S HUDIMI BOLEČINAMI NAJ BI OSTAL PRED VRATI BOLNIŠNICE VALDOLTRA: "Napotnice se ne izročajo komurkoli, še najmanj vratarju, ki dviguje rampo"

Ankaran

Na naše uredništvo se je obrnila bralka, ki je pred dnevi doživela hladen tuš v bolnišnici Valdoltra, kamor je prišla s soprogom. Slednjega je zaradi hudih bolečin z napotnico v Valdoltro napotila osebna zdravnica. Gospa je najprej poskušala bolnišnico priklicati po telefonu, kot je povedala, a več ur nihče ni dvigoval telefona. Zato se je s soprogom odpravila do bolnišnice, kjer pa se je zadeva zapletla že pri vratarju, ki jima je dejal, naj napotnico izročita njemu. Bralko je to razhudilo, saj se ne strinja, da se napotnice, na katerih so napisani osebni podatki in diagnoze, izročajo komurkoli, še posebej ne 'vratarju, ki dviguje rampo'.

Kot je povedala bralka, je pred dnevi njen soprog trpel zaradi hudih bolečin. Obiskal je zdravnico v Zdravstvenem domu Koper, ki ga je napotila v bolnišnico Valdoltra. Bralka naj bi nato več ur poskušala priklicati bolnišnico, da bi soproga naročila na pregled, vendar nihče ni dvigoval telefona, zato sta se s soprogom odpeljala do bolnišnice.

Vratarju na vhodu sta povedala, da gresta 'pod nujno' k nevrologu in da imata napotnico. Ta naj bi jima rekel, naj napotnico izročita kar njemu, kar je bralko razhudilo. Kot je povedala, se ne strinja, da se napotnice, na katerih so napisani osebni podatki vključno z diagnozami, izročajo komurkoli, še posebej ne 'vratarju, ki dviguje rampo'.

Bolnišnica Valdoltra: Vsakršno ukrepanje mora varnostnik sporočiti 

Sprašuje se, ali je zdaj vratar oziroma varnostnik na vratih tisti, ki odloča, kaj se bo zgodilo s pacientom? Po njenih navedbah naj bi vratar oziroma varnostnik imel pri sebi 'škatlo, v katero je metal napotnice'.

Do zdravnika tistega dne nista uspela priti, kot je navedla, ju vratar ni spustil v bolnišnico, rekel naj bi jima celo 'da bo poklical policijo'.

Za pojasnila smo se obrnili na Ortopedsko bolnišnico Valdoltra, kjer pravijo, da do opisanega incidenta ni prišlo, vsaj ne v zadnjem mesecu. Vsakršno ukrepanje mora varnostnik sporočiti pooblaščeni osebi v bolnišnici in ga vpisati v poročilo. "V primeru, da bi varnostnik moral celo 'zagroziti' s klicanjem policije, bi to zagotovo bilo sporočeno oziroma evidentirano," pravijo v bolnišnici Valdoltra.

V času epidemije je režim poslovanja bolnišnice spremenjen in je objavljen na njihovi spletni strani. Vstopi v bolnišnične prostore so omejeni, nadzira jih varnostna služba na vhodu v bolnišnico, ki komunicira z vstopno epidemiološko točko.

Za tiste, ki želijo oddati napotnico osebno, jih sprejema varnostnik

"Naročeni pacienti morajo vratarju pokazati vabilo, ki so ga prejeli iz bolnišnice, kjer je naveden datum in ura. Vstop za paciente v bolnišnico je dovoljen do 10 minut pred naročenim terminom. V primeru prihoda pacienta z napotnico 'nujno', mora vratar takoj poklicati zdravnika oziroma medicinsko sestro, ki je razporejena v ambulanto dežurnega zdravnika. Enako velja v primeru prihoda reševalnega vozila, ki takega pacienta pripelje," razlagajo v Valdoltri.

Za tiste, ki želijo oddati napotnico osebno, in ne po pošti ali preko elektronske pošte, dokumente sprejema varnostnik na vhodu v namensko škatlo, ki jo prevzame zaposleni z vložišča. Kot poudarjajo v bolnišnici, je varnostnik, tako kot ostali zaposleni, zavezan k varovanju osebnih podatkov.

Bolnišnica Valdoltra: Pri naročanju se upoštevajo pravila vodenja čakalnih seznamov in stopnje nujnosti napotitve

Dopuščajo pa možnost, da je sprejemanje telefonskih klicev nekoliko problematično. "Vendar imajo koordinatorji za naročanje dolžnost, da morajo v primeru zasedenih linij poklicati klicatelja nazaj. Pacientom je dana tudi možnost, da kontaktirajo bolnišnico preko elektronske pošte," odgovarjajo in dodajajo:

"Ortopedska bolnišnica Valdoltra je specialistična bolnišnica na nivoju države za področje ortopedije. V okviru ambulantnih storitev sicer imamo tudi ambulanto za preiskave z EMG, v kateri dela nevrolog, kar pa ne pomeni, da izvaja nevrolog specialistične preglede ali zdravljenje iz širšega področja nevrologije. Dvomimo, da je osebni zdravnik napotil pacienta z nevrološkimi težavami pod stopnjo nujnosti 'nujno' v ortopedsko ustanovo."

V takih primerih je smiselna napotitev na urgenco ali v splošno bolnišnico, kjer so na voljo nevrologi 24 ur in pokrivajo širši spekter nevroloških obolenj, še pravijo v Valdoltri. V primeru izdane napotnice pod 'nujno' pa, kot zaključujejo, zagotavljajo neprestano prisotnost specialista ortopeda vse dni v letu. Pri postopkih naročanja se upoštevajo pravila za vodenje čakalnih seznamov in stopnje nujnosti napotitve.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
gabula |  08 .12. 2020 ob  14: 33
-1
Večina komentarjev je proti tej gospe ko je to napisala verjetno vsi ali so tam zaposleni ali so v sorodu z zaposlenimi resnica je nekje z tem da so zelo nesramni do pacijentov.Če nisi samoplačnik ni šans da se naročiš po telefonu , sem probal po e pošti so me naročili dvakrat ko sem bil prvič sem opozoril da sem še enkrat naročen za isto da me brišejo niso , ko je prišel čas za ono drugo naročilo me kličejo da pridem , ko sem reko da sem že bil da zakaj nisem povedal da nimajo nič zabeleženo se pravi da te ne poslušajo sam trosijo svoje če nisi Talijan z debelo denarnico nisi zaželen. To je v Valdoltri ko je bi se reklo malo na višjem nivoju a o ambulantah da ne omenjamo prej prideš do papeža kot do osebnega
zdravnika .
Prognostik |  08 .12. 2020 ob  14: 19
Direktor rampe ima vedno prav!
Koper |  08 .12. 2020 ob  05: 37
17
Ogromno ljudi je takih,ki svojo slabo voljo stresajo okrog.
Ravno tako se ne strinjam z spodaj napisanim glede vratarja.Vratarji so v Valdoltri zelo prijazni in nikakor ne nepismeni.To je zelo žaljivo.
Koper |  08 .12. 2020 ob  05: 33
12
Glede na moje izkušnje v zadnjih dneh,naj bo to Valdoltra ali pa Izolska bolnišnica so zaposleni glede na razmere in pogoje dela čudoviti.
Vsi so prijazni in to kar je gospa napisala nič ne drži.
Prav gotovo je imela zelo slab dan.
va cagar |  07 .12. 2020 ob  22: 14
@veronika: v Valdoltri nevrolog je, ne vem zakaj se je anonimna gospa razburila, saj je "samo nepismen vratar ki dviguje rampo" toliko o temu in ja, na urgenco bi morala in oni bi jo pod "nujno" poslali naprej.
td |  07 .12. 2020 ob  20: 41
@alfa, a zdaj pa že zdravnike zaposlujejo po klicnih centrih? Najprej mi pade na pamet, da gre še za eno izmišljeno novico. Ja, v teh časih še posebaj s korono je vse napeto, ma ta zgodba mi je vseeno malce za lase privlečena.
Veronika Izabela |  07 .12. 2020 ob  17: 54
11
Mislim, da je gospa spila preveč šmarnice ali kisle malvazije, ko je pisala to anonimko. Verjetno je Izolsko bolnico zamenjala za Valdoltro, saj v Valdoltri sploh nimajo splošnega nevrologa za tovrstne zadeve.
vseved |  07 .12. 2020 ob  17: 44
-7
To pa je druga plat našega zdravstenega sistema - neprijaznost,nedostopnost, stalno jamranje nad preobilico dela,.. še posebej v splošnih ambulantah. Seveda pa vsi zahtevajo dodatek za delo v izrednih razmerah!
alfa |  07 .12. 2020 ob  15: 43
v tem primeru je lahko zdravnike sram.. čemu pol prisegajo hipokartovo prisego? in potem bodo oni jokali ,da delajo preko svojih zmogljivosti,da pa še telefona ne dvignejo to je višek hladnokrvnosti...groza.