S PRVO POŠILJKO CEPLJENIH 10.000: V socialnovarstvene in varstveno delovne centre še 3000 odmerkov cepiva (VIDEO)

Slovenija

V socialnovarstvenih zavodih so s prvo pošiljko cepiva proti covidu-19 cepili 1848 zaposlenih in 8116 uporabnikov, je na novinarski konferenci sporočil minister za delo Janez Cigler Kralj. Cepljenje v zavodih sicer poteka po načrtih, danes in v sredo pa zavodi in varstveno delovni centri pričakujejo še okoli 3000 odmerkov cepiv.

Za prvi odmerek pri stanovalcih in zaposlenih v zavodih, ki so izkazali interes za cepljenje, bo namenjenih 2199 odmerkov cepiva, 701 odmere cepiva pa za cepljenje v varstveno delovnih centrih, je na dopoldanski novinarski konferenci navedel minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Zagotovil je še, da bodo vsi zaposleni in uporabniki, ki zaradi aktivne okužbe v prvem krogu še niso bili cepljeni, cepljeni v naslednji sklopih.

V domovih za starejše, kjer je 18.700 mest, je sicer okuženih oz. je okužbo prebolelo 10.036 stanovalcev in 3789 zaposlenih od skupno 9108.

"Normalno poteka tudi testiranje zaposlenih. Pred časom smo ugotovili, da je najtežje zajeziti okužbe, če so nosilci okužbe asimptomatski, kljub temu, da so izvedeni vsi zaščitni ukrepi. Zato je pomembno, da se že nekaj časa izvajajo testiranja s hitrimi testi," je poudaril.

Vlada je sicer 31. decembra sprejela uredbo, s katero so razširili krog izvajalcev socialnovarstvenih storitev, pri katerih se izvaja hitro testiranje, in sicer še na izvajalce pomoči na domu, centre za socialno delo in izvajalce socialnovarstvenih programov, je še spomnil Cigler Kralj.

Domovi za starejše sicer sprejemajo nove stanovalce, skladno z navodili ministrstva za zdravje. Kot je pojasnil, novega stanovalca najprej za sedem dni namestijo v sivi coni, osmi dan pa ga testirajo na okužbo z novim konronavirusom. Če je izvid negativen, ga nato preselijo v belo cono v domu.

V domovih se je v ponedeljek sicer na novo okužilo 51 stanovalcev in 30 zaposlenih, v petih posebnih socialnovarstvenih zavodih pa 14 stanovalcev in en zaposlen, je sporočil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija