RYANAIR POLETEL IZ RDEČIH ŠTEVILK: Prihodki so na račun podražitve vozovnic znašali 10,8 milijarde evrov

Svet

Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair se je v minulem poslovnem letu, ki se za podjetje konča konec marca, izvil iz rdečih številk. Čisti dobiček je znašal 1,4 milijarde evrov, potem ko je imelo podjetje dve leti pred tem izgubo. Prihodki so na račun podražitve vozovnic znašali 10,8 milijarde evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prejšnje poslovno leto je Ryanair končal s 355 milijoni evrov čiste izgube, leto pred tem pa se je ta ustavila pri milijardi evrov.

Dobri poslovni rezultati so posledica odprave omejitev, povezanih s pandemijo covida-19. "V zadnjem letu smo videli zelo močno pokoronsko okrevanje prometa," je v video izjavi, objavljeni ob poslovnem poročilu, dejal glavni izvršni direktor Michael O'Leary.

Prihodki letalskega prevoznika so se v preteklem minulem letu več kot podvojili, na 10,8 milijarde evrov, družba pa je poročala o močnem povečanju tržnega deleža v Italiji, na Poljskem, Irskem, v Španiji in drugod po Evropi, poročilo povzema AFP. Lani je imel Ryanair 4,8 milijarde evrov prihodkov.

Potniški promet družbe se je povečal za 74 odstotkov na 168,6 milijona potnikov, cene vozovnic pa so bile za 10 odstotkov višje kot v času pred pandemijo covida-19.

Kljub rasti prometa pa O'Leary poudarja, da dobičkonosnost še vedno nekoliko zaostaja za predkoronsko ravnjo.

Skupni stroški poslovanja so se povečali za 75 odstotkov na 9,2 milijarde evrov, letalski prevoznik pa je imel v zadnjem lanskem četrtletju tudi izgubo v višini 154 milijonov evrov.

Ryanair je v začetku meseca sporočil, da je pri ameriškem proizvajalcu letal Boeing naročil 300 letal tipa 737 max. Vrednost naročila po maloprodajni ceni znaša več kot 40 milijard dolarjev.

Cilj letalskega prevoznika je povečati letni potniški promet na 300 milijonov potnikov do leta 2034. Za dosego tega cilja namerava Ryanair zaposliti več kot 10.000 novih članov kabinskega osebja, inženirjev in pilotov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija