S projektom Dan za punce do večjega zanimanja deklet za "moške poklice"

Pod okriljem Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) bo v četrtek potekal Dan za punce, ko bodo nekatera podjetja odprla svoja vrata dekletom iz zadnje triade osnovne šole z namenom promocije naravoslovno-tehniških poklicev. Generalni sekretar ZDS Jože Smole je dejal, da želijo že v okviru šolskih programov spodbuditi k razmišljanju o teh poklicih.

Kot je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal Smole, bodo v okviru projekta Dan za punce skušali dekleta navdušiti tudi za poklice, ki jih stereotipno povezujejo z moškimi. To so poklici varilka, operaterka CNC-stroja, orodjarka, programerka ter inženirka fizike, elektrotehnike ali multimedije.

Ob tem je poudaril, da danes ta dela niso več dela z "umazanimi rokami", ampak so to dela, pri katerih zaposleni vodi pripravo in nadzoruje delo strojev pri opravilih, pri tem pa dela z računalnikom ter v pisarni. Razmere na slovenskem trgu dela kažejo veliko ponudbo kadrov družboslovnih usmeritev. Največji primanjkljaj med poklici pa je po besedah generalnega sekretarja ZDS ravno v okviru naravoslovno-tehniških usmeritev.

Dan za punce se od takrat odvija tudi v 12 evropskih državah.

Gospodarstvo vse bolj občuti nesorazmerje med poklici družboslovnih in naravoslovnih smeri, ki je posledica premalo sodelovanja med izobraževalnimi ustanovami in gospodarstvom, je prepričan Smole. Država je namreč v preteklih letih dopustila, da se je na študij družboslovja vpisovalo preveč srednješolcev, naravoslovne fakultete, predvsem tehniških smeri, pa so kljub štipendijam in drugim spodbudam po Smoletovem mnenju imele premalo vpisa. Smole je še pojasnil, da ideja za tovrstni projekt izvira iz ZDA, ko so delodajalci leta 1991 prvič odprli svoja vrata dekletom.

Deli novico: