S TAKIM VOZILOM SE BODO OTROCI S POSEBNIMI POTREBAMI VOZILI V VIPAVO: Izbrali so ga na podlagi njihovih specifičnih potreb

Koper

V začetku januarja smo poročali o uporu staršev otrok s posebnimi potrebami, ki se z območja koprske občine vsakodnevno vozijo v približno 60 kilometrov oddaljen Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava (Cirius Vipava). Z nastopom novega leta so namreč doživeli hladen tuš. Mestna občina Koper (MOK) je izbrala novega prevoznika, ki pa po mnenju staršev ni primeren za prevoz njihovih otrok. Na Verdijevi so takoj pristopili k reševanju nastale težave ter s starši otrok in ponudnikom prevoza sklenili dogovor.

Otroci s posebnimi potrebami se vsakodnevno vozijo v 60 kilometrov oddaljeni Cirius Vipava. 

"K iskanju ustrezne rešitve smo skupaj s starši otrok in izbranim prevoznikom pristopili takoj, ko smo dobili informacijo, da vozilo izbranega ponudnika na javnem razpisu ni zadostilo pričakovanjem staršev glede na specifične potrebe otrok, ki se vsakodnevno vozijo v Cirius Vipava," so zapisali na koprski občini in dodali: "Dogovorili smo se, da bo izvajalec v okviru pogojev in cene javnega razpisa zagotovil ustreznejše vozilo." 

Novo vozilo znamke Volkswagen Crafter je višje, bolj prostorno in ustrezno ogrevano, zatrjujejo na MOK. Prevoznik naj bi ga zagotovil najkasneje do 3. februarjaKot so nam še dodatno pojasnili na občini, so se po uporu staršev z njimi temeljito pogovorili, ti so jih seznanili s specifičnimi potrebami vsakega posameznega otroka in te specifike so s prevoznikom upoštevali pri izbiri novega prevoznega sredstva.

Na MOK zagotavljajo, da bo novo vozilo pričelo s prevozi najkasneje do 3. februarja.

Takoj po pritožbi staršev so na občini sicer zagotovili, da bo prevoznik otroke nemudoma pričel prevažati z nekoliko udobnejšim in višjim vozilom. "V vmesnem času otroke prevažajo z vozilom znamke Fiat Ducato. Tudi v tem vozilu so bili potrebni določeni popravki, na pobudo staršev je prevoznik popravil ogrevanje in opravil generalno čiščenje," so zdaj dodali na MOK.

Starše otrok s posebnimi potrebami je sicer razjezilo, ker je bilo vozilo Volkswagen Transporter, s katerim so otroke pričeli v Vipavo voziti s 6. januarjem, majhno, nizko, neprehodno in neizolirano. Otroci so se stiskali in sedeli s sklonjenimi glavami, spremljevalka je sedela spredaj z voznikom in jim ob potrebi ni mogla pomagati, poleg vsega pa vozilo ni bilo niti ogrevano.

Kombi (7+1), ki po mnenju staršev ni bil primeren za prevoz otrok s posebnimi potrebami.

Ali bo novo vozilo v celoti zadovoljilo pričakovanja staršev, bo tako znano najkasneje februarja. Spomnimo, da so bili starši s prevoznikom, ki je otroke prevažal v lanskem letu, zadovoljni. Lani je imela koprska občina pogodbo sklenjeno z družbo Nomago. Ta je otroke vsakodnevno vozila s prilagojenim mini busom (8+1), a je nato na novem razpisu MOK izbrala cenejšega ponudnika, podjetje Agring storitve, ki je za prevoz otrok s posebnimi potrebami ponudil navaden kombi (7+1).

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  22 .01. 2020 ob  14: 06
Če bi sami plačevali prevoz, se nebi tako preseravali in izsiljevali.