RUSKI ŠPORTNIKI SE VRAČAJO NA TEKMOVANJA: Vendar pod določenimi pogoji

Svet

Mednarodni olimpijski komite je podprl vrnitev ruskih in beloruskih športnikov na mednarodna tekmovanja. Ruski športniki naj bi nastopali pod nevtralno zastavo, brez nacionalnih simbolov, vendar ne tisti, ki so podprli rusko vojsko v Ukrajini.

Športniki obeh držav, ki so povezani z vojsko in drugimi varnostnimi organi, naj bi bili še naprej izključeni z vseh vrst tekmovanj, je na današnjem zasedanju v Lozani predlagal izvršni odbor Moka. Eden od pogojev je tudi, da na tekmovanja ne smejo športniki, ki so podprli rusko vojsko v Ukrajini.

Mok je mednarodnim športnim zvezam danes predlagal, da tekmovanja spet odprejo za športnike iz omenjenih držav. Zaenkrat tako ostajajo za Ruse in Beloruse zaprta le moštvena tekmovanja.

Manjka pa tudi dokončna odločitev o nastopu na olimpijskih igrah 2024. Ta bo na dnevnem redu v kasnejšem terminu, je pa predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach večkrat nakazal, da je za nastop, saj izključitev športnikov s tekmovanj na podlagi kraja rojstva ali potnega lista smatra za diskriminacijo.

Mok je prav tako proti temu, da bi bili Rusija in Belorusija gostiteljici mednarodnih športnih prireditev, mednarodne zveze pa so dobile jasno sporočilo, naj na velika tekmovanja ne vabijo politikov iz omenjenih držav.

Pred letom dni, ko se je začel ruski napad na Ukrajino, je Mok svojim članicam priporočil izključitev Rusije in Belorusije z vseh tekmovanj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  29 .03. 2023 ob  10: 36
Že dejstvo, da so ruske športnike izključili iz tekmovanj je svinjarija sama po sebi! Kakšno vezo imajo oni z odločitvami politikov?!

Dodatna svinjarija je to, da ne smejo tekmovati pod svojo zastavo! Sicer pa bi morda bilo boljše, da sploh ne bi bilo tekmovanj pod kakršnokoli zastavo, ampak zgolj športnik proti športniku.

Svinjarija je tudi to, da se mora kdo izjasnevat in dokazovat koga in kaj podpira. V čem je smisel tega? Težnja k enoumju? Kaj pa tisti športniki, ki so recimo podprli (nezakonito!!) vojno v Iraku itd., tej lahko tekmujejo brez težav?