S PESNIŠKO ZBIRKO NAPOLNILA DVORANO ANKARANSKE ŠOLE: "Obiskovalci so izkazali poklon meni kot tudi kulturi" (FOTO)

Ankaran

Maja Pišot Cvikl je že leta 2001 v samozaložbi izdala pesniško zbirko Sottofondo, njena druga pesniška zbirka Pomoli srca pa je izšla v založbi knjigarne Libris, pri čemer sta bila soizdajatelja še Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper in KUD Faral. Predstavitev njenih del, ki je pretekli četrtek, 21. aprila, potekala v ankaranski osnovni šoli, je obiskala množica pesniških navdušencev. "Mislim, da smo res napolnili celo dvorano, še dodatno smo nosili stole," nam je povedala. 

"Obiskanost je bila izjemno visoka, nad tako visoko udeležbo ljudi sem bila prijetno presenečena in počaščena," opisuje avtorica, sploh v kontekstu tega, da je v tem času še potekala predvolilna kampanja in so se vrstili bolj politično obarvani dogodki. "Obiskovalci so, tako sem jaz to razumela, izkazali poklon meni kot tudi kulturi kot taki," še dodaja.

Pogovor z Majo Pišot Cvikl je vodila prof. Jasna Čebron, ki je tudi avtorica spremne besede v pesniški zbirki, pozdravni nagovor pa so imeli direktorica Librisa Ingrid Celestina, Edelman Jurinčič s KUD Faral in direktor koprske knjižnice David Runco. Pesmi je recitirala dramska igralka Maja Blagovič, na harmoniki pa jo je spremljal Marsell Marinšek.

Maja Pišot Cvikl, prof. Jasna Čebron in Maja Blagovič 

Kot pojasnjuje avtorica, gre za lirične pesmi, "značilno zanje je, da ne pogojujem sebe in tako tudi ne bralca z naslovi, temveč želim, da ga pesmi nagovorijo same". Kot v spremni besedi zapiše prof. Jasna Čebron, "gre za valujočo, vitko pesem skrbno izbranih besed. Kot kaplje ali kristale jih ponuja v branje pozornemu bralcu".

"Dejansko so očiščene vseh okraskov. Pesmi ponazarjajo moja občutenja. Name zelo vpliva, da živim ob morju in ves čas se napajam v teh vedutah in v tem, da slišim, vidim in voham morje," še pove avtorica in dodaja, da to vpliva tudi na njene pesmi.

V njenih pesmih je prisoten tudi filozofski pogled na življenje – minevanje in čutenje slehernega trenutka, "da se potrudiš, da zaznaš malenkosti v življenju. Polnijo nas medsebojni odnosi, narava, svetloba, morje ... "

Poleg ljubezni kot take ter ljubezni do narave, je v avtorici vseskozi prisotna tudi ljubezen do slovenščine, kljub temu, da je po izobrazbi in profesiji pravnica.

V pesmih ne uporablja ločil, prav tako pa njene pesmi ne nastajajo vseskozi in ves čas. "Prva pesniška zbirka se je nekje medila od mojega 16. leta, podobno tudi ta – kot vulkan, ko se v njem nalaga in potem, ko se neko čustvovanje ali dojemanje dogajanja okoli mene in v meni prelije čez, te pesmi kar prihajajo," opisuje in dodaja, da je tudi druga pesniška zbirka nastajala več let.

Pesniška zbirka Pomoli srca sicer obsega okoli 80 pesmi, drugi sklop v knjigi pa nosi podnaslov Ankarantenske pomladi – slednje pesmi so, kot gre razbrati iz besedne igre v imenu, nastajale v obdobju karantene. "Tudi te so malo bolj eksistencialistične, ampak pozitivno naravnane. V tistem obdobju smo se vsi malo ustavili v času, vendar v najboljšem pomenu besede – tako, da smo se malo zazrli vase in opazili kako cveti cvet na češnji," še pove.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija