S TEM BODO ZMANJŠALI VPLIV PRISTANIŠKE DEJAVNOSTI NA OKOLJE: Takšni so načrti Luke Koper

Koper

Luka Koper povečuje število mikro sončnih elektrarn na območju pristanišča. Načrtujejo, da bodo do leta 2025 zgradili dodatne sončne elektrarne z močjo 1,25 MWp, s čimer bi pokrili do štiri odstotke lastne porabe energije.

Do leta 2030 v Luki Koper pričakujejo, da bodo imeli zgrajene sončne elektrarne moči 4 MWp, kar predstavlja 14 odstotkov trenutne porabe električne energije celega pristanišča. "Dolgoročni cilj je postopoma proizvesti 40 do 50 odstotkov električne energije za delovanje Luke Koper iz sončnih elektrarn," so navedli za STA.

V Luki Koper so se odločili pričeti s postopno izgradnjo sončnih elektrarn predvsem zaradi zmanjševanja vpliva pristaniške dejavnosti na okolje in delne samooskrbe z električno energijo. Hkrati je razvoj sončnih elektrarn usmerjen v nižanje stroškov za proizvodnjo in povečevanje njihovih izkoristkov, kar pomeni, da so optimalno izvedene sončne elektrarne ekonomsko upravičene za uporabo tudi brez subvencij, so navedli.

Trenutno imajo sicer v koprskem pristanišču za 268 kWp sončnih elektrarn, ki proizvedejo 280.000 kilovatnih ur elektrike oz. odstotek porabe električne energije Luke Koper.

Cilj koprske družbe je, da na vse nove objekte, ki jih bodo gradili v pristanišču, postavijo sončne elektrarne. Velika težava so po njihovi oceni predvsem strehe skladišč, ki so bile zgrajene v 60., 70. in 80. letih prejšnjega stoletja. Na teh je namreč potrebno vložiti dodatna sredstva za povečanje nosilnosti streh ali celo zamenjati streho, da je možno postaviti sončne elektrarne. Zato bodo ob vsaki prenovi skladišča poskrbeli tudi za primerno nosilnost strehe, so dodali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  11 .04. 2021 ob  16: 03
Takšne načrte je vsekakor za podprert. Še toliko bolj, ko se pojavljajo uničevalne ideja za posejat Kraški rob s sončnimi paneli.

S tem, da delo dobijo jugoslovani ni prav nič narobe, saj smo konec koncev tudi mi jugoslovani (čeprav države kot take ni več, smo pa še vedno na istem območju, nikamor se nismo premaknili) in čeprav je marsikoga v svojem majhnem tega sram. Z vidika zahoda pa ni nobenega dvoma, da smo južni in slovani. Tako pač, jaz s tem osebno nimam nobenih težav.
Cazzimperio  |  11 .04. 2021 ob  12: 00
-7
Stop širitvi luke in kamionskim parkiriščem.
Luka koristi samo posameznikom sindikata, sumljivim S. P., vodilnim, jugovičem....zaposlitev dobijo samo jugoslovani.
Koprčani so talci tej bandi.