cvetove

sol

4 žlice masla

3 žlice gladke moke

2 skodelici vročega mleka

1/2 čajne žličke sveže mletega črnega popra

1/4 čajne žličke naribanega muškatnega oreščka

nekaj rezin sira Emental

1/2 skodelice sveže naribanega parmezana

1/4 skodelice krušnih drobtin

Pečico segrejemo na 190°C. Cvetačo Romanesco kuhamo v velikem loncu, v slani vodi 5 do 6 minut, dokler ne postane mehka, a še vedno čvrsta.

Medtem stopimo 2 žlici masla v srednji ponvi na majhnem ognju. Dodamo moko in nenehno mešamo z leseno žlico (2 minuti). V mešanico masla in moke vlijemo vroče mleko in mešamo, dokler ne zavre ter se zgosti (par minut).

Mešanico odstavimo z ognja in dodamo 1 čajno žličko soli, poper, muškatni orešček, sir Emental in parmezan.

Na dno pekača vlijemo 1/3 omake. Nanj položimo odcejeno cvetačo in nato enakomerno razporedimo preostanek omake. Krušne drobtine zmešamo s preostalim sirom in potresemo po vrhu. Preostali 2 žlici masla raztopimo in pokapamo po vrhu. Posolimo in popramo po želji.

Pečemo 25 do 30 minut, dokler vrh ne porjavi. Postrežemo vroče ali pri sobni temperaturi.

Pa dober tek!