S POLNO PARO TRŽEJO ŽE MESEC DNI: Kako poteka trgatev v Slovenski Istri? (VIDEO)

Koper

V Slovenski Istri je trgatev v polnem teku že mesec dni. V največji vinski kleti na tem območju, Vinakoper, grozdje v veliki meri obirajo strojno, je pa naša terenska ekipa iz prve roke preverila tudi, kako poteka ročno obiranje.

V Vinakoper so z obiranjem grozdja začeli že 18. avgusta, končali pa naj bi konec septembra ali v začetku oktobra. A do tedaj jih čaka še nekaj dela, obrati morajo namreč nekaj manj kot 600 hektarjev vinogradov.

Na vinogradu Sveti Tomaž v Škocjanu, ki ga vodi Jadran Sever, so včasih potrebovali tudi do 300 delavcev na dan, danes jih dnevno dela približno 70. Pomagajo pa si tudi s štirimi obiralnimi stroji.

Obrano grozdje odpeljejo v klet Vinakoper, kjer sledi pregled kakovosti, tehtanje, določitev stopnje, to pomeni, da se izmeri sladkor, kisline in pH, na koncu pa še temperatura grozdja, da se lahko določi njegovo zdravstveno stanje, je pojasnil glavni enolog Boštjan Zidar.

Ko grozdje prevzamejo in namestijo v prevzemna korita, steče naslednji postopek: pecljanje, drozganje, bele sorte gredo v prešo, rdeče pa morajo še doživeti maceracijo, po petih do šestih dneh sledi prešanje in nega mladega vina v kleti.

Do danes so obrali približno tri četrtine vsega pridelka, tj. več kot 2 milijona kilogramov grozdja. Letošnjo sezono zorenja grozdja je sicer zaznamovala suša, ki je tudi na pridelku pustila svoj pečat. Ni vplivala le na količino pridelka, ampak tudi na prilagoditev postopkov predelave grozdja in pridelave vina.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija